4+1 merkkiä, että loma oli liian lyhyt

Joko loma on takanapäin? Töihin palaaminen voi tuntua hetken hankalalta, mutta ihan kaikkia tunteita ei kannata sivuuttaa pelkällä olan kohautuksella.

Töihin paluulle kannattaa myös antaa aikaa. Esimerkiksi Työterveyslaitoksen mukaan arkirytmin palautumiseen voi mennä jopa 1–2 viikkoa. Jos arki ei asetu uomiinsa kahden viikon aikana, kannattaa alkaa miettiä ongelmien syitä.

Nämä merkit kertovat, että lomasi oli liian lyhyt.

 

1. Murehdit tulevia työasioita jo lomalla

Jos mietit koko lomasi ajan työasioita, et varmasti palaa rentoutuneena töihin. Onko työsi niin vaativaa, että et voi lomailla murehtimatta? Jokainen meistä tarvitsee hetken täydellistä lomaa aivoille. Miten sinun pitäisi järjestää työtäsi, jotta saisit raivattua edes kaksi viikkoa kunnon lomaa vuodessa?

 

2. Mietit vain uutta lomaa

Jos seuraavasta lomasta unelmointi alkaa välittömästi lomalta paluun jälkeen eikä ota loppuakseen, on loma ollut liian lyhyt. Jatkuva uuden loman miettiminen voi olla myös merkki siitä, että arki kaipaa pientä remonttia. Jos esimerkiksi työ vie kaikki voimat, kannattaisiko sen vaihtoa harkita?

 

3. Työt stressaavat ylettömän paljon loman jälkeen

Osa meistää solahtaa työntekoon vaivatta, toisille voi tulla pahojakin stressioireita. Loma on kuitenkin aina loma, jolloin moni nukkuu ja liikkuu vähemmän ja juo enemmän. Jos kärsit pahasta unettomuudesta, alakuloisuudesta, ruokahaluttomuudesta ja ahdistuksesta, kannattaa ottaa yhteyttä työterveyteen.

 

4. Työnteko ei ota sujuakseen

Ensimmäinen työviikko loman jälkeen menee usein uudelleenorientoituessa. Mitkä ovat syksyn projektit? Mitä asioita jäikään kesken? Tähän valmistautumiseen kannattaa suosiolla antaa mennä muutama päivä. Jos työnteko ei kuitenkaan suju ollenkaan, kannattaa alkaa selvittää syitä.

 

+1 Ehkä kyse ei olekaan loman pituudesta?

Mikään määrä lomaa ei riitä, jos työn ja elämän tasapaino ei ole pitkällä tähtäimellä kunnossa arjessasi. Jos työnteko tuntuu jatkuvasti pelkältä tervanjuonnilta ja ahdistaa, kannattaa pohtia, miten omaa työtä voisi muuttaa. Jos omaan työhön ei voi vaikuttaa, kannattaa kartoittaa muita työpaikkoja. Joskus se paranee vaihtamalla.

Millaista on digitaalisen ajan työkulttuuri? Miten sujuu joustava työnteko? Lataa DNA Busineksen Digitaalisen ajan työkulttuuri -opas!

Avainsanat:

Työkulttuuri Vinkit
 

Lue lisää uudesta työstä

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa.
6/2022 DNA Business

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa

Kyberrikolliset manipuloivat vastaanottajaa mielellään pelolla.
6/2022 DNA Business

Kuinka helpottaa asiakaspalvelijan arkea, kun viestitulvaan tahtoo hukkua? DNA:n ratkaisu on Genesys

Genesys-pilvipalvelu helpottaa asiakaspalvelijoiden arkea, tehostaa työskentelyä ja helpottaa tasalaatuisen monikanavaisen asiakaspalvelun toteuttamista. Yhteydenottoihin vastaaminen onnistuu yhdessä kanavassa eikä asiakaspalvelu ole enää ohjelmien välillä poukkoilua.
6/2022 DNA Business

Kesällä voi taas keskittyä – mitä kaikkea johtajan tulisi tietää tekkimaailman menosta?

Johtajat ovat taas saaneet paahtaa täysillä koko kevään ja lähestyvä kesäloma lupailee hetken helpotusta.
6/2022 DNA Business

Tuhdisti teknologiaa – kesällä kerkeää pysähtymään uuden äärelle

Kesälukupaketista löydät katsauksen tärkeimpiin vinkkeihin ja teknologiarintaman uusiin tuuliin.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.