Blogit

5G-vallankumous alkaa – ensimmäisiä muutoksia nähdään tänä vuonna

5G:n tuoma teknologinen vallankumous on alkanut, ja Suomi on muutoksen kärkimaita maailmassa. Kaikkea ei kuitenkaan saada heti, vaan 5G:n tuomat muutokset etenevät vaiheittain, muistuttaa DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen. Ensimmäiset suuret uudistukset nähdään jo loppuvuonna.

Tänä vuonna on alkamassa teknologinen vallankumous, jonka suuruus voi yllättää monet. 5G:n myötä mobiiliverkkojen nopeudet kymmenkertaistuvat, lopulta jopa useisiin gigabitteihin sekunnissa.

Samalla viiveet laskevat murto-osaan nykyisestä, mikä mahdollistaa aivan uudentyyppisiä sovelluksia kuluttajille ja yrityksille. Lisäksi 5G mullistanee myös kotien nettinopeuksia suuressa osassa suomalaistalouksia.

"Hype 5G:n ympärillä on mielestäni ihan perusteltua. Samalla täytyy kuitenkin muistaa, että muutos ei tule nyt ja heti", toteaa DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen. Hän kertoo, että 5G-teknologiassa on edessä useita vuosia kestävä vaiheittainen muutos, joka pääsee vauhtiin tänä vuonna. Miten se etenee ja millaisia mahdollisuuksia muutos tuo kuluttajille ja yrityksille?

5G-vallankumous pääsee vauhtiin loppuvuonna

"Pohjoismaat ja erityisesti Suomi ovat 5G:n käyttöönotossa aivan maailman kärkimaita", toteaa Leinonen. Siinä missä Yhdysvalloissa on juuri aloitettu hyvin rajallisen kuuluvuuden tarjoavan 5G-tekniikan käyttöä, Suomessa kaikki operaattorit ovat jo avanneet 5G-verkkonsa paremmin mobiililaajakaistan käyttöön soveltuvalla 3,5 GHz taajuusalueella.

Verkkojen laajentaminen kestää kuitenkin useamman vuoden. "Jos miettii 4G:tä, valtakunnalliset verkot saatiin rakennettua noin 5-6 vuodessa. 5G:ssä puhutaan todennäköisesti samantyyppisistä aikajänteistä, eli valtakunnalliset verkot voisivat olla valmiita vuonna 2025", hän arvioi.

Puhelinten puolella 5G:n esiinmarssi alkaa syksyllä. Ensimmäisten päätelaitteiden teknologia perustuu viime vuoden lopulla julkaistuun 5G-standardiin. Leinonen kertoo, että standardista julkaistaan keväällä uusi päivitysversio, johon perustuvaa, astetta edistyksellisempää tekniikkaa odotetaan markkinoille 2020 alkaen. 5G-standardin toinen vaihe valmistuu vuoden 2020 puolivälissä, mikä puolestaan mahdollistaa vaativimpien 5G-palveluiden markkinoille tulon ehkä vuodesta 2021 eteenpäin.

"Itse uskon siihen, että 2020 on taitekohta, jonka jälkeen 5G-teknologian käyttö alkaa kiihtyä", Leinonen sanoo. Mielenkiintoisia uusia palveluja aletaan kuitenkin nähdä jo tänä vuonna.

5G mullistaa pelejä ja kotien laajakaistaa

Yksi 5G-teknologian suurimmista eduista on verkon viiveiden pieneneminen murto-osaan nykyisestä – jopa alle yhteen millisekuntiin. Pienentyvä viive parantaa merkittävästi esimerkiksi virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden sovellusten toimintaa.

Leinonen arvioi, että 5G:n alkuvaiheen käyttökohteisiin voi kuulua esimerkiksi lisätyn todellisuuden pelejä ja nettisisältöjä. "Saatamme nähdä hyvinkin nopeasti uudentyyppisiä sovelluksia, jotka tarvitsevat 5G:n lyhyttä viivettä", hän arvioi.

Toinen heti alkuvaiheesta alkaen kehitettävä käyttöalue on kotien kiinteä 5G, niin kutsuttu Fixed Wireless Access. "Tämä on merkittävä tekniikka, sillä se tarjoaa suurelle osalle suomalaisia kotitalouksia mahdollisuuden päästä satojen megabittien nopeusluokkaan ilman tuhansien eurojen kuituinvestointeja", toteaa Leinonen. Hän kertoo, että DNA tuo tällaisia yhteyksiä tarjolle nopealla aikataululla, todennäköisesti jo tämän vuoden loppupuolella.

Myöhemmin 5G-verkot avaavat aivan uudenlaisia mahdollisuuksia myös yrityksille. 5G-teknologia tukee muun muassa "verkon viipalointia", jolla yrityksille voidaan eristää omia yksityiskaistoja verkkoon.

"Esimerkiksi satamissa on suuri määrä trukkeja ja nostureita, joiden kiinteä verkottaminen on ollut käytännössä mahdotonta. Nyt päästään tilanteeseen, jossa niille voidaan tarjota radioteitse turvallinen, erittäin nopea ja matalaviiveinen yhteys. Se voi parhaimmillaan mahdollistaa satamatoimintojen lähes täydellisen automaation. Samantyyppisiä esimerkkejä löytyy monilta toimialoilta", Leinonen kertoo.

5G-verkkojen matalat viiveet mahdollistavat esimerkiksi etärobotiikan, autonomisten autojen ja sairaaloiden etäleikkausten tapaisia asioita. Leinonen kuitenkin toteaa, että tällaisten sovellusalueiden vaatima 5G-tekniikka on riittävän kypsää laajaan yrityskäyttöön todennäköisesti vasta parin kolmen vuoden päästä.

Suomessa 5G-tilanne on poikkeuksellisen hyvä

Suomen tilanne 5G-verkkojen rakentamisessa on hyvin poikkeuksellisen, kertoo Leinonen. Tämä johtuu 4G-verkoilla luodusta pohjasta.

"Suomalaiset asiakkaat ovat maailman suurimpia mobiilidatan käyttäjiä, ja DNA:lla datakäytön määrä asiakasta kohti on suurin koko maailmassa. Käyttäjäkohtaiset datavolyymit ovat Suomessa 10–20-kertaisia Eurooppaan verrattuna. Tämän vuoksi Suomessa tukiasemat on lähestulkoon täysin kuidutettu", kertoo Leinonen.

Nopeiden kuituyhteyksien ansiosta 5G-verkon rakentaminen on Suomessa huomattavasti helpompaa ja edullisempaa kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, jossa on edessä suuria runkoverkon investointeja. Suomessa 5G-tukiasemat voidaan yleensä vain lisätä nykyisten tukiasemien rinnalle. Kun kaupunkien tukiasemapeittoa on myöhemmin tarve tiivistää, se voidaan tehdä kevyillä pientukiasemilla.

5G yleistyy Suomessa siis vauhdikkaasti, ja se saattaa johtaa yllättävänkin nopeisiin muutoksiin. "Kun rakensimme DNA:n ensimmäisen suuren kaupungin 4G-verkon Hämeenlinnaan, asiakkaiden datakäyttö kolminkertaistui vain kolmessa viikossa", Leinonen kertoo. 5G:ssä voi tapahtua jotain samankaltaista.

Lisäksi erittäin nopeat ja matalaviiveiset verkot mahdollistavat todennäköisesti aivan uudenlaisia sovelluksia, joita ei osata vielä ennakoidakaan. Suomella on mahdollisuus olla tämän kehityksen eturintamassa.

"Kannattaa pitää pää kylmänä ja jalat maassa, mutta uskon, että 5G on iso mahdollisuus meidän asiakkaillemme. Suomi tulee olemaan maailman kärjessä, kun 5G-ratkaisuja rakennetaan", sanoo Leinonen.

Lue myös 5G:n lyhyt oppimäärä.

Avainsanat:

5G Verkko Yhteydet Mobiili

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Näin ennakoit kustannukset: hanki mobiililaitteet palveluna

Artikkeli
5G tuo rajattomasti nopeaa dataa vaativaan työhön
3/2024 DNA Yrityksille

5G tuo rajattomasti nopeaa dataa vaativaan työhön

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Telenor korosti Pohjoismaisen yhteistyön merkitystä Mobile World Congress -tapahtumassa

Blogi
3/2024 Assi Oikari

Helikopteridronet, turvallisuus ja hiilijalanjälki: mobiilialan kansainvälinen kohtaaminen kertoo, mitkä teknologian alueet ovat kuumia juuri nyt

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.