Blogit

Älykästä menoa 100-vuotiaalta 

Ikää kun tulee mittariin, Suomen äly sen kuin lisääntyy. Digitalisaatio, robotiikka ja tekoäly luovat uusia mahdollisuuksia kaikkialle.

Uutiset muutaman viikon takaa kertovat, kuinka robotti sijoittaa älykkäästi ja kasvavaa tuottoa on odotettavissa tekoälyn ja koneoppimisen avulla. Itseoppiva kone läpikäy vuosikertomuksia todella rivakalla tahdilla, siinä jää sijoitusammattilainen toiseksi.

Digimurros kolkuttelee myös älykaupunkien yllä: kaupunkien massadatan rouhinta ja älykäs uudelleenjärjestely hyödyntäen IoT -sensoriverkostoa sekä tekoälyä muuttavat asukkaiden arkea.

Tuhannet verkkoon kytkeytyneet laitteet keräävät tietoa ympäriltämme ja tuottavat täsmätietoa juuri oikeaan aikaan ja paikkaan valintojemme ohjenuoraksi.

Itselleni konkretiaa digitaalisuuteen tuo esimerkiksi pääkaupunkiseudun joukkoliikenne. Se näyttäytyy minulle aivan uudella tavalla, todella sujuvana ja helppokäyttöisenä liikkumispalveluna.

HSL:n mobiililippukonseptia käyttäen minun ei enää tarvitse etukäteen hankkia lippua automaatista tai sopivaa käteistä rahaa. Palvelu liittää yhteen helposti ostettavan lipputuotteen ajantasaiseen reittioppaaseen ja reaaliaikaiseen tietoon nykyisestä sijainnista. Vain päämäärä pitää tietää.

Nälkä kasvaa syödessä. Seuraavaksi haluan kokea kaupunkiliikkumisen päästä – päähän elämyksen käyttämällä kaupunkipyörää lyhemmille loppupätkille. Kaupunkienpyörien saatavuus ja parkit löytyvät kätevästi netin kautta.

Aktiivisena autoilijana en jätä huomiotta yhteiskäyttöautojen markkinakehitystä. Onko siinä yksi puuttuva palanen liikkumiseni kokonaiskuvassa? Vapaana olevat autot ja käyttäjät kohtaavat näppärästi mobiilisovelluksen välityksellä, itse autosta ei tarvitse omana omaisuutena murehtia.

Yhteiskäyttöauto on aina ajokunnossa, verkossa on-line, ja maksan vain käytetyn ajan mukaan. Liikkumisen älykkyyttä kehitetään myös maaseutu huomioiden. Avoimeen dataan ja lähdekoodiin perustuvaa boostausta voi löytää vaikkapa liikenteen kehittämishaasteesta.

100-vuotiaan Suomen meno on nyt todella innostavaa.

Digitaaliset palveluprosessit tekevät tällä hetkellä todellista läpimurtoa, ja nämä muutamat esimerkit kertovat tekemisen meiningistä.

Teknologia on käyttökelpoista ja tulosta syntyy yllättävänkin nopeasti, hyvällä osaamisella, kattavalla teknologian hyödyntämisellä ja eri alojen poikkileikkaavalla yhteistyöllä. Vastaavia esimerkkejä nähdään vielä lukuisia!

Lue lisää digitalisaation tuomista mullistuksista – hyvässä ja pahassa >

Avainsanat:

Digitalisaatio Tekoäly Robotiikka IoT

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Vain oppiva organisaatio voi selvitä tekoälyn aikakaudesta voittajana

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

”Maalaisjärki on iso osa tietoturvaa” – kyberturvallisuuden lehtori Pia Satopää tietää, missä voisimme kehittyä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Kokeilemalla kohti tekoälyvallankumousta – nyt on yritysjohdon aika toimia

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly innostaa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäjiä: ”Jos tätä ei Suomessa saada tehtyä, niin missä sitten?”

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.