”Halusimme tuoda yrityksille markkinoiden parhaan IoT-alustan”

Esineiden internetistä tulee oikeasti älykästä liiketoimintaa vasta sitten, kun eri puolille siroteltuja antureita pystytään hallitsemaan tehokkaasti. Ja nyt siihen on olemassa kunnon ratkaisu.

Kun esineiden internet alkoi pari vuotta sitten toden teolla näyttää kiinnostavalta myös bisnesmielessä, DNA rupesi etsimään ratkaisua, jolla IoT-laitteiden hallinta voitaisiin nostaa aivan maailman kärkiluokkaan. Yhtenä vaihtoehtona harkittiin oman IoT-hallinta-alustan kehittämistä, mutta perusteellisten selvitysten jälkeen löydettiin parempi ratkaisu.

Hankkeella on mielenkiintoinen tausta, kertoo DNA:n IoT-palveluista vastaavana johtajana helmikuussa aloittanut Esa Kinnunen.

"Meillä tutkittiin, mitä maailmalta löytyy. Selvityksissä kävi ilmi, että Ciscolla oli tarjota markkinoiden kehittynein IoT-alusta", sanoo Kinnunen. Niinpä se päätettiin integroida huhtikuussa osaksi DNA:n Connectivity IoT -palvelua nimellä DNA Control Center.

Softa korvaa pakettiauton

Kinnunen kertoo, että DNA Control Center -alustassa on kaksi merkittävää etua. Ensimmäinen on liittymätyyppien automaattinen säätö.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Yksinkertaisesti sitä, että kuukausi voidaan aloittaa kaikkein edullisimmalla liittymätyypillä. Kun sen dataraja tulee vastaan, liittymä voidaan siirtää automaattisesti seuraavaan kapasiteettiluokkaan. Tämä voi toistua monta kertaa kuukauden aikana. Käytössä on aina sopivin vaihtoehto parhaaseen hintaan.

Idea on sama ulkomaan yhteyksissä. Kun liittymä siirtyy ulkomaille, siihen voidaan lisätä automaattisesti tarvittava määrä ulkomaan datapaketteja. Ja kuukauden lopussa liittymä palautetaan takaisin edullisimpaan tyyppiin, eli dataliikenteen kustannukset pysyvät aina optimaalisina. Liittymien tyyppejä voi myös vaihtaa kuukauden aikana molempiin suuntiin.

Toinen keskeinen ominaisuus on etähallinta.

"Etähallinnalla voi tehdä melkein kaiken sen, mitä huoltomies tekisi paikan päällä. Hallinnalla voidaan korvata pakettiautolla ajettuja kilometrejä", Kinnunen tiivistää. Tämä on IoT-järjestelmissä tärkeä asia, sillä huoltokäynnit ovat kalliita, ja ne voivat haukata suuren osan IoT-järjestelmien tuomista kustannushyödyistä.

DNA Control Center -alustan etuihin kuuluu myös skaalautuvuus. "Alustan käytön voi aloittaa edullisesti aivan pienestä, mutta se skaalautuu maailmanlaajuiseen käyttöön saakka", Kinnunen toteaa.

Suomeen tulossa miljoonia IoT-laitteita

Esineiden internetiin ennustetaan lähivuosina erittäin vauhdikasta kasvua. Suomeen asennetaan todennäköisesti miljoonia uusia mobiiliverkkoon liitettäviä IoT-laitteita.

"Nyt meillä on järjestelmä, jolla voidaan hallita tehokkaasti valtavia IoT-sensorimääriä. Odotamme todella nopeaa kasvua tällä alueella", kertoo Kinnunen.

Vauhdikkaasta kasvusta Kinnusella onkin paljon kokemusta. Hän siirtyi DNA:lle pilviteknologian asiantuntijayrityksen Nordcloudin toimitusjohtajan tehtävästä. Vuonna 2016 Deloitte nimesi Nordcloudin Suomen nopeimmin kasvavaksi teknologiayritykseksi.

Kinnunen oli mukana perustamassa Nordcloudia vuonna 2012, ja vain kuusi vuotta myöhemmin yhtiöllä oli 270 työntekijää kahdeksassa eri maassa. "IoT-tekniikassa eletään nyt samantapaista voimakkaan kasvun aikaa".

Lue lisää DNA:n IoT-palvelusta

Avainsanat:

IoT

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

Ollos huoleti! Selausturvalla suojaat työntekijöiden surffailun mobiiliverkossa

Huijausyrityksiä on yhä vaikeampi tunnistaa – teknologia tulee apuun, kun työ valuu kiinteiden verkkojen ulkopuolelle.
3/2023 DNA Yrityksille

Tietotyöläiset työskentelevät tulevaisuudessakin hybridisti – Millaiset yhteydet paikkariippumaton työnteko vaatii?

Hybridityöskentelyssä työpiste vaihtelee.
3/2023 DNA Yrityksille

Matter yhdistää eri valmistajien älylaitteet turvallisesti

Matter-standardi edistää sitä, että erimerkkiset älylaitteet toimisivat yhteen luotettavasti.
3/2023 DNA Yrityksille

Työmatka odottaa – muista ainakin nämä asiat puhelimen käytöstä

EU:n ulkopuolella mobiilidatan käytön hinta voi päästä yllättämään.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.