Älykästä menoa 100-vuotiaalta 

Ikää kun tulee mittariin, Suomen äly sen kuin lisääntyy. Digitalisaatio, robotiikka ja tekoäly luovat uusia mahdollisuuksia kaikkialle.

Uutiset muutaman viikon takaa kertovat, kuinka robotti sijoittaa älykkäästi ja kasvavaa tuottoa on odotettavissa tekoälyn ja koneoppimisen avulla. Itseoppiva kone läpikäy vuosikertomuksia todella rivakalla tahdilla, siinä jää sijoitusammattilainen toiseksi.

Digimurros kolkuttelee myös älykaupunkien yllä: kaupunkien massadatan rouhinta ja älykäs uudelleenjärjestely hyödyntäen IoT -sensoriverkostoa sekä tekoälyä muuttavat asukkaiden arkea.

Tuhannet verkkoon kytkeytyneet laitteet keräävät tietoa ympäriltämme ja tuottavat täsmätietoa juuri oikeaan aikaan ja paikkaan valintojemme ohjenuoraksi.

Itselleni konkretiaa digitaalisuuteen tuo esimerkiksi pääkaupunkiseudun joukkoliikenne. Se näyttäytyy minulle aivan uudella tavalla, todella sujuvana ja helppokäyttöisenä liikkumispalveluna.

HSL:n mobiililippukonseptia käyttäen minun ei enää tarvitse etukäteen hankkia lippua automaatista tai sopivaa käteistä rahaa. Palvelu liittää yhteen helposti ostettavan lipputuotteen ajantasaiseen reittioppaaseen ja reaaliaikaiseen tietoon nykyisestä sijainnista. Vain päämäärä pitää tietää.

Nälkä kasvaa syödessä. Seuraavaksi haluan kokea kaupunkiliikkumisen päästä – päähän elämyksen käyttämällä kaupunkipyörää lyhemmille loppupätkille. Kaupunkienpyörien saatavuus ja parkit löytyvät kätevästi netin kautta.

Aktiivisena autoilijana en jätä huomiotta yhteiskäyttöautojen markkinakehitystä. Onko siinä yksi puuttuva palanen liikkumiseni kokonaiskuvassa? Vapaana olevat autot ja käyttäjät kohtaavat näppärästi mobiilisovelluksen välityksellä, itse autosta ei tarvitse omana omaisuutena murehtia.

Yhteiskäyttöauto on aina ajokunnossa, verkossa on-line, ja maksan vain käytetyn ajan mukaan. Liikkumisen älykkyyttä kehitetään myös maaseutu huomioiden. Avoimeen dataan ja lähdekoodiin perustuvaa boostausta voi löytää vaikkapa liikenteen kehittämishaasteesta.

100-vuotiaan Suomen meno on nyt todella innostavaa.

Digitaaliset palveluprosessit tekevät tällä hetkellä todellista läpimurtoa, ja nämä muutamat esimerkit kertovat tekemisen meiningistä.

Teknologia on käyttökelpoista ja tulosta syntyy yllättävänkin nopeasti, hyvällä osaamisella, kattavalla teknologian hyödyntämisellä ja eri alojen poikkileikkaavalla yhteistyöllä. Vastaavia esimerkkejä nähdään vielä lukuisia!

Lue lisää digitalisaation tuomista mullistuksista – hyvässä ja pahassa >

Avainsanat:

Digitalisaatio Tekoäly Robotiikka IoT

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.