Blogit

Joka päivä on Perhe mukaan töihin -päivä: Paluusta normaaliin tulee perheystävällisyyden tulikoe

Ihmiselle, jolla normaalisti on ollut runsaasti työmatkoja ympäri Suomea sekä ulkomaillakin, työpaikan siirtäminen kahden metrin päähän makuuhuoneesta ja yhteisiin tiloihin lapsiperheen kanssa on vaatinut sopeutumista, kirjoittaa DNA Kaupan puhelinpalvelukeskuksen kehityspäällikkö Christer Törnqvist blogissaan.

Viimeiset 12 kuukautta olen pääosin tehnyt työtäni ikkunattomassa huoneessa kotimme alakerrassa. Olen äärimmäisen kiitollinen siitä, että töitä on ylipäätään ollut näinä vaikeinakin aikoina. Ihmiselle, joka normaalisti käy keskustassa töissä, arpoo päivittäin työkaverien kanssa lounaspaikkaa ja jolla on runsaasti työmatkoja ympäri Suomea sekä ulkomaillakin, työpaikan siirtäminen kahden metrin päähän makuuhuoneesta on vaatinut jonkin verran sopeutumista.

Myös puolisoni on töissä DNA:lla, ja hän on ollut tämän poikkeuksellisen ajan hoitovapaalla tyttäremme kanssa. Tämän vuoksi en ole voinut juurikaan käyttää asuntomme oleskelutiloja töiden tekoon. Vauhtia ja vaarallisiakin tilanteita olisi ympärillä siinä määrin, että keskittyminen olisi vaikeaa. Vastapainona lepakkoluolani synkkyydelle on perheen jatkuva läsnäolo tarjonnut valtavasti iloa ja piristystä päiviin. 

Aamuisin kun taaperomme herää, hän tulee aina työhuoneeseeni antamaan halaukset ja naputtelemaan hieman tietokoneen näppäimistöä itsekin. Kahvi- ja ruokatauolla saa nopeasti ajatukset pois töistä, kun voi leikkiä hetken lapsen kanssa ja keskustella puolison kanssa muista asioista. Kakkavaipan vaihto käy myös hyvästä taukojumpasta.

Kun ala-astetta käyvä vanhempi tyttäreni oli etäopetuksessa, pääsin jakamaan työhuoneen hänen kanssaan. Vaaleanpunaisiin sonnustautuneen sidekickin vierailu toi työpäiviin hauskaa vaihtelua ja jää varmasti meille molemmille varsin ainutlaatuiseksi kokemukseksi. 

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Paluu normaaliin on perheystävällisyyden tulikoe

Työpäiviin perheen seurassa olen jo sen verran ehtinyt tottua, että paluu takaisin normaaliin hieman hirvittää. Kaipaan totta kai työkavereita ja maisemanvaihdosta, mutta ajatus viikon työreissusta pois perheen luota raastaa sydäntä, vaikka ennen se tapasi olla arkipäivää.

Onneksi DNA on tunnistanut perheen suuren merkityksen jaksamiseen ja hyvinvointiin. Paluu normaaliin onkin samalla perheystävällisten käytäntöjen tulikoe monella työpaikalla. Työntekijät ovat tottuneet viettämään perheidensä kanssa aiempaa enemmän aikaa, ja äkkiä tätä aikaa ovat taas viemässä työmatkat, pitkät päivät toimistolla, edustuslounaat tai ulkomaanmatkat.

Minä voin luottaa siihen, että pystyn huomioimaan perheeni monin tavoin jatkossakin. Voin edelleen tehdä joustavasti töitä myös kotona ja jopa 3 viikkoa vuodessa myös ulkomailta käsin. Voin sopia tilapäisistä muutoksista työaikoihin lyhyelläkin varoitusajalla, ja vaikka vaihtaa lomarahat lisävapaiksi niitä kaivatessani.

Lisäksi jos minä tai puolisoni alamme jossain vaiheessa stressaantua tai väsähtää arjen kiireiden pyörityksessä, käytössämme on työnantajan tarjoamana Auntie-palvelu, josta saamme nopeasti tukea ja ratkaisuja arjen rattaiden rasvaamiseksi.

DNA on jo vuosia noudattanut filosofiaa, jonka mukaan tyytyväisimmät asiakkaat voidaan saavuttaa vain, kun henkilöstö voi hyvin. Tämä filosofia on osoittanut toimivuutensa jo liki kymmenen vuoden ajan, kun työntekijöille on tarjottu kattavasti joustoja. Tämän ajattelumallin soisi yleistyvän Suomessa laajemminkin.

 


 

Tämä blogi on osa DNA ♥ Perhe -sarjaa, jossa käsittelemme DNA:n käytäntöjä ja näkemyksiä työtekijöiden monimuotoisuuden, tasa-arvon, yhdenvertaisuuden sekä erilaisten elämäntilanteiden tukemiseksi. Lue lisää osoitteesta www.dna.fi/perhe

 


 

Avainsanat:

Töitä ja oppimista Lapsiperheen arkea

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen