Älä käy töissä

Teknologia on lopullisesti vapauttanut valkokaulusporukan työt ajasta ja paikasta. Miksi siis ihmeessä kävisit töissä? Työhön liittyvä terminologiakin on vanhentunut. Työpaikka, työaika, lounastunti ja jopa lomapäivät ovat häviäviä käsitteitä tai ainakin menettämässä perinteisen merkityksensä.

Onko enää mitään syytä jakaa elämää työ- ja vapaa-aikaan tai työ- ja loma-aikaan?

Jos työ keksittäisiin nyt ja nykyteknologia olisi käytössä, jakaisiko kukaan elämänsä työ- ja vapaa-aikaan kuten me teemme? Tuskin, koska siihen ei olisi mitään tarvetta. Meidät pitää kiinni menneessä lähinnä tavat ja ympäristön odotukset.

Yuval Noah Harari kirjoittaa Sapiens-kirjassaan, että maanviljelyn vallankumous oli historian suurin huijaus. Ennen maanviljelyä ihmiset hankkivat ravintonsa keräämällä kasveja ja metsästämällä eläimiä. Kun kasvit ja eläimet loppuivat, siirryttiin seuraavaan paikkaan.

Tilanne muuttui n. 10 000 vuotta sitten, kun ihmiset alkoivat käyttää melkein kaiken aikansa ja energiansa muutaman eläin- ja kasvilajin ohjailuun. Samalla perinteiset metsästäjä-keräilijät sitoutuivat tiettyyn paikkaan. Teollinen vallankumous jatkoi tehokkaasti tuotantolaitoksen viereen juurtumista. Meillä on pitkä historia työpaikalla käymisestä, joten on ymmärrettävää, etteivät toimintatavat muutu muutamassa vuodessa.

Neljäs teollinen vallankumous rikkoo perinteiset työn vaatimukset. Nyt on mahdollisuus toimia toisin. Parhaiten menestyvät usein ne, jotka uskaltavat ja pystyvät toimimaan eri tavalla kuin muut.

Yksi tunnetuimmista toisinajattelijayrityksistä on Netflix. Se tarjoaa hyvän palkan, rajoittamaton loma-oikeuden, ei läsnäolopakkoa. Voiko tämä olla totta? Kyllä se on. Netflix tosin kertoo palkkaavansa vain vastuullisia aikuisia ihmisiä, jotka pystyvät huolehtimaan itsestään ja tekevät tulosta.

Aikaisempaa vapaampi yhteiskunnallinen toimintaympäristö avaa uusia vapauksia, mutta se myös edellyttää vastuuta.

Yhteiskunnassa odotetaan, että valtaosa aikuisista ihmisistä huolehtii itsestään ja tehtävistään itsenäisesti. Samanlainen yksilön vastuuta korostava ajattelu ei usein pädekään työpaikoilla. Onko syy säännösten tai johtamisen, että emme enää koe olevamme vastuussa työstämme? Miksi moni tyytyy vain ohjeiden noudattamiseen ja ajattelee, että joku muu on vastuussa lopputuloksesta?

Älä käy töissä vaan tee tulosta!

Älä pode huonoa omatuntoa, vaikka et käyttäydy kuten vanhempasi- ja isovanhempasi ovat tehneet. Määrittele itsesi aikaansaannosten, älä käytetyn työajan perusteella. Käytä teknologiaa rohkeasti hyväksesi. Jätä taakse aikaan ja paikkaan sidottu työ.

Johtajan tärkein tehtävä on varmistaa, että alaiset pystyvät elämään elämäänsä ja keskittymään tehtäväänsä. Parhaimmat työntekijät saattavat tehdä huipputulosta, vaikka käyttävät siihen keskimääräistä vähemmän aikaa. Näille aidosti tehokkaille henkilöille jää enemmän aikaa harrastuksille, perheille ja levolle. He viihtyvät ja kaikki voittavat.

Töissä käyminen ei ole tärkeää, tuloksenteko on.

Avainsanat:

Työkulttuuri Johtaminen Muuttuva työ
 

Lue lisää uudesta työstä

6/2022 Jaana-Liisa Malin

Palveluntarjoaja vai aito kumppani? Yritysten väliset suhteet vaativat työtä, mutta palkitsevat onnistuessaan

Yritysten välinen vuorovaikutus on vahvaa suhdetoimintaa – omine ylä- ja alamäkineen.
Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa.
6/2022 DNA Business

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa

Kyberrikolliset manipuloivat vastaanottajaa mielellään pelolla.
6/2022 DNA Business

Kuinka helpottaa asiakaspalvelijan arkea, kun viestitulvaan tahtoo hukkua? DNA:n ratkaisu on Genesys

Genesys-pilvipalvelu helpottaa asiakaspalvelijoiden arkea, tehostaa työskentelyä ja helpottaa tasalaatuisen monikanavaisen asiakaspalvelun toteuttamista. Yhteydenottoihin vastaaminen onnistuu yhdessä kanavassa eikä asiakaspalvelu ole enää ohjelmien välillä poukkoilua.
6/2022 DNA Business

Kesällä voi taas keskittyä – mitä kaikkea johtajan tulisi tietää tekkimaailman menosta?

Johtajat ovat taas saaneet paahtaa täysillä koko kevään ja lähestyvä kesäloma lupailee hetken helpotusta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.