Coworking-työtila – Oivalluksia kohtaamisista

Yhteisölliset coworking-työtilat yleistyvät vauhdilla ympäri Suomea. Yksi tilojen suurimmista hyödyistä piilee satunnaisten kohtaamisten tuomista innovaatioissa. Monet perinteisetkin yritykset hakevat coworking-tiloista ihmisten ja ajatusten kohtaamisia, kertoo työpäivämuotoilija Aku Varamäki.

Työpäivämuotoilija Aku Varamäki oli aikanaan töissä sosiaalisen median hankkeissa. Eräässä projektissa hän meni joksikin aikaa työskentelemään yhteistyökumppanin tiloihin.

"Sain kahdessa päivässä sellaisia oivalluksia, jotka olisivat olleet todella tärkeitä työlleni jo vuosia aiemmin", Varamäki kertoo. Hyöty oli molemminpuolinen. Tiloissa toiminut myyntitiimi kysyi Varamäeltä mielipidettä ideoista, joita esiteltäisiin potentiaalisille asiakkaille.

"He olivat tosi innostuneita huomioistani ja kirjoittivat kynät sauhuten. Itse taas ajattelin joistain heidän ajatuksistaan, että 'Voi ei, miksi en ollut koskaan itse tajunnut tuota'", kertoo Varamäki.

Tapaus havainnollistaa tunnettua tosiasiaa: Parhaat ideat ja oivallukset syntyvät usein sattumanvaraisista kohtaamisista, kun erilaiset ihmiset ja ajatukset törmäävät. Tämä on kuitenkin vain yksi yhteisöllisten coworking-työtilojen hyödyistä.

Työn digitalisoituminen edistää coworking-konseptia

Yhteisöllisiä työtiloja on noussut nopeaan tahtiin Suomessa. Esimerkiksi Technopolis on avannut UMA Workspace -työtiloja 11 kaupunkiin, joista kahdeksan on Suomessa. Eläkeyhtiö Varma loi Tampereelle WarmaWorks-työtilan entiseen Finlaysonin tehtaaseen, ja OP on avannut "Co-work by OP Lab" -tilan Ouluun.

Varamäki oli itse kehittämässä Spondan Mothership of Work -konseptia, ja nyt hänellä on oma työpiste MoW:n Ruoholahden työtilassa Helsingissä. Eri puolilla Suomea on aloittanut myös monia uusia coworking-yrityksiä. Käytännössä kaikista suuremmista kaupungeista alkaa löytyä yhteisöllisiä työtiloja.

Yksi syy coworking-mallin toimivuuteen on toimistotyön digitalisoituminen ja verkottuminen. Työtilojen keskeisimpiä peruspalveluita onkin langaton verkko, jonka takaa löytyy nopea ja tehokas nettiyhteys. Tarjolla voi olla myös lisäpalveluita, kuten yhteinen verkkotulostus tai jopa toimiston yhteinen it-tuki.

Työtilan kuukausihinta liikkuu palvelutason mukaan noin 250–400 euron tuntumassa. Peruspakettiin kuuluu vaihtuva paikka avotyötilassa, ja lisämaksusta saa itselleen vakiotyöpisteen tai jopa oman työhuoneen. Usein tarjolla on myös päiväpasseja noin 25 eurolla.

Näin saat parhaan hyödyn satunnaisista kohtaamisista

Yhteisöllisten työtilojen konsepteissa ja tunnelmissa on eroja. Varamäki kertoo, että monissa coworking-tiloissa työskentelee yrittäjien ja freelancereiden lisäksi myös ”perinteisten” yritysten väkeä. Toisinaan yritykset lähettävät kokonaisia tiimejä coworking-tiloihin altistumaan uusille kohtaamisille ja ideoille.

Miten coworking-tilassa työskentelystä saa parhaimman hyödyn?

"Seinät eivät itsessään synnytä innovaatioita", Varamäki sanoo. On tärkeää luoda tietoisesti mahdollisuuksia ihmisten tapaamiseen. Coworking-tiloissa järjestetäänkin yhteisiä hetkiä ja tapahtumia, joissa ihmiset voivat tavata ja keskustella. Kannattaa olla itse avoin ja luoda aitoja kontakteja ihmisiin.

Työssään työpäivämuotoilijana Varamäki kannustaa jokaista myös tutkimaan omia työnteon tarpeitaan. Työskentelyyn on loppujen lopuksi melko vähän jokaiselle sopivia ohjeita. Sama pätee sopivan työtilan valintaan.

"Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle tai kaikkiin tilanteisiin. Joku hakee keskittymisrauhaa ja hyvää ergonomiaa. Toinen haluaa ympärilleen vilskettä ja energiaa."

Olennaista on miettiä, mikä on itselle luontevin, tuottavin ja mukavin tapa tehdä työtä. Asiaa voi havainnoida esimerkiksi pitämällä työpäiväkirjaa muutaman viikon ajan. "On hyvä miettiä, mikä tuo itselle iloa ja miten pääsee parhaiten työn imuun. Kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia työn tekemisen tapoja ja haastaa totuttuja tapoja myös omassa työyhteisössä".

Lue myös, kuinka liityt yleiseen verkkoon turvallisesti!

Avainsanat:

Työkulttuuri Yhteydet Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

11/2022 DNA Business

Itse ja automaatiolla – yritykset haluavat vapautta valita miten ja milloin asiansa hoitavat

Yritysratkaisuilta odotetaan yhä enemmän yhtä sujuvaa käyttöä kuin kuluttajien verkkopalveluilta.
11/2022 DNA Business

ZTNA: Turvaa, tukea ja varmuutta – missä ja milloin vain

Työnantajan tavoitteena on tarjota toimivat digitaaliset työvälineet, mutta myös suojella yrityksen dataa.
11/2022 DNA Business

Vain paranoidit pärjäävät? Hybridityö vaatii tujumpaa tietoturvaa

Etätyöskentely on yleistynyt, mutta toimistollakin täytyy käydä.
11/2022 DNA Business

Suomi ei ole lintukoto kyberturvallisuuden saralla: ”On naiivia ajatella, että meidän ei tarvitsisi varautua ja harjoitella”

On usein helppoa ajatella, että tietoturvaloukkauksia tapahtuu muille ja muualla, ei meille. Tämä on kuitenkin naiivia.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.