Hyvin toteutettu tietoturva takaa yöunet – ota vinkit haltuun!

Erilaiset tietoturvauhat koskettavat jokaista yritystä kokoon katsomatta – pienikin yritys voi hyvin olla hakkerille houkuttava kohde, sillä niissä tietoturva saattaa olla yrittäjän itsensä kontolla ammattilaisen sijaan. Näillä perusvinkeillä pidät huolen, että oman yrityksesi tiedot ovat asianmukaisesti suojattu.

Tietoturva ei ole vain pakollinen paha, vaan olennainen osa tämän päivän liiketoimintaa. Hyvät tietoturvakäytännöt tuovat kilpailuetua ja pitävät sekä omat että asiakkaasi tiedot visusti suojassa ulkopuolisilta katseilta. Lisäksi Suomessa noudatetaan yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR), joka ohjaa yrityksiä henkilötietojen käsittelyssä.

Tunnista liiketoimintasi kannalta oleelliset tietoturvariskit

Ihan ensimmäinen askel on tunnistaa ne riskit, jotka todennäköisesti uhkaavat yritystäsi. Suojaa hyvin ne tiedot, joita et halua rosvojen kynsiin. Näitä voivat asiakasdatan lisäksi olla esimerkiksi erilaiset liikesalaisuudet ja muu yrityksen toimintaan liittyvä tieto. Jos palvelimia, palomuuria ja muuta laitteistoa ei ole hetkeen päivitetty, on tie murtautujalle jo valmiiksi pedattu.

Yleisiä riesoja ovat myös DDoS- eli palvelunestohyökkäykset, joilla pyritään rikkomaan tietojärjestelmiä tai rampauttamaan esimerkiksi verkkokaupan toiminta täysin. Myös tietojenkalasteluviestit ovat lisääntyneet kasvaneen etätyön myötä, eikä erilaisista verkkopalveluista löytyviä yrityksen luottokortteja ole syytä unohtaa niitäkään. Lisäksi etätyön tietoturvaan on syytä kiinnittää huomiota.

Kun oman toiminnan Akilleen kantapäät on tunnistettu, voidaan monia vakaviakin uhkia ennaltaehkäistä tehokkaasti. Rikollisen motiivina on aina taloudellinen hyöty, eikä ole mitään syytä mahdollistaa sitä oman yrityksesi kustannuksella.

Älä säästä väärästä paikasta – tietoturvaan panostaminen on hyvä vakuutus

It-asioissa pihistely ei kannata, koski se sitten erilaisia hankintoja taikka yrityksen omaa budjetointia. Palvelinten ja palomuurien ei tarvitse olla uusinta uutta, mutta niiden ohjelmistoihin on tultava tietoturva-aukkoja paikkaavia päivityksiä säännöllisesti. Myös käytössä olevien laitteiden tulisi olla sen ikäisiä, että järjestelmäpäivityksiä on vielä saatavilla. Käyttöjärjestelmistä ja sovelluksista löytyy uusia tietoturva-aukkoja jatkuvasti ja uusimmilla päivityksillä varmistat, että ne pysyvät visusti tilkittyinä.

Omassa yrityksessä on hyvä olla tietoturva-asioihin nimetty henkilö, jolle allokoidaan tehtävän hoitoon riittävästi aikaa. Tämän henkilön velvollisuutena on huolehtia, että yrityksen tietoturva on riittävällä tasolla ja että työntekijätkin osaavat toimia turvallisesti.

Harkitse osaavaa kumppania

Jos oma aika tai osaaminen ei riitä, on asiantuntevan kumppanin hankkiminen erittäin hyvä tapa pitää oman yrityksen tietoturva kunnossa – tai ulkoistaa tarvittaessa palasia siitä. Oman yrityksen tietoturva on hyvä auditoida säännöllisin väliajoin ja monet asiakkaat edellyttävätkin sitä. Ammattimaiselta kumppanilta saat hyvän kuvan tilanteeseesi.

Kannattaa myös harkita valmiita palveluratkaisuja, jos omasta osaamisesta on yhtään epävarmuutta. Kun järjestelmien tekninen ylläpito on ulkoistettu, ajetaan uusimmat päivitykset aina ajallaan ja mahdollisen murtoyrityksetkin havaitaan nopeasti.

Panosta työntekijöiden kouluttamiseen säännöllisesti

Parhaatkaan kumppanit ja uusinkaan teknologia ei auta, jos organisaation sisällä ei rutiininomaisesti noudateta turvallisia käytäntöjä. Teknisen tietoturvan lisäksi kannattaakin pitää huoli, että myös yrityksesi ihmiset osaavat tunnistaa yleisimmät uhat ja tietävät, miten he itse voivat pitää yrityksen datan turvassa. Ihmisen sanotaan olevan tietoturvan heikoin lenkki, ja se pitää harmillisen usein paikkansa.

Jos vahinko käy ja tietoihin päästään käsiksi, on siitä ilmoitettava 72 tunnin sisällä tietosuojavaltuutetulle. Jos tietomurrolla on mahdollisuus aiheuttaa vahinkoa sitä koskeville asiakkaille, tulisi myös heille ilmoittaa asiasta viipymättä, jotta mahdolliset toimenpiteet, kuten luottokorttien sulkemiset, ehditään tehdä mahdollisimman pian.

Kaipaatko lisää oppeja hyviin tietoturvakäytäntöihin? Ota haltuun Yrittäjän tietoturvaopas tai lataa maksuton webinaaritallenteemme!

 

Onko yrityksesi tietoturva ajan tasalla?

DNA:n asiantuntijat auttavat sinua löytämään ja ylläpitämään yrityksesi tarpeisiin sopivan tietoturvakokonaisuuden. 

Jätä yhteydenottopyyntö

Avainsanat:

Tietoturva Kyberturvallisuus
 

Lue lisää uudesta työstä

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.