Salasanojen muistamisen huoli pois sovelluksilla

Jokainen on varmasti ollut tilanteessa, jossa joutuu miettimään kymmenennen uuden salasanan, kun ottaa uuden palvelun käyttöönsä. Fiksu netin käyttäjä myös tietää, ettei salasana saisi olla joka sivustolla sama. Vaihtelevien ja vaikeiden salasanojen muistamisessa auttavat sovellukset, joiden avulla vähemmänkin käytettyjen palveluiden salasanat eivät huku kokonaan. Muistinvirkistystä tarjoavia sovelluksia on tarjolla lukuisia, tällä kertaa vertailuun valikoituivat F-Secure KEY1Password sekä LastPass.

Perustoiminnot ovat kaikissa kolmessa samat. Jokaiseen pystyy lisäämään alaprofiileja, joista kirjautumistiedot on helppo tarkastaa muistikatkon sattuessa. Ensimmäisellä käyttökerralla määritellään pääsalasana, jonka syöttämällä muihin tallennettuihin salasanoihin ja käyttäjätunnuksiin pääsee käsiksi. Kun siis muistaa yhden salasanan, loputkin kulkevat aina mukana. Toisaalta yhden pääsalasanan käytössä voi piillä tietoturvariski; sen päätyessä vääriin käsiin, ovat kaikki käyttäjän salasanat saatavilla.

Kolmen sovelluksen suurimmat erot löytyvät ulkoasusta ja käyttötuntumasta. Selkeimmät ja yksinkertaisimmat ne ovat F-Secure KEY:ssä, jossa salasanojen tarkistaminen ja niiden lisääminen onnistuu mutkattomasti. Myös LastPass on helppokäyttöinen ja selkeä, mutta ainakin Android-versio tuppasi testikäytössä kaatumaan muutaman kerran. 1Password on käyttöliittymältään näistä kolmesta monimutkaisin, mutta se tarjoaa mahdollisuuden tallentaa lisäksi esimerkiksi ajokortti- ja henkilötietoja. Tätä ominaisuutta ei muusta kahdesta löytynyt. Kaikista kolmesta löytyy mahdollisuus päivittää sovellus maksulliseen Premium-versioon, jossa ominaisuuksia on vielä enemmän.

Salasanansa helposti unohtavalle nämä sovellukset tarjoavat mukavan vaihtoehdon esimerkiksi muistilappukasoille. Sovelluksia käyttäessä on kuitenkin tärkeä tiedostaa, että niihin luotu pääsalasana on pidettävä visusti omana tietonaan.

Vielä loppuun DNA:n ohjeita hyvän salasanan luomiseen:

  • Hyvässä salasanassa on sekaisin numeroita, isoja ja pieniä kirjaimia ja erikoismerkkejä (jos järjestelmä sallii ne)

  • Hyvä salasana ei ole sana tai kenenkään nimi

  • Koolla on väliä - mitä pitempi salasana sen parempi

  • Hyvä salasana ei ole kiertänyt jokaisessa käytetyssä palvelussa

 

​Lataa F-Secure KEY: iOS:lleAndroidille

Lataa 1Password: iOS:lleAndroidille

Lataa LastPass: iOS:lleAndroidille

Avainsanat:

sovellukset vinkit tietoturva

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit