Nopeammin, pidemmälle ja useammin: lenkkeilysovellukset motivoivat lenkkipoluille

Ajatuksissa lenkkeilyharrastuksen aloittaminen? Ihan vain kuntoilun nimissä tai ehkäpä tähtäimessä on puolimaraton? Kun hyvät lenkkarit on jalassa, on aika laittaa älypuhelin lenkkivalmiuteen lataamalla siihen lenkkeilysovellus.

Yksinkertaisimmillaan lenkkeilysovellukset kertovat, montako kilometriä on tullut matkattua ja missä ajassa. Niillä on kuitenkin myös suurempi merkitys: sovellukset motivoivat treenaamaan säännöllisesti ja pitämään oman päämäärän mielessä.

Omien tulosten seuraaminen on fiksun kuntoilun a ja o. Siinä missä harjoittelun etenemistä tallentava sykemittari saattaa maksaa satoja euroja, pääsee lenkkeilijänoviisi alkuun ilmaisilla sovelluksilla. Useimmat sovellukset näyttävät esimerkiksi lenkin kierrosajat, jotta voit korjailla tyyliä ja tahtia. Omien lenkkien konkreettista pitenemistä todistava kännykän ruutu kannustaa ylittämään itseään, kilometri kerrallaan. Monet sovellukset tarjoavat ilmaisversioiden lisäksi lisäominaisuuksia maksusta. Esimerkiksi Endomondon Premium-versio lupaa apua treenien suunnitteluun ja Sport Trackeriin voit jopa tilata oman sykemittarin.

Jos kuntoilu ylipäätään on vähän vierasta kannattaa kokeilla sellaisia arkiliikkumista tukevia sovelluksia kuten HeiaHeia tai Moves. HeiaHeiassa on toimiva lenkkimatkamittari, mutta sinne tallennat kuntoilun lisäksi kaikki muut huhkimiset haravoinnista matonpesuun. Kun arkiaskareita alkaa kirjaamaan kuntosuorituksiksi, alkaa niistä ottamaan myös enemmän irti: ruvetaanpa jynssäämään niitä mattoja oikein olan takaa! Sohvaperunaksi luisuneelle hyötyliikunta myös osoittaa, että aktiivinen elämäntyyli onkin saavutettavissa pienillä teoilla.

Moves taas kirjaa ylös kaiken liikkumisesi: se on askelmittari, joka juoksulenkkien lisäksi kertoo päivän aikana kävellyt askeleesi ja pyörällä kuljetut matkat. Askeleiden keräily on koukuttavaa: “Hmm, montakohan askelta tulisi lisää, jos kulkisinkin työmatkasta puolet kävellen?” Ja ei, sitä ei voi huijata: Moves tunnistaa kyllä, jos liikut autolla.

Yksi lenkkeilysovellusten parhaista piirteistä on sosiaalisuus. Useimmat niistä jakavat tahtoessasi suoritukset suoraan Twitteriin tai Facebookiin - tottahan lenkkisuorituksilla saa vähän brassailla! Ystävien ja tuttujen kannustus auttaa pitämään motivaatiota yllä. Esimerkiksi HeiaHeiassa voi palkita kavereitaan erilaisilla pikku tribuutti-kuvilla. Sitä hämmästyy, kuinka hyvälle mielelle pienikin ele saa kuntospurtin jälkeen.

Reippaasti kokeilemalla sovellusten ilmaisversioita löytyy varmasti sellainen, jonka käyttöliittymä tuntuu omaan logiikkaan sopivalta ja näytön visuaalisuus miellyttää silmää. Ja sitten vaan lenkkipoluille kirmailemaan!


Lataa Endomondo: iOS:lleAndroidilleWindows Phonelle

Lataa Sports Tracker: iOS:lleAndroidilleWindows Phonelle

Lataa HeiaHeia: iOS:lleAndroidilleWindows Phonelle

Lataa Moves: iOS:lle, Androidille

Avainsanat:

urheilu sovellukset vinkit hyvinvointi

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!