Muutoksia FM-radiokanavien jakelussa ja kaapeliverkossa jaeltavissa antennitelevisiokanavissa

Uudistamme kaapeliverkkoa ja vapautamme verkon taajuuskapasiteettia vähemmän käytetyiltä palveluilta, kaupallisilta FM-radiokanavilta ja DVB-T tv-kanavilta, laajakaistan käyttöön. Näistä verkon parannustöistä aiheutuu joitakin muutoksia käyttämissäsi palveluissa. Lue lisää alta. 

Televisiokanavien jakelu kaapelissa jatkossa DVB-C-taajuudella

DNA on aiemmin jakanut kaapeliverkossaan kanavia, joita on voinut katsella antenniverkon virittimellä varustetulla, DVB-T-tekniikkaa tukevalla televisiolla tai digiboksilla. Nyt myös televisiokanavien jakelu DVB-T taajuusalueella loppuu. Muutos tapahtui ensimmäisenä Kuopiossa, Siilinjärvellä, Vuorelassa, Nilsiässä, Maaningassa ja Tahkovuoressa kesäkuussa 2023.

Televisiokanavien jakelu DVB-T-taajuusalueella päättyy myös pääkaupunkiseudulla Vantaalla, Helsingissä ja Espoossa. Muutos tapahtuu ensin Vantaalla alkaen elokuun puolivälissä ja valmistuen elokuun loppuun mennessä. Espoossa muutos alkaa syyskuun puolivälissä, ja valmistuu syyskuun loppuun mennessä. Helsingissä muutos alkaa elokuun puolivälissä ja valmistuu lokakuun aikana.

Lokakuun 2023 alussa televisiokanavien jakelu DVB-T-taajuusalueella päättyi myös Raision ja Turun seudulla. Jakelu DVB-T-taajuusalueela päättyy myös Lahdessa lokakuun puolivälissä ja Oulussa lokakuun puolivälin jälkeen.

Jos käytössäsi on vanha televisio tai digiboksi, joka tukee vain DVB-T-vastaanottoa, tarvitset uuden DVB-C:tä tukevan television tai digiboksin. Suurin osa alle kymmenen vuotta vanhoista televisioista ja digibokseista kuitenkin tukee sekä DVB-C- että DVB-T-vastaanottoa. Näissä tapauksissa asiakkaan on haettava kanavat uudelleen DVB-C -taajuusalueelta. 

Kaikki DVB-C- ja Cable Ready-, Cable Ready HD -televisiot ja -digiboksit, sekä DNA viihdeboksi tukevat DVB-C-vastaanottoa ja mahdollistavat myös maksu-tv-kanavien katsomisen. DNA:n asiakaspalvelu auttaa tarvittaessa.

Kaupalliset FM-radiokanavat ovat saatavillasi jatkossa antenniverkon ja netin kautta 

Kaapeliverkon uudistusten myötä kaupallisten FM-radiokanavien jakelu kaapeliverkon kautta on päättynyt Porin alueella keväällä 2023. Kesäkuussa 2023 kaupallisten FM-kanavien jakelu päättyi myös Kuopion, Siilinjärven, Vuorelan, Nilsiän, Maaningan ja Tahkovuoren alueilla. Heinäkuun lopussa jakelu päättyi myös Raumalla ja Lohjalla. 

Kaupalliset FM-radiokanavat poistuvat kaapeliverkon jakelusta myös pääkaupunkiseudulla 28.8.-30.10.2023 välisenä aikana.  Muutos tapahtuu ensin Vantaalla alkaen elokuun puolivälissä ja valmistuen elokuun loppuun mennessä. Espoossa muutos alkaa syyskuun puolivälissä, ja valmistuu syyskuun loppuun mennessä. Helsingissä muutos alkaa elokuun puolivälissä ja valmistuu lokakuun aikana. 

Kaupalliset FM-radiokanavat poistuivat DNA:n kaapeliverkon jakelusta myös Raision ja Turun seudulla lokakuun 2023 alussa. Lahden alueella kaupallisten FM-radiokanavien jakelu kaapeliverkossa päättyy puolestaan lokakuun puolivälissä ja Oulussa lokakuun puolivälin jälkeen. Tampereen seudulla kaupalliset FM-radiokanavat poistuvat DNA:n kaapeliverkon jakelusta lokakuun lopussa.

Muutos koskee yrityksiä, taloyhtiöitä ja pientalokotitalouksia.

Muutoksen jälkeen voit vastaanottaa kaupallisia FM-radiokanavia joko suoraan perinteisestä FM-radioverkosta (antenniverkko) tai netin kautta. Kaapeliverkon antennipistokkeen kautta kaupallisten FM-radiokanavien jakelu loppuu kokonaan. Ylen kanavat kuuluvat kaapeliverkossa myös muutoksen jälkeen, mutta ne tulee virittää uudelleen.

Antenniverkon radiotaajuudet löytyvät täältä. DNA:n kaapeliverkon radiotaajuudet löytyvät puolestaan täältä. Lisätietoja muutoksista saat myös DNA:n asiakaspalvelusta. 

Ylen kanavien uudet taajuudet Kuopion alueella DNA:n kaapeliverkossa 19.6.2023 alkaen:

YLE Radio 1 87,80 MHz
YLE Radio Suomi 88,40 MHz
Yle Radio Vega 88,60 MHz
YLE X 88,80 MHz
YLE X3M 90,00 MHz

 

Ylen kanavien uudet taajuudet Raumalla ja Porissa DNA:n kaapeliverkossa 31.7.2023 alkaen:

YLE Radio 1 88,00 MHz
YLE Radio Suomi 88,40 MHz
Yle Radio Vega 88,80 MHz
YLE X 90,20 MHz
YLE X3M 90,60 MHz

 

Ylen kanavien uudet taajuudet Lohjalla DNA:n kaapeliverkossa 31.7.2023 alkaen:

YLE Radio 1 88,20 MHz
YLE Radio Suomi 88,40 MHz
Yle Radio Vega 89,20 MHz
YLE X 90,60 MHz
YLE X3M 91,20 MHz

 

Ylen kanavien uudet taajuudet muutoksen jälkeen Vantaalla, Helsingissä ja Espoossa:

YLE Radio 1 88,20 MHz
YLE Radio Suomi 88,40 MHz
Yle Radio Vega 88,80 MHz
YLE X 89,20 MHz
YLE X3M 90,60 MHz
YLE Mondo 90,80 MHz

 

Ylen kanavien uudet taajuudet muutoksen jälkeen Raisiossa ja Turussa:

YLE Radio 1 87,80 MHz
YLE Radio Suomi 88,00 MHz
Yle Radio Vega 88,20 MHz
YLE X 88,80 MHz
YLE X3M 90,80 MHz

 

Ylen kanavien uudet taajuudet muutoksen jälkeen Lahdessa:

YLE Radio 1 87,80 MHz
YLE Radio Suomi 88,00 MHz
Yle Radio Vega 88,40 MHz
YLE X 89,00 MHz

 

Ylen kanavien uudet taajuudet muutoksen jälkeen Oulussa:

YLE Radio 1 88,60 MHz
YLE Radio Suomi 89,20 MHz
Yle Radio Vega 90,20 MHz
YLE X 90,60 MHz

 

Ylen kanavien uudet taajuudet muutoksen jälkeen Tampereella:

YLE Radio 1 87,80 MHz
YLE Radio Suomi 88,00 MHz
Yle Radio Vega 89,20 MHz
YLE X 89,40 MHz

 

Miten muutos vaikuttaa radion kuunteluun?

Jos kotisi radio ei ole yhdistettynä kaapeliverkon antennipistokkeeseen (R), eli kuuntelet radiota laitteen oman antennin tai netin kautta, muutos ei koske sinua. Muutos ei myöskään vaikuta radion kuunteluun esimerkiksi matkaradiolla tai muulla omalla FM-antennilla varustetulla laitteella.

Miten toimin, jos radio on kytkettynä kaapeliverkkoon?

Jos kotisi radiovastaanotin (viritinvahvistin) on kytkettynä kaapeliverkon antennipistokkeeseen (R), voit siirtyä jatkossa vastaanottamaan FM-radiokanavat radion omalla antennilla suoraan FM-radioverkosta (antenniverkko).  

Huomioithan, että radiokanavien taajuudet FM-radioverkossa poikkeavat kaapeliverkon taajuuksista, joten jos olet virittänyt radiokanavat laitteesi pikavalintoihin, tee uusi kanavahaku ja viritä kanavat antenniverkon FM-taajuuksille. Antenniverkon radiotaajuudet löytyvät täältä.

DNA:n kaapeliverkon radiotaajuudet löytyvät puolestaan täältä.  

Mitä teen, jos radion antenni ei ole enää tallessa?

Jos radion antenni ei ole tallessa ja tarvitset lisäapua asiassa, voit olla yhteydessä DNA:n asiakaspalveluun.  

Miksi kaapeliverkon muutostöitä tehdään?

Laajakaistan käyttömäärät ovat voimakkaassa kasvussa ja nettiä käyttävien laitteiden määrä kodeissa lisääntyy jatkuvasti. Samalla entistä suuremmille nopeuksille on jatkuva tarve. Parannustöitä tehdään, jotta voimme tarjota alueellasi huippunopeat ja laadukkaat yhteydet paitsi tämän päivän tarpeita, myös tulevaisuutta ajatellen. Kun kaapeliverkon kapasiteetti kasvaa, nettikin on entistä nopeampi ja toimintavarmempi. 

Mitä hyötyä kaapeliverkon parannustöistä on? 

Tällä hetkellä DNA:n kaapeliverkon laajakaistaliittymät ovat saatavissa jopa gigan nopeusluokassa. Tulevaisuudessa pystymme tarjoamaan tätäkin suuremmat nopeudet. 

Miltä taajuuksilta löydän muutoksen jälkeen Ylen kanavat DNA:n kaapeliverkossa? 

DNA:n kaapeliverkon radiotaajuudet löytyvät täältä