Piileekö kaapissasi ympäristötuho vai kiertotalouden siemen?

Nimittäin kyse on elektroniikkajätteestä. Kesällä julkaistun raportin mukaan 4,7 miljoonaa tonnia Euroopassa syntyvästä elektroniikkajätteestä käsitellään väärin tai kaupataan laittomasti. Myrkyllisiä materiaaleja, kuten lyijy, kadmium ja elohopea, päätyy ympäristöön ja luonnon kiertoon.

Lisäksi samaisen raportin mukaan 1,3 miljoonaa tonnia kirjaamatonta elektroniikkaromua häviää vuosittain. Piirilevyjä, tietokoneita, kännyköitä, jääkaappeja ja niin edelleen. Raportin kirjoittajat väittävät, että näin suuren määrän häviäminen tarkoittaa EU:ssa arviolta 1,7 miljardin euron ansionmenetystä. Se on iso kasa rahaa.

EU:n ympäristökomissaari totesi aikaisemmin tänä vuonna, että materiaalien elinkiertoa on pidennettävä: “Esimerkiksi malmia täytyy louhia kokonainen tonni, että siitä saadaan gramma kultaa. Sama määrä kultaa saataisiin talteen 41:stä loppuun käytetystä matkapuhelimesta.” Se on kiertotaloutta se.

Ennen kuin elektroniikkajätteen vääränlaisesta käsittelystä syytetään monikansallisia yrityksiä, järjestäytynyttä rikollisuutta tai naapuria, niin olisi hyvä kurkistaa sinne omaan kaappiin tai varastoon.

Mitä vanhaa elektroniikkaromua siellä odottelee asianmukaista hävitystä tai uutta elämää?

Vanhaksi käyneen tai rikkoutuneen matkapuhelimen tai tabletin voi tuoda kierrätettäväksi esimerkiksi DNA Kauppaan. Toimivasta puhelimesta voi saada vaihtohyvityksen. Näin vanha laitteesi voi jatkaa elämäänsä ympäristöystävällisesti ja tietoturvallisesti jonkun muun käytössä.

Suurin osa palautuneista puhelimista käytetäänkin tehokkaasti uudelleen. Rikkinäisistä kännyköistä poistetaan akut, jotka murskataan ja niistä tehdään uusia akkuja. Varaosat otetaan talteen – tyypillinen varaosa on esimerkiksi puhelimen takakansi. Kierrätettävistä kännyköistä kierrätetään kaikki metallit kuten, kulta, hopea, palladium, platina, rodium, iridium, rutenium, kupari, lyijy, nikkeli, tina, vismutti, indium, seleeni, telluuri, antimoni ja arseeni.

Sen lisäksi, että kierrätysmateriaaleista valmistetaan uusia päätelaitteita, niistä tehdään muun muassa musiikki-instrumentteja, koruja, puutarhakalusteita, hammaspaikkoja ja liikenneturvallisuustuotteita. Kuka bongasi vanhan kännykkänsä talviteloille menevissä puutarhakalusteissa? 

Lisätietoja päätelaitteiden kierrätyksestä >>

Avainsanat:

ympäristö teknologia

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

11/2022 Ville Halonen

DNA oli mukana maailman suurimmassa etä-TET-jaksossa – linjoilla yli 6 000 uteliasta nuorta

DNA oli mukana palvelualojen TET-päivässä torstaina, 24. marraskuuta.
11/2022 Heidi Havastila

Verkkorikollisuus on räjähdysmäisessä kasvussa – kuka tahansa voi joutua sen uhriksi

10/2022 Milja Köpsi | Vierasblogi

Eikö naisia muka kiinnosta teknologia, kysyy Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä DNA:n vierasblogissa

Teknologiaan ja koodaamiseen liittyy valtava määrä sukupuolistereotypioita sekä ennakkoluuloja.
10/2022 Miia Taanila

Hädän hetkellä ymmärsin, että kollegoistani olikin tullut minulle ystäviä – miten se tapahtui?

Työyhteisön oikeat kasvot ja työkulttuuri paljastuvat hädän hetkellä.