Blogit

Mikä ihmeen 5G?

GPRS, 3G, 4G, LTE… Ihmeellisiä kirjain- ja numeroyhdistelmiä on mobiilidatan elinaikana käytetty kuvaamaan eri huippunopeuksia tarjoavia mobiiliverkkoja. Noin 10 vuoden välein uusi teknologia ja kirjainyhdistelmä on korvannut vanhan. Nyt mobiiliaakkosten joukossa on alettu puhumaan 5G:stä eli viidennen sukupolven mobiiliverkkoteknologiasta.

Nopeutta ja varmuutta

Uusi 5G-teknologia mahdollistaa 4G.tä suuremmat mobiilidatan huippunopeudet. “Puhutaan yleisesti yli 10 000 Mb/s teoreettisesta huippunopeudesta”, tarkentaa DNA:n radioverkko- ja laitetilaosaston johtaja Jarkko Laari. Vertailun vuoksi, DNA kantaa 4G-verkon teoreettiseen maksiminopeuden Suomen ennätystä 600 Mb/s. Suuremmat nopeudet mahdollistavat nykyistä paremman mobiililaajakaistan käyttökokemuksen sekä esimerkiksi paljon puhuttujen virtuaalitodellisuuspohjaisten palveluiden käytön langattomasti. 5G:n ansiosta voisit käydä mobiiliverkon välityksellä virtuaalisesti esimerkiksi futismatsissa tai vaikka asuntonäytössä.

5G-verkolla saadaan Laarin mukaan myös aiempaa varmemmat verkkoyhteydet: “Eri käyttäjille tai palveluille voidaan osoittaa tietty kiinteä verkkoresurssi ja siten varmistaa hyvälaatuinen yhteys kaikissa tilanteissa.” Esimerkiksi teollisuusautomaatiosovelluksissa prosessien ohjaus vaatii luotettavan datayhteyden kaikissa tilanteissa. Nykyisin järjestelmien prosessimittaukset ja laitteiden säädöt perustuvat kaapeloituihin yhteyksiin, mutta 5G.n myötä myös langattomilla yhteyksillä voitaisiin luotettavasti siirtää tätä mittaus- ja säätödataa.Varmempien yhteyksien lisäksi 5G-verkkoon saadaan entistä pienempi verkkoviive. Alle 1 millisekunnin viive mahdollistaa muun muassa erilaisia älyliikennesovelluksia. “Ja vaikka robottien reaaliaikaisen kauko-ohjauksen”, Laari lisää.

Verkon uudet vaatimukset

Esineiden internetin eli Internet of Thingsin (IoT) laajeneminen on asettanut vaatimuksia myös kehittyvälle 5G-verkolle. Verkon tulee tukea suurempia päätelaitemääriä, kun yhä useampia esineitä ja koneita varustetaan sensoreilla, joiden avulla niiden toimintaa voi seurata internetin välityksellä. Internetmodeemien yhdistäminen erilaisiin antureihin ja toimilaitteisiin on mobiililaitteiden yksinkertaistumisen ja sen ansiosta energia- ja kustannustehokkuuden parantumisen myötä nyt mahdollista, toisin kuin aiemmin.

5G:n tarkoitus on parantaa mobiiliverkkoa niiden puutteiden osalta, joita 4G-verkossa on ollut. “Toisaalta nykyinen mobiilitekniikka kehittyy edelleen ja monia 5G-tekniikaksi miellettyjä teknisiä parannuksia tulee tarjolle jo 4G-evoluution myötä”, Laari selventää. Esimerkiksi 5G:n ja 4G:n välisestä kehityksestä käytetään yleisesti nimitystä 4,5G tai LTE Advanced Pro.

Missä mennään nyt?

No milloin sitten tämä parempi verkko saadaan kaikkien käyttöön? 5G:n standardin odotetaan valmistuvan vuoteen 2020 mennessä ja Laari kertoo, että ensimmäisiä standardin mukaisia 5G-verkkoja avattaisiin näillä näkymin vuonna 2020. Sitä ennen tosin tullaan kokemaan erilaisia standardin ulkopuolisia 5G-konseptipilotteja eri puolella maailmaa. “Laitevalmistajat ja suurimmat operaattorit julkistavat jatkuvasti uusia sopimuksia 5G-kehitysyhteistyöstä”, Laari kertoo. Esimerkiksi eräs korealainen operaattori on julkistanut avaavansa 5G-pilottiverkon vuoden 2018 talviolympialaisiin.

Tavallisesti mobiiliverkkoteknologia kehittyy noin 10 vuotta ennen kuin uuden sukupolven tekniikka syrjäyttää vanhan. Esimerkiksi 2020-luvun alkupuolella alkaa 6G-tekniikan hahmottelu. 6G-verkot tulisivat sitten käyttöön 2030-luvulla. “Sen verran paljon ehtii standardoinnissa ja käytännön verkkoevoluutiossa tapahtua tuohon mennessä, että en osaa sanoa, mitkä olisivat 6G:n keskeiset ominaisuudet. Ehkä teleportaatio”, Laari naurahtaa.

Avainsanat:

teknologia Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä