Blogit

Hakkerit testasivat Teslan tietoturvaa Porissa

Mitä yhteistä on Tesla Model X -autolla ja robotti-imurilla? No ainakin se, että molemmat joutuivat hakkereiden hampaisiin Porin SuomiAreenassa. Onneksi asialla olivat kuitenkin hyvishakkerit, eli Team Whack ja Team ROT, jotka LähiTapiola oli tuonut paikan päälle esittelemään taitojaan liveyleisölle. 

Tulevaisuuden osaaminen ja innovaatiot on tämän kesän SuomiAreenan kattoteema. Kun suuntana on digitaalinen tulevaisuus, on selvää, että yksi aihe tulee käsiteltyä lavalla kuin lavalla, nimittäin tietoturva. 

LähiTapiola on hyvä esimerkki yrityksestä, jolle tietoturva on luonnollinen osa kaikkea tekemistä. Vakuutusyhtiö kehittää jatkuvasti uusia digitaalisia sovelluksia ja palveluita asiakkailleen. SuomiAreenassakin nähtiin esimerkiksi liikenneturvallisuutta luotaava silmänliikeanturi ja sovellus, joka mittaa verenpaineen selfie-kuvasta. 

”Meille on elintärkeää, että kaikki uudet innovaatiomme ovat tietoturvallisia. Siksi olemme tehneet yhteistyötä valkohattuhakkereiden kanssa jo vuodesta 2015”, LähiTapiolan tietoturvajohtaja Leo Niemelä kertoo.

Valkohattuhakkeri auttaa tilkitsemään tietoturva-aukot

Siinä missä hakkerit yleensä etsivät haavoittuvuuksia rikokset mielessään, ovat valkohattuhakkerit asialla puhtain paperein. He etsivät yritysten tietoverkoista heikkoja kohtia, jotta ne ehditään paikata ennen kuin tietoa pääsee vääriin käsiin. 

Lähes mikä tahansa laite voi jo olla yhteydessä internetiin, ja 5G:n myötä IoT-laitteiden määrän ennustetaan kasvavan entisestään. Samalla kasvavat myös riskit. 

”Verkkorikollisen näkökulmasta esimerkiksi yrityksen työntekijän puhelimessa oleva sovellus, jolla hän hallinnoi sisäverkossa toimivaa IoT-laitetta, on houkutteleva kohde. Esineiden internetissä tietoturva on ykkösasia”, Niemelä sanoo. 

Myös DNA:n älykodissa SuomiAreenassa on esillä erilaisia kodin IoT-laitteita. Elämä helpottuu, kun vaikkapa ilmastointia, valaistusta ja muita kodin toimintoja voi hallinnoida yhdellä sovelluksella ja jääkaappikin osallistuu ostoslistan laadintaan. 

”Älylaitteista on paljon iloa, mutta tietoturva kannattaa pitää mielessä. Hyvä nyrkkisääntö on se, että vaihtaa ainakin heti alkuun laitteeseen valmiiksi asetetun salasanan”, vinkkaa DNA:n verkkoasiantuntija Mikko Kannisto

Vaan kuinkas kävikään sille jokirannan hakkeroitavalle Teslalle? No kyllähän SuomiAreenan valkohatut siitäkin kourallisen haavoittuvuuksia löysivät. Toivon mukaan yritys pian ne jo tilkitsee ja vahvistaa entisestään auton turvallisuutta.


Jos kiinnostuit ammattihakkereista, kuuntele podcast Hyvä paha hakkeri tai katso Yle Areenan dokumentti Team Whackista.

Avainsanat:

Tietoturva

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Onko yrityksessäsi fokus- vai burnout-kulttuuri? – Keskittymisvalmentajan opeilla treenaat organisaatiosi keskittymiskyvyn huippuunsa

Blogi
9/2024 Patrick Gordin

Salainen ase modernin yrityksen liiketoiminnalle? Ohjelmisto-ohjatut verkot yhdistävät toimipisteet ja käyttäjät turvallisesti pilvessä sijaitseviin sovelluksiin ja dataan 

Artikkeli
8/2024 DNA Yrityksille

Teknologian vuosi 2024 – onnistuimmeko ennustamaan tulevan?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.