Blogit

Tietoturvauhkien torjuminen vaatii jatkuvaa työtä, kirjoittaa Johan Flykt. 

Hyvä tietoturvasuunnitelma on yrityksesi henkivakuutus: näillä helpoilla vinkeillä voit varautua riskeihin

Ympäri maailmaa nousee jatkuvasti uudenlaisia riskejä, joihin on syytä varautua. Viime aikoina paljon palstatilaa ovat saaneet esimerkiksi Ukrainassa ja Lähi-idässä käynnissä olevat sotatoimet. Sotia on valitettavasti aina ollut, mutta nyt niiden myötä myös erilaiset hybridivaikuttamisen keinot, ja varsinkin kyberuhat, ovat nousseet merkittäviksi uhiksi. 

Yleinen harhaluulo on, että kukaan ei ole kiinnostunut juuri minusta tai meidän yrityksestämme. Näin asia ei kuitenkaan ole, sillä kyberrosvot etsivät jatkuvasti uusia heikkouksia. Kohteet valikoituvat hyvin usein sen takia sattumanvaraisesti. Erilaisia tarinoita ja oppeja kyberrikoksista ja niiden moninaisuudesta voi kuunnella DNA:n Kyberrosvot-podcastista

DNA on osa Pohjoismaiden suurinta tietoliikenneyhtiötä Telenoria, ja tunnemme siksi hyvin pohjoismaisen tietoliikennemarkkinan ja alan turvallisuusuhat. Telenorin viime vuoden lopulla teettämässä isossa, norjaksi toteutetussa tietoturvatutkimuksessa selvisi, että yhdeksän kymmenestä norjalaisesta kertoi vastaanottaneensa epäilyttäviä, mahdollisia huijausyrityksiä sisältäviä teksti- ja sähköpostiviestejä vuoden 2023 viimeisen vuosineljänneksen aikana. Tutkimus osoittaa, että tietoturvauhat koskevat meitä kaikkia hyvin konkreettisesti aivan tavallisessa arjessa. 

Arjen kiireessä kuka tahansa voi vahingossa klikata väärää linkkiä tai toimia ajattelemattomasti. 

Onneksi uhkiin voi kuitenkin varautua. Tämä yksinkertainen lista toimii yleisohjeena mille tahansa yritykselle: 

1. Tietoturvasuunnitelman luominen: Jokaisen yrityksen tulisi kehittää kattava tietoturvasuunnitelma, joka määrittelee tietoturvapolitiikat, vastuut ja käytännöt. 

2. Koulutus ja tietoisuuden lisääminen: Henkilöstön koulutus on avainasemassa tietoturvauhkien torjumisessa.  

3. Vahvat salasanat ja monikerroksinen todennus: Yritysten tulisi edistää vahvojen salasanojen käyttöä ja monikerroksista todennusta. 

4. Säännölliset päivitykset ja haavoittuvuuksien hallinta: Yritysten on tärkeä pitää kaikki käytössä olevat ohjelmistot, sovellukset ja käyttöjärjestelmät ajan tasalla. 

5. Säännölliset varmuuskopiot: Yritysten tulisi säännöllisesti varmuuskopioida kriittiset tiedot ja testata varmuuskopioiden palauttamista. 

6. Kumppanuus tietoturva-asiantuntijoiden kanssa: Yritysten on hyvä harkita yhteistyötä tietoturva-asiantuntijoiden kanssa, jotka voivat tarjota asiantuntemustaan ja neuvojaan tietoturvakysymyksissä. 

Tietoturvauhkien torjuminen on jatkuva prosessi, ja yritysten pitää olla valppaina ja päivittää tietoturvakäytäntöjään säännöllisesti. Tietoturvaan panostaminen on investointi, joka auttaa suojaamaan yrityksen liiketoimintaa ja varmistamaan luottamuksen säilymisen asiakkaiden keskuudessa. 

Yritysten on tärkeää ymmärtää, että tietoturvauhat ovat todellisia ja koskevat meitä kaikkia, yrityksen koosta tai toimialasta riippumatta. Asianmukaisilla käytännöillä ne voidaan kuitenkin tehokkaasti torjua.  

Yrittäjänä tai tulosvastuullisena johtajana haluat keskittyä varsinaiseen liiketoimintaasi. Tietoturva-asiat tuntuvat joskus vaikeilta ja aikaa vieviltä. Varautuminen ja jatkuva suunnitelmien päivittäminen on kuitenkin tullut osaksi jokapäiväistä toimintaa. Jos et ole vielä ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin, nyt on hyvä hetki aloittaa. 

 

Miten yrityksesi on varautunut poikkeustilanteisiin? Lue, kuinka voit parantaa yrityksesi varautumisen tasoa ja turvata liiketoimintasi jatkuvuuden poikkeuksista huolimatta. 

Avainsanat:

Tietoturva Kyberturvallisuus

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.