Blogit

Pilvisiirtymä ei ollut pelkkä tekninen toimenpide, vaan iso transformaatioprojekti, sanoo Finnairin digitaalisista alustoista vastaava johtaja Tiina Flytström.

Finnair siirsi järjestelmänsä pilveen ja saavutti tavoitteensa

Maailman lentoyhtiöiden joukossa Finnair loistaa kärkinimenä, kun tarkastellaan niiden kykyä hyödyntää uusimpia digitaalisen kehityksen mahdollisuuksia. Yhtenä osatekijänä taustalla vaikuttaa vahvasti Finnairin päätös viedä tietojärjestelmät pilveen. Mitkä tekijät ovat pilvisiirtymän onnistumisen avaimia ja mitä etuja sillä voi saavuttaa? 

Finnair toteutti kokonaisvaltaisen pilvisiirtymän pian koronapandemian alettua viisi vuotta sitten, hyödyntäen hiljaista aikaa, jolloin lentotoiminta oli vähäistä. Se ei kuitenkaan ollut päätepiste, vaan osa jatkuvaa digikehitystä. 

”Pilveen siirtyminen oli strateginen ja hyvä päätös, mutta osa pitkäjänteistä jatkumoa, joka alkoi jo lähes kymmenen vuotta sitten. Siirtymän ajoittaminen hetkeen, jolloin lennettiin hyvin vähän, osaltaan helpotti projektin toteuttamista”, kertoo Tiina Flytström, Finnairin digitaalisista alustoista vastaava johtaja. 

Finnair on todentanut, että kaikki pilvisiirtymälle asetetut tavoitteet on saavutettu. Nyt yhtiö saa kokonaisvaltaisesta pilvisiirtymästä merkittäviä ja jatkuvia liiketoimintahyötyjä. 

”Lentoliikenteen elpyminen ja matkustajamäärien kasvu toivat teknologian hyödyt esiin. Näitä ovat pilven skaalautuvuus, kustannustehokkuus ja joustava palvelumalli. Pilvessä voimme nopeasti lisätä tai vähentää kapasiteettia tarpeen mukaan. Liiketoiminnan tukeminen tehostuu. Pilviympäristön ansiosta myös asiakas saa digitaalisia palveluja käyttöönsä nopeammin, kun niiden kehitystyö vauhdittuu”, Flytström sanoo. 

”Olemme toimialalla digikehityksen edelläkävijöitä maailmassa.” 

Selkeät tavoitteet onnistumisen lähtökohtana 

Flytström vertaa pilvisiirtymää mihin tahansa muuhun projektiin. Onnistumisen avaimia ovat hänen mukaansa selkeä tavoitteenasettelu, hyvä suunnittelu, selkeä viestintä läpi organisaation, ylimmän johdon tuki, oikean tason osaaminen ja oikein valitut kumppanit. 

”Olennaista on määritellä, mitä ongelmaa pilven avulla ollaan ratkaisemassa ja miksi hanke tehdään. Pitää katsoa, mitkä ovat tarpeet ja lähtökohdat ja tehdä päätökset tämän pohjalta.” 

Pilveen menossa ja pilvessä toimiessa täytyy kiinnittää huomiota tietoturvaan, kustannuksiin ja hallinnointiin. Perusperiaatteet hallinnoinnissa ovat samoja kuin perinteisessä ympäristössä, mutta asioiden tapahtuessa nopeammin vaaditaan tiukempaa kontrollia. 

Kun Finnairin palvelut on keskitetty pilvialustoille, hallinnointi ja ylläpito on entistä yksinkertaisempaa ja läpinäkyvämpää. Esimerkiksi palvelinten tietoturvapäivitykset onnistuvat yhdessä paikassa kätevästi. 

Onnistuminen vaatii myös yrityskulttuurin jatkuvaa kehittämistä 

Flytström korostaa, että toteutettu pilvisiirtymä ei ole missään vaiheessa ollut Finnairille pelkkä tekninen toimenpide. Mistä muusta siis on kyse? 

”Tämä on iso ja edelleen jatkuva transformaatioprojekti, joka vaikuttaa operointimalliin. Siksi onnistuminen lähtee yrityskulttuurin muutoksesta ja se vaatii henkilöstön tukemista, kouluttamista ja viestimistä siitä, miksi tätä asiaa tehdään. Pitkälti kyse on normaalista muutosjohtamisesta”, Flytström sanoo. 

Muutos on ollut positiivinen myös henkilöstön näkökulmasta. Se palvelee myös rekrytointia. 

”Haluamme taata henkilökunnalle mahdollisimman hyvät edellytykset työskennellä.  Erityisesti nuoremmat haluavat tehtäviin, joissa on käytössä moderneja ympäristöjä.” 

Julkinen pilvi edustaa ajantasaista ympäristöä varsinkin palveluiden kehityksen kannalta. Kehittäjien käytettävissä ovat kattavat sovelluskehityksen työkalut. Lisäksi Finnairilla on käytössä modernit kehitysmallit. 

Johtotähtenä asiakaskokemus 

Finnair on mitannut pilvisiirtymän onnistumista ja vaikutusta huolellisesti. Itse projektin aikana seurattiin muun muassa sitä, eteneekö projekti sovitussa aikataulussa ja aiheutuuko kriittisiä virhetilanteita, joiden vuoksi jouduttaisiin tilapäisesti palaamaan entiseen järjestelmään. 

Nyt valvotaan tietojärjestelmiä monilla ydinliiketoimintaan kytkeytyvillä mittareilla. Yksi tärkeimmistä tekijöistä lentoliikenteessä on täsmällisyys, joka vaikuttaa huomattavasti matkustajakokemukseen. 

”Mittaamme it-järjestelmien vaikutusta täsmällisyyteen. Jo lähtötasomme oli hyvä, mutta olemme todenneet, että it-häiriöiden määrä on laskenut aiemmasta kymmenesosaan”, Flytström kertoo. 

Viiden vuoden aikana pilviteknologia on kehittynyt ripeää tahtia. Finnair on hyödyntänyt tekoälyä jo pitkään monella tavalla, esimerkiksi suunnittelun ja päätöksenteon tukena. Generatiivisen tekoälyn myötä saataville on tullut lisää mahdollisuuksia. Pilviteknologia tukee tekoälytyökalujen nopeaa käyttöönottoa, lisää integraatioiden mahdollisuuksia ja tuo datan helposti saataville. 

 

Kehityksen johtotähtinä ovat asiakastarpeet ja -kokemus sekä pyrkimys tukea yhtiön strategiaa digitaalisella kehittämisellä. 

”Pilvimatkamme jatkuu ja sen pitääkin jatkua, jotta voimme kehittää asiakasystävällisiä palveluita samalla, kun teknologia kehittyy. Viime vuonna uudistimme verkot ja verkkoteknologiat, jotta kokonaisuus tukee palveluita asiakasrajapinnasta viimeiseen tasoon asti.” 

 

Miten pilveistyvää liiketoimintaympäristöä hallinnoidaan turvallisesti ja tehokkaasti? Lue, miten pilvipohjainen DNA Cloud Managed SASE takaa suojatut yhteydet pilveen, modernin tietoturva-arkkitehtuurin ja kehittyneet raportointinäkymät.

Avainsanat:

Digitalisaatio Muuttuva työ Työkulttuuri Teknologia Pilvipalvelut Johtaminen Tekoäly

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
5/2025 DNA Yrityksille

”Älä tee itsestäsi maalia” – pk-yritykset pääsevät tietoturvassa pitkälle järjestelmällisyydellä

Blogi
5/2025 Toni Vartiainen

Tiedän, miten vene upotetaan – ja mihin organisaatiossasi seuraavaksi hyökätään 

Artikkeli
5/2025 DNA Yrityksille

Yrittäjä! DNA Kaupoissa on nyt mahdollista hoitaa yritysasiointia

Artikkeli
4/2025 DNA Yrityksille

Ketteriä kumppanuuksia ja kestävyyttä – Espoo näyttää suuntaa julkiselle digikehitykselle

Teknologiatrendit 2025

Teknologian vuosi 2025 on lunastusten aikaa: tekoälylle asetetut odotukset alkavat konkretisoitua, siviili- ja puolustusteknologioiden käyttöulottuvuudet laajenevat ja yritysten kestävän kehityksen tavoitteita jalkautetaan käytäntöön.

Mitkä trendit tulevat vaikuttamaan merkittävästi tulevaisuuteemme niin arjessa kuin sen ulkopuolella?

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.