Termitusina, joka kannattaa ymmärtää ennen sovellusshoppailua

Sovelluksista puhuttaessa vastaan tulee monta sanaa, joita on vakiinuttu käyttämään englanninkielisinä. Ja vaikka niille suomennos löytyisikin, voi merkitys jäädä silti epämääräiseksi ja sovelluksen lataaminen epäilyttää. Sovellusshoppailu on helppoa ja turvallista, kun muutamat perustermit ovat hallussa. Kerro meille, mikäli joku vastaantullut sovellussana on jäänyt epäselväksi ja lisäämme sen listaan!

Ennen sovelluksen lataamista joudut luultavasti hyväksymän sovelluksen käyttöehdot (terms of use), mikä tarkoittaa sinun ja sovelluksen välistä sopimusta. Käyttöehdot määrittelevät vastuujaon sinun ja palveluntarjoajan välillä. Käyttöehdoissa sovitaan usein esimerkiksi miten sovellus saa käyttää tietojasi.

Location based service tarkoitaa, että sovellus käyttää sijaintiasi hyväksesi. Tätä käytetään esimerkiksi sovelluksissa, joista voit etsiä lähimmän ravintolasi tai vaikkapa reitin määränpäähäsi. Kun lataat tällaisen sovelluksen, kysyy se sinulta lupaa käyttää hyväksi sijaintiasi. Mikäli tahdot palvelun toimivan, kannattaa lupa antaa.

Sovellus saattaa myös kysyä lupaa lähettää anonyymia käyttödataa (Automatically Collected Information) Se tarkoittaa, että sovellus kerää ja lähettää sovelluskehittäjille tietoa siitä, miten käytät sovellusta. Nimensä mukaan käyttödata saapuu valmistajalle anonyymisti, eli vastaanottaja ei voi yhdistää tullutta informaatiota juuri sinuun.

Subscription tarkoittaa yksinkertaisuudessaan tilausta. Sovelluksen lataamisen jälkeen siis tilaat sovellukseen sisältöä esimerkiksi kuukausittain, mikä tarkoittaa myös kuukausittaista maksua. Useat pelit ja lehtisovellukset toimivat tällä logiikalla.

Ladattuasi sovelluksen laitteesesi, kyselee sovellus usein, hyväksytkö Push notificationit. Ne ovat sovelluksen ilmoituksia, jotka kertovat aktiviteetistä sovelluksessa (esimerkiksi ystäviesi lähettämistä viesteistä) tai uusista ominaisuuksista tai päivityksistä. Badge-notifikaatio on ilmoituspallo, joka jää sovellusikonin reunaan ilmoittamaan aktiviteetistä sovelluksesta.

Kannattaa myös muistaa, että sovellukset vievät aina muistitilaa laitteistasi. Muistia mitataan tavuina. Gigatavu on 1024megatavua. Sovellusten koko vaihtelee aina muutamasta megatavusta jopa pariin gigaan. Useissa laitteissa tilaa on tyypillisesti 16:sta 64:n gigaan. Jos puhelimen tallennustila täyttyy, lisää tilaa saa poistamalla vanhoja sovelluksia.

Monesta sovelluksesta on mahdollista ladata ilmainen lite -versio, jossa on yleensä vähemmän ominaisuuksia, kuin maksullisessa versiossa. Toisinaan - esimerkiksi monissa peleissä- lite-versiot ovat käyttökelpoisia sellaisenaan, mutta joskus ne soveltuvat lähinnä kokeiltavaksi ennen lopullista ostopäätöstä.

Pelejä ladatessa kannattaa huomioida erot pelien ansaintalogiikoiden välillä. Pay to play -tyyppisissä peleissä maksat sovelluksesta vain ilmoitetun lataushinnan. Freemiumeiksi kutsutaan pelisovelluksia, joita ilmaisia pelata, mutta pelin sisällä saattaa voida ostaa pelin etenemistä helpottavaa lisäsisältöä. Sitä kutsutaan Inn App Purchaseksi, eli pelaaja voi ostaa leikkivaluutalla pelituotteita. Leikkivaluutta kuitenkin yleensä maksaa ihan oikeaa rahaa, joten pelitörsäämisessä kannattaa käyttää harkintaa. Mahdollisuuden Inn App Purchaseen voi usein kytkeä kokonaan pois päältä.

Avainsanat:

sovellukset vinkit

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit