Sony Xperia X:n akku kestää älykkäästi

Prosessorin teho, näytön koko ja kameran megapikselien määrä: älypuhelimissa kaikki tuntuu kasvavan vauhdilla. Samaa trendiä noudattaa myös latauksen tarve. Lähes luuri kuin luuri täytyy tuikata piuhan päähän vähintään kerran päivässä. Akkutekniikan kehittyminen onkin yksi suurista mobiiliteknologian tulevaisuuden suunnan määrittävistä tekijöistä. Haastattelimme Sonyn Pohjoismaiden ja Baltian Tuote- ja viestintäpäällikköä Rikard Skogbergia, joka lupaa uutuusluuri Xperia X:n tuovan helpotusta virtavaivaisille.

Pidemmät latausvälit, pidempi käyttöikä

Sonyn mukaan Xperia X:n latausvälit venyvät jopa kahteen päivään, optimaalisissa olosuhteissa tietenkin. “Tottakai akunkesto riippuu puhelimen käyttötavasta, mutta testiemme mukaan tyypillisen kuluttajan käytössä Xperia X:n akku kestää jopa 48 tuntia ilman latausta”, Skogberg kertoo. Esimerkiksi videoiden striimaaminen ja näyttävät pelit ahmivat akkua huomattavasti verkkoselailua nopeammin. Suurimmaksi akkusyöpöksi Skogberg nimeääkin useimmilla käyttäjillä näytön, ja suosittelee säätämään kirkkausasetuksia heti kun tiedossa on pidempi tovi ilman virtaa.

Puhelimen akunkestosta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä yksittäisten latausten väliä, mutta aivan yhtä tärkeää on pyrkiä optimoimaan akun käyttöikä. Nykyaikaiset älypuhelinkäyttäjät eivät hevillä luuristaan luovu, joten jokainen hetki verkkovirran tai vara-akun äärellä on kullan arvoinen. Pitemmällä aikavälillä latauspalkin jatkuva sahaus 85-100 %:n välillä ei kuitenkaan ole hyväksi akulle, ja esimerkiksi jatkuva täyteenlataaminen pienentää akun käyttöikää.

Vanhaa ja uutta sopivassa suhteessa

Älypuhelinten akkutekniikassa on jo pitkään nojauduttu litium-akkuihin, jotka voittavat vanhemmat akkumallit kapasiteesissa. Xperia X ei tee tässä poikkeusta. Sonyn uutuuden akku ei eroa merkittävästi aiempien mallien akuista, vaan uudistukset löytyvät muualta. “Akku on samanlainen, ero löytyy tekniikasta ja ohjelmistosta, jotka pitävät huolen latauksesta”, Skogberg paljastaa. Xperia X:stä löytyy Qnovo-yhtiön uusinta tekniikkaa, joka tarkkailee latauksen aikana akkua ja sen varausta, pitäen huolen optimaalisesta latauksesta pidentäen näin käyttöikää.

Toki Xperia X on paljon muutakuin kuin pitkäkestoinen akku. Näytön kuva on erinomainen, värit ja yksityiskohdat toistuvat kauniisti. Lisäksi laadukkaasta kamerasta löytyy monia hauskoja ja hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten vaikkapa ennakoiva tarkennus. Kun kameranäkymässä kerran valitsee kohteen, puhelimen automatiikka osaa säilyttää tarkennuksen liikkuipa kohde minne tahansa. Valitettavasti Xperia X:stä ei vanhemmista malleista poiketen ole vesitiivis, mutta normaalikäytössä ominaisuutta ei onneksi jää kaipaamaan.

Kaiken kaikkiaan Sony Xperia X on kelpo luuri niille, jotka eivät halua elää koko elämäänsä sähköpistokkeisiin sidottuna. Akku kestää, kamera toimii ja puhelin vielä näyttääkin hyvältä. Mitä muuta kesäluurilta voisi toivoakkaan?

Avainsanat:

puhelimet Sony

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!