Blogit

”Vaalimme kohtaamisilla talon kulttuuria, innostumme innovoimaan ja rakennamme sitoutuneisuutta”, DNA:n rahoitus- ja hallintojohtaja Jaakko Happo kertoo. 

DNA:n uudet toimitilat vastaavat hybridin työelämän tarpeisiin – ”Luottamukseen vastataan luottamuksella”

DNA:lla jokainen saa päättää itse, missä työt hoituvat parhaiten. Tavoitteisiin pääsy on tärkein mittari työnteolle. Yhteisöllisyys on kuitenkin lähellä DNA:laisten sydäntä. Toimisto on heille korvaamaton kohtaamispaikka – ja sellaisen DNA:laiset halusivat myös uudesta toimistosta.

Mutkattoman työn edelläkävijänä DNA tietää, että työntekijöiden omilla vaikutusmahdollisuuksilla on yhteys työtyytyväisyyteen ja -hyvinvointiin. Kun työntekijät saavat rakentaa työarjestaan omannäköisen, palautuvat joustavuuden hyödyt myös työnantajalle.

”Ihmiset vastaavat heille annettuun luottamukseen pyrkimyksellä olla luottamuksen arvoisia”, DNA:n rahoitus- ja hallintojohtaja Jaakko Happo kiteyttää hybridityön perusperiaatteen, johon he DNA:lla uskovat. 

DNA:laiset muuttivat elokuun 2024 alussa uusiin toimitiloihin Ilmalanlinnaan. Muuttohetkeen huipentui lähes kahden vuoden odotus, jonka aikana uusia tiloja suunniteltiin yhdessä henkilöstön kanssa mahdollisimman hyvin hybridityötä tukeviksi. 

Hybridityön pulmiin on mahdollista löytää ratkaisu 

Vaikka hybridityö on jo monelle työntekijälle, esihenkilölle ja organisaatiolle tuttua, se puhuttaa edelleen monessa yrityksessä. 

”Tällä hetkellä hybridityön kuuma peruna on esihenkilön taito johtaa tiimiläisiä etänä. On tärkeää olla kartalla myös niiden työntekijöiden tarpeista ja kuulumisista, jotka työskentelevät pääsääntöisesti etänä. Jokaisen esihenkilön – ja miksei muidenkin – kannattaa miettiä, miten omaa läsnäoloaan ilmentää. Miten etätyön läsnäolo täyttää ihmisen perustarpeet?” Happo pohtii.

Läsnäoloa voi välittää digitaalisessa ympäristössä esimerkiksi säännöllisellä yhteydenpidolla, henkilökohtaisella huomioinnilla, saavutettavuuden viestimisellä sekä empatialla, kannustamisella ja kiittämisellä. 

Etätyöstä puhuttaessa puheenaiheeksi nousee usein myös työntekijöiden sitoutuminen. Millaista sitoutumista työntekijä kokee työhönsä, jos hän ei käy toimistolla? 

”Moni vannoutunut etätyöntekijä on sitoutunut paremmin omaan työhönsä kuin työnantajaansa. Jos työt hoituvat aina etäkonttorilta käsin, oman työn sisällöllä on suurempi merkitys kuin yhteisöllä ympärillä. Tämä saattaa lisätä työntekijöiden vaihtuvuutta. Ratkaisu sitoutumisen vahvistumiseen löytyy yhteen tulemisesta ja kohtaamisista.” 

Toimistolla on edelleen paikkansa arjessa 

Osa yrityksistä on lähtenyt taistelemaan tyhjentyneitä toimistoja vastaan pakottamalla työntekijät toimistolle. Toimistopakolla työntekijöitä vaaditaan työskentelemään toimistolla joko tiettyinä päivinä tai jopa kokoaikaisesti.  

Jos työntekijä ei halua käydä toimistolla, on syytä selvittää, mistä se johtuu.

”Ymmärrän, mihin toimistopakolla pyritään, mutta se ei voi olla pitkän aikavälin ratkaisu. Jos joku työntekijä ei halua käydä lainkaan toimistolla, on ensin syytä selvittää, mistä se johtuu. Kun syy on tiedossa, on solmujen avaaminen helpompaa.” 

DNA:lla ei uskota porkkanoihin, joilla houkutella työntekijöitä paikalle puoliväkisin.  

”Pienet positiiviset arkiset asiat ovat paras keino saada toimistolle väkeä. Onhan kahvinjuonti työkaverin kanssa taukohuoneessa mukavampaa kuin yksin kotona.”  

Happo kuvailee toimistoa liimaksi, joka tuo ihmiset yhteen.  

”Vaalimme kohtaamisilla talon kulttuuria, innostumme innovoimaan ja rakennamme sitoutuneisuutta.” 

Uusi toimitila suunniteltiin henkilöstön ehdoilla 

DNA on uskonut mutkattoman työn malliin jo yli kymmenen vuotta. Käytännössä se tarkoittaa oikeutta työskennellä vapaasti paikasta riippumatta. Suomen sisäisten etätöiden lisäksi myös ulkomailla työskentely on mahdollista tavanomaista joustavammin ehdoin. 

Työlle annettujen tavoitteiden saavuttamisen saa kukin toteuttaa omalla tavallaan.

”DNA:n henkilöstölupaus on, että saat tehdä työsi mistä vain. Työlle annetaan mitattavat tavoitteet, ja niiden saavuttamisen saa kukin toteuttaa omalla tavallaan. Mikromanagerointi ei ole tarpeen, kun olennaisinta on se, mitä saat aikaan”, Happo kertoo. 

DNA antaa työntekijöilleen vapauden lisäksi vastuuta. Vastuu tarkoittaa oman työn suunnittelua ja organisointia. Työnteon sijainti valitaan tarkoituksenmukaisuus edellä. 

”Jos tiedät istuvasi yhdeksästä viiteen Teams-putkessa, voi kotitoimistolle jääminen olla siinä tapauksessa järkevämpää. Jos taas päivässäsi on enemmän sellaista aikaa, jolloin et ole kiinni luureissa, kannustamme tulemaan toimistolle tapaamaan muita.” 

DNA:n uusissa toimitiloissa on panostettu erilaista työtä tukeviin ratkaisuihin. Tiloja on myös mahdollista muokata tarpeiden mukaan. Toimistolla tavoitellaan tyylikästä kodinomaista tunnelmaa. Toki myös DNA:laisten identiteettiä heijastava pinkki brändiväri näkyy, mutta hillitysti ja hallitusti – yksityiskohdat ovat tärkeitä. 

”Uuden toimitilan suunnittelu eteni henkilöstön ehdoilla. Teimme heti alkuun kattavan kyselyn sekä järjestimme useita työpajoja. Kaikki halukkaat olivat tervetulleita osallistumaan suunnittelutyöhön. Lopuksi DNA:laiset pääsivät itse luomaan tilaetiketin, eli tavan, jolla toimimme uusissa tiloissamme. Pääkonttorin suunnittelua ohjannutta konseptia tullaan hyödyntämään myös muissa DNA:n toimitiloissa ympäri Suomen.” 

Entä miten DNA:laiset ovat ottaneet uudet tilat vastaan? 

”Tähän mennessä saatu palaute on ollut positiivisen yllättynyttä: ’täällähän näyttää todella hienolta’ on tullut kuultua spontaanisti useampaan otteeseen”, Happo hykertelee.

 

Jotta hybridityö sujuu mallikkaasti, on yhteyksien ja tietoturvan oltava kunnossa. Tutustu DNA:n turvallisiin etäyhteyksiin!

Avainsanat:

Digitalisaatio Muuttuva työ Työkulttuuri Johtaminen Etätyö

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Keskitä yrityksesi mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Blogi
11/2024 Anna-Mari Ylihurula

Hallittu kokeilukulttuuri valjastaa tekoälyn hyödyksi – johtajan tärkein tehtävä on kysyä entä jos?

Artikkeli
Merikaapeli
11/2024 DNA Yrityksille

Miten DNA huolehtii yhteyksiensä toimivuudesta kriittisen merikaapelin vaurioituessa?

Artikkeli
11/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly on sitä mitä teemme siitä – ja samaan aikaan sekä uhka että mahdollisuus

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.