Digiratkaisut etenivät: Paremmin ei olisi voinut mennä

Suomalaisyritysten digihaasteita selättämään käynnistetyssä #iotnextlevel –kisassa valittiin syksyllä pilottivaiheeseen etenevät ratkaisuehdotukset. Odotukset ovat nyt korkealla.

#iotnextlevel on DNA:n mahdollistama kilpailu, jossa Finnsementti, Martela ja Snellman Pro hakevat asiantuntijatiimien avulla ratkaisuja digihaasteisiinsa: miten saada sementtitehdas pyörimään ilman turhia seisokkeja, kuinka luoda työhyvinvointia ja tuottavuutta lisääviä työympäristöjä ja miten vähentää ruokahävikkiä kustannussäästöjä luovalla tavalla.

Haasteiden ratkaisemiseksi käynnistettiin avoin kilpailu, joka huipentui kesäkuun alussa. Tuolloin saatiin päätökseen viimeinen kolmesta hackathonista, joissa jokainen yritys seuloi lukuisten kilpailuehdotusten joukosta parhaat.

”Vaikka olimme asettaneet riman korkealle, kaikki meni silti paremmin kuin odotimme”, hehkuttaa Martelan Offering Director Panu Muhonen.

Ruokahalulla on taipumus kasvaa, joten odotukset elokuussa alkavan pilottivaiheen suhteen ovat kovat.

Tuloksia vanhaa ja uutta dataa yhdistäen ja analysoiden

Martela on jo jonkin aikaa tarjonnut asiakkailleen teollista internetiä hyödyntäviä erillisratkaisuja. Kisan voittajahankkeen käynnistyessä saadaan olemassa olevat datalähteet yhdistettyä ja luotua niiden rinnalle uusia. Ratkaisun avain on kuitenkin tiedon analytiikassa.

”Tärkein fokus on ihmisen kokemus, ihmisen reaktio, tilaan liittyvä fiilis: koetko, että tämä tila palvelee tarkoitustaan, ja että siitä on hyötyä itsellesi. Kerätyn datan perusteella voimme luoda perusteltuja, toimivia ratkaisuja asiakkaillemme”, kuvailee Muhonen Martelan haasteen ratkaisijaksi valittua teknologiayritys Perfektion ehdotusta.

”Oli upeaa seurata ratkaisijatiimien työskentelyä. Parhaat ratkaisut syntyivät, kun tiimit etenivät avoimin silmin ja korvin asiakkaan tarpeita kuunnellen. Esimerkiksi Perfektio teki ratkaisuunsa suuria periaatteellisia muutoksia vielä ensimmäisen hackathon-päivän iltana”, Muhonen toteaa.

Digihaasteet samankaltaisia toimialasta riippumatta

Vaikka osallistujayritykset vaikuttavat eri toimialoilla, on niiden haasteissa ja ratkaisuissa paljon samoja piirteitä. Yhteistä useissa ehdotuksissa oli jo olemassa olevan datan hyödyntäminen, uusien mittapisteiden luominen, ja näin syntyvän kokonaisuuden fiksu analysointi.

Finnsementillä on Paraisilla sijaitsevassa satavuotiaassa tehtaassaan jo yli tuhat dataa tuottavaa mittapistettä. Kisassa voittoon kivunneen, turkulaisen analytiikkaosaaja Fideran ehdotuksen myötä mittapisteitä lisätään, ja osa tällä hetkellä manuaaliseen mittaukseen perustuvista pisteistä automatisoidaan. Näin kumuloituvasta datasta voidaan ennustaa todennäköiset laiterikot jo ennakkoon.

Snellman Pro puolestaan haastoi kehittämään ammattikeittiöille kustannussäästöjä tuovaa ja ruokahävikkiä vähentävää ratkaisua. Myös tämän haasteen voitti Fidera, työtehoa ja hävikkiä mittaavaa dataa analysoivan kokonaisratkaisunsa voimin.

Kaikkien yritysten haasteita ratkottiin yhdessä DNA:n, Industryhackin ja kilpailuehdotusten perusteella valittujen ratkaisijatiimien kanssa. Muhonen kuvaa prosessia silmiä avaavaksi.

”Kisa kannusti meitä syventymään ja perehtymään asioihin. Omien keskeisten päättäjien ja vaikuttajien kanssa käytyjen keskusteluiden myötä ajatukset teollisen internetin mahdollisuuksista alkoivat jäsentyä, ja nyt olemme nyt valmiimpia kulkemaan eteenpäin ja tekemään investointipäätöksiä. Tämä tulee varmasti kantamaan pidemmällä tähtäimellä hedelmää.”, summaa Muhonen.

”Samanlaisia ajatuksia heräsi varmasti myös Snellman Prolla ja Finnsementillä.”

 

Lue lisää #iotnextlevel-kisasta osoitteesta dna.fi/iotnextlevel.

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT
 

Lue lisää uudesta työstä

6/2022 Jaana-Liisa Malin

Palveluntarjoaja vai aito kumppani? Yritysten väliset suhteet vaativat työtä, mutta palkitsevat onnistuessaan

Yritysten välinen vuorovaikutus on vahvaa suhdetoimintaa – omine ylä- ja alamäkineen.
Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa.
6/2022 DNA Business

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa

Kyberrikolliset manipuloivat vastaanottajaa mielellään pelolla.
6/2022 DNA Business

Kuinka helpottaa asiakaspalvelijan arkea, kun viestitulvaan tahtoo hukkua? DNA:n ratkaisu on Genesys

Genesys-pilvipalvelu helpottaa asiakaspalvelijoiden arkea, tehostaa työskentelyä ja helpottaa tasalaatuisen monikanavaisen asiakaspalvelun toteuttamista. Yhteydenottoihin vastaaminen onnistuu yhdessä kanavassa eikä asiakaspalvelu ole enää ohjelmien välillä poukkoilua.
6/2022 DNA Business

Kesällä voi taas keskittyä – mitä kaikkea johtajan tulisi tietää tekkimaailman menosta?

Johtajat ovat taas saaneet paahtaa täysillä koko kevään ja lähestyvä kesäloma lupailee hetken helpotusta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.