Blogit

Coworking-työtila – Oivalluksia kohtaamisista

Yhteisölliset coworking-työtilat yleistyvät vauhdilla ympäri Suomea. Yksi tilojen suurimmista hyödyistä piilee satunnaisten kohtaamisten tuomista innovaatioissa. Monet perinteisetkin yritykset hakevat coworking-tiloista ihmisten ja ajatusten kohtaamisia, kertoo työpäivämuotoilija Aku Varamäki.

Työpäivämuotoilija Aku Varamäki oli aikanaan töissä sosiaalisen median hankkeissa. Eräässä projektissa hän meni joksikin aikaa työskentelemään yhteistyökumppanin tiloihin.

"Sain kahdessa päivässä sellaisia oivalluksia, jotka olisivat olleet todella tärkeitä työlleni jo vuosia aiemmin", Varamäki kertoo. Hyöty oli molemminpuolinen. Tiloissa toiminut myyntitiimi kysyi Varamäeltä mielipidettä ideoista, joita esiteltäisiin potentiaalisille asiakkaille.

"He olivat tosi innostuneita huomioistani ja kirjoittivat kynät sauhuten. Itse taas ajattelin joistain heidän ajatuksistaan, että 'Voi ei, miksi en ollut koskaan itse tajunnut tuota'", kertoo Varamäki.

Tapaus havainnollistaa tunnettua tosiasiaa: Parhaat ideat ja oivallukset syntyvät usein sattumanvaraisista kohtaamisista, kun erilaiset ihmiset ja ajatukset törmäävät. Tämä on kuitenkin vain yksi yhteisöllisten coworking-työtilojen hyödyistä.

Työn digitalisoituminen edistää coworking-konseptia

Yhteisöllisiä työtiloja on noussut nopeaan tahtiin Suomessa. Esimerkiksi Technopolis on avannut UMA Workspace -työtiloja 11 kaupunkiin, joista kahdeksan on Suomessa. Eläkeyhtiö Varma loi Tampereelle WarmaWorks-työtilan entiseen Finlaysonin tehtaaseen, ja OP on avannut "Co-work by OP Lab" -tilan Ouluun.

Varamäki oli itse kehittämässä Spondan Mothership of Work -konseptia, ja nyt hänellä on oma työpiste MoW:n Ruoholahden työtilassa Helsingissä. Eri puolilla Suomea on aloittanut myös monia uusia coworking-yrityksiä. Käytännössä kaikista suuremmista kaupungeista alkaa löytyä yhteisöllisiä työtiloja.

Yksi syy coworking-mallin toimivuuteen on toimistotyön digitalisoituminen ja verkottuminen. Työtilojen keskeisimpiä peruspalveluita onkin langaton verkko, jonka takaa löytyy nopea ja tehokas nettiyhteys. Tarjolla voi olla myös lisäpalveluita, kuten yhteinen verkkotulostus tai jopa toimiston yhteinen it-tuki.

Työtilan kuukausihinta liikkuu palvelutason mukaan noin 250–400 euron tuntumassa. Peruspakettiin kuuluu vaihtuva paikka avotyötilassa, ja lisämaksusta saa itselleen vakiotyöpisteen tai jopa oman työhuoneen. Usein tarjolla on myös päiväpasseja noin 25 eurolla.

Näin saat parhaan hyödyn satunnaisista kohtaamisista

Yhteisöllisten työtilojen konsepteissa ja tunnelmissa on eroja. Varamäki kertoo, että monissa coworking-tiloissa työskentelee yrittäjien ja freelancereiden lisäksi myös ”perinteisten” yritysten väkeä. Toisinaan yritykset lähettävät kokonaisia tiimejä coworking-tiloihin altistumaan uusille kohtaamisille ja ideoille.

Miten coworking-tilassa työskentelystä saa parhaimman hyödyn?

"Seinät eivät itsessään synnytä innovaatioita", Varamäki sanoo. On tärkeää luoda tietoisesti mahdollisuuksia ihmisten tapaamiseen. Coworking-tiloissa järjestetäänkin yhteisiä hetkiä ja tapahtumia, joissa ihmiset voivat tavata ja keskustella. Kannattaa olla itse avoin ja luoda aitoja kontakteja ihmisiin.

Työssään työpäivämuotoilijana Varamäki kannustaa jokaista myös tutkimaan omia työnteon tarpeitaan. Työskentelyyn on loppujen lopuksi melko vähän jokaiselle sopivia ohjeita. Sama pätee sopivan työtilan valintaan.

"Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle tai kaikkiin tilanteisiin. Joku hakee keskittymisrauhaa ja hyvää ergonomiaa. Toinen haluaa ympärilleen vilskettä ja energiaa."

Olennaista on miettiä, mikä on itselle luontevin, tuottavin ja mukavin tapa tehdä työtä. Asiaa voi havainnoida esimerkiksi pitämällä työpäiväkirjaa muutaman viikon ajan. "On hyvä miettiä, mikä tuo itselle iloa ja miten pääsee parhaiten työn imuun. Kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia työn tekemisen tapoja ja haastaa totuttuja tapoja myös omassa työyhteisössä".

Lue myös, kuinka liityt yleiseen verkkoon turvallisesti!

Avainsanat:

Työkulttuuri Yhteydet Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly on sitä mitä teemme siitä – ja samaan aikaan sekä uhka että mahdollisuus

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Deepfake-huijaukset ja monet muut verkkorikokset ammattimaistuvat – Jokainen yritys on potentiaalinen kohde kyberrosvolle

Blogi
4/2024 Mari Eklund

Uhkakenttä muuttuu teknologian kehittyessä – miten yrityksen kyberresilienssiä voi vahvistaa?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.