Blogit

Piileekö kaapissasi ympäristötuho vai kiertotalouden siemen?

Nimittäin kyse on elektroniikkajätteestä. Kesällä julkaistun raportin mukaan 4,7 miljoonaa tonnia Euroopassa syntyvästä elektroniikkajätteestä käsitellään väärin tai kaupataan laittomasti. Myrkyllisiä materiaaleja, kuten lyijy, kadmium ja elohopea, päätyy ympäristöön ja luonnon kiertoon.

Lisäksi samaisen raportin mukaan 1,3 miljoonaa tonnia kirjaamatonta elektroniikkaromua häviää vuosittain. Piirilevyjä, tietokoneita, kännyköitä, jääkaappeja ja niin edelleen. Raportin kirjoittajat väittävät, että näin suuren määrän häviäminen tarkoittaa EU:ssa arviolta 1,7 miljardin euron ansionmenetystä. Se on iso kasa rahaa.

EU:n ympäristökomissaari totesi aikaisemmin tänä vuonna, että materiaalien elinkiertoa on pidennettävä: “Esimerkiksi malmia täytyy louhia kokonainen tonni, että siitä saadaan gramma kultaa. Sama määrä kultaa saataisiin talteen 41:stä loppuun käytetystä matkapuhelimesta.” Se on kiertotaloutta se.

Ennen kuin elektroniikkajätteen vääränlaisesta käsittelystä syytetään monikansallisia yrityksiä, järjestäytynyttä rikollisuutta tai naapuria, niin olisi hyvä kurkistaa sinne omaan kaappiin tai varastoon.

Mitä vanhaa elektroniikkaromua siellä odottelee asianmukaista hävitystä tai uutta elämää?

Vanhaksi käyneen tai rikkoutuneen matkapuhelimen tai tabletin voi tuoda kierrätettäväksi esimerkiksi DNA Kauppaan. Toimivasta puhelimesta voi saada vaihtohyvityksen. Näin vanha laitteesi voi jatkaa elämäänsä ympäristöystävällisesti ja tietoturvallisesti jonkun muun käytössä.

Suurin osa palautuneista puhelimista käytetäänkin tehokkaasti uudelleen. Rikkinäisistä kännyköistä poistetaan akut, jotka murskataan ja niistä tehdään uusia akkuja. Varaosat otetaan talteen – tyypillinen varaosa on esimerkiksi puhelimen takakansi. Kierrätettävistä kännyköistä kierrätetään kaikki metallit kuten, kulta, hopea, palladium, platina, rodium, iridium, rutenium, kupari, lyijy, nikkeli, tina, vismutti, indium, seleeni, telluuri, antimoni ja arseeni.

Sen lisäksi, että kierrätysmateriaaleista valmistetaan uusia päätelaitteita, niistä tehdään muun muassa musiikki-instrumentteja, koruja, puutarhakalusteita, hammaspaikkoja ja liikenneturvallisuustuotteita. Kuka bongasi vanhan kännykkänsä talviteloille menevissä puutarhakalusteissa? 

Lisätietoja päätelaitteiden kierrätyksestä >>

Avainsanat:

ympäristö teknologia

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen