Blogit

Kuvauskoulu osa 5: Liikkuvat kohteet

Oletko koskaan yrittänyt valokuvata esimerkiksi jalkapallomatsia tai taivaalla lentävää lintuparvea? Liikkuvat kohteet ovat usein hyvinkin kuvauksellisia, mutta ongelmaksi saattaa muodostua, että puhelimella kuvatessa kamera ei tahdo pysyä kohteiden mukana. Tuloksena onkin usein tärähtänyt kuva. Tässä kuvauskoulumme viimeisessä osassa käsitellään liikkuvan kohteen kuvaamista. Kuten aikaisemminkin, on vinkkiemme takana huippuvalokuvaaja Sam Jamsen, joka oli mukanamme myös vertailemassa lippulaivapuhelinten kameroita.

Ensimmäisenä liikkuvia kohteita kuvatessa on hyvä huomata, että jos kännykän kamerassa on mahdollista säätää valotusaikaa ja ISO-arvoa, kannattaa valotusaika säätää lyhyeksi ja ISO-arvo taas suuremmaksi. Tällöin puhelimen kamera saa napattua liikkeen tehokkaammin. Kuvassa auttaa myös jos kuva napataan valoisissa olosuhteissa - pimeässä otettu kuva liikkuvasta kohteesta näyttää helposti tärähtäneeltä ja suttuiselta.

Toinen tärkeä asia liikkuvaa kohdetta ikuistaessa on, että kameran täytyy seurata kuvauksen kohdetta. Tässä auttaa huomattavasti kohdetta automaattisesti seuraava tarkennus, joka löytyy useasta puhelinmallista. Oikein mukiinmenevä kohdetta seuraava tarkennus löytyy muun muassa Samsung Galaxy S7:sta. Esimerkin S7:lla otetusta kuvasta näet alla. Jos kohdeseurantaa ei puhelimesta löydy, pitää kuvatessa muistaa ainakin liikuttaa kameraa kuvauksen kohteen mukana.

Yksi hieman erilaisempi tapa ottaa kuva liikkuvasta kohteesta on kuvata siitä 4K-tasoista videota, ja tämän jälkeen napata videosta still-kuva. 4K-tasoisessa videossa on roppakaupalla pikseleitä, joten videosta otettu ruutukaappaus on erittäin laadukas. Toki ihan jokaisesta puhelinmallista ei löydy mahdollisuutta kuvata 4K-tasoista videota, joten sen uupuessa kannattaa turvautua aikaisempiin nikseihin.

Edellisillä vinkeillä saat varmasti napattua astetta parempia kuvia liikkuvista kohteista. Näihin sanoihin myös päättyy viisiosainen kuvauskoulumme. Pitämällä tämän ja neljän aikaisemman kuvauskoulumme vinkit mielessä voit olla varma, että saat myös puhelimella otetuista otoksista hieman ammattimaisemman näköisiä. Kuvauskoulun loppukaneettina sanottakoon kuitenkin, että säännöt on tehty rikottaviksi ja valokuvatessa on välillä hyvä pitää mukana pieni annos rohkeutta ja omaa luovuutta

Antoisia kuvaushetkiä!

Tarkasta vielä aikasempien kuvauskoulujen vinkit:

DNA:n kuvauskoulu osa 1: Sommittelu

DNA:n kuvauskoulu osa 2: Maisemakuvaus

DNA:n kuvauskoulu osa 3: Hämäräkuvaus

DNA:n kuvauskoulu osa 4: Henkilökuvaus

Avainsanat:

kuvaaminen vinkit Kohokohtien kuvaamista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen