Pärmäkoskelle Davos on erinomainen mittari – Niskanen "lähimpänä kultaa"

Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken onnistumiset maastohiihdon maailmancupin kilpailuissa Lillehammerissa antoivat Suomen kahdelle kärkihiihtäjälle kaivattua mielenrauhaa valmistauduttaessa helmikuun talviolympialaisiin. Hiihtotähdet suuntaavat nyt eri laduille, kun Niskanen osallistui Linnan juhliin ja Pärmäkoski lähti kohti seuraavia kisoja.

Pärmäkoski teki Lillehammerissa jättiyllätyksen nappaamalla kakkossijan perinteisen sprintistä, johon kaikki maailman kärkihiihtäjät satsasivat juuri olympialaisia silmällä pitäen. C Moren hiihtoselostaja Antero Mertaranta ja asiantuntija Jari Isometsä vakuuttuivat naisten maajoukkueen ykkösnimen esiintymisestä myös sunnuntain yhdistelmäkisassa, jossa Pärmäkoski oli seitsemäs.

– Kristan sprinttihän oli minusta aivan huikaiseva näytös, koska siellä olivat kaikki maailman parhaat sprintterit mukana, Mertaranta hämmästelee.

Isometsän mukaan Norjan viikonloppu oli Pärmäkoskelle erityisen tärkeä Rukan maailmancupin avauksen mentyä penkin alle.

– Jos tässä olisi tullut toinen huono viikonloppu peräkkäin, niin se vaikuttaisi jo urheilijan omaan henkiseen tilanteeseen aika paljon. Varsinkin, kun kyseessä on menestynyt urheilija, Isometsä toteaa.

– Sen takia tämä oli Kristalle henkisesti iso voitto. Vaikka voi ajatella, että olympialaisiin on vielä kaksi kuukautta, niin urheilijalle se on vain kaksi kuukautta, hän lisää.

Onnistuminen antaa Pärmäkoskelle nyt henkistä selkänojaa, jonka tuella on helpompi palata harjoitusrutiinien pariin. Häntä olisi odottanut kutsu myös Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle, mutta Pärmäkoski päätti suunnata valmistautumaan ensi viikonlopun maailmancup-kisoihin Sveitsiin.

– Nämä ovat tietysti henkilökohtaisia päätöksiä, mutta minä arvostan sitä, että Krista on priorisoinut asian niin, ettei hän mene Linnan juhliin, vaan lähteen Davosiin, Mertaranta kommentoi ennen Linnan juhlia.

Davosissa hiihdetään lauantain vapaan hiihtotavan sprinttien jälkeen sunnuntaina naisten 10 kilometrin vapaan kilpailu väliaikalähdöllä. Pärmäkoski saa kisasta täydellisen mittarin omalle vapaan hiihtämiselleen.

”Iivo lähimpänä kultamitalia”

Maailmanmestari Iivo Niskanen teki puolestaan Lillehammerin perusteella omat johtopäätöksensä ja ilmoitti jättävänsä Davosin väliin. Tämä on tulkittavissa varsin hyvänä eleenä olympiakunnon kannalta, sillä Niskanen tietää nyt, ettei hänen tarvitse mitata omaa kehitystään viikko viikolta.

– Iivosta näkee, että hän on hyvässä kunnossa ja hänellä on kaikki perusasiat kunnossa. Totaalinen huippukunto vielä puuttuu, mutta hän on suomalaisista hiihtäjistä ehkä parhaassa jamassa tällä hetkellä. Hän on lähimpänä kultamitalia – sanotaanko näin, Isometsä heittää.

Niskanen johti joukkoa sunnuntain yhdistelmäkisan perinteisellä osuudella, mutta taipui vapaan ratkaisuvaiheessa seitsemänneksi. Sotshin olympiavoittajan mahdollisuudet lepäävät pitkälti sen varassa, kuinka hyvin hän onnistuu perinteisellä karistamaan kilpakumppaneita matkasta.

– Sekä Ruka että Lillehammer ovat osoittaneet, että Iivon perinteisen hiihtäminen on tällä hetkellä maailmanluokkaa, Mertaranta painottaa.

– Myös hänen panostuksensa vapaan tavan hiihtämiseen on ollut nähtävissä, sillä Lillehammerissa hiihdettiin vapaata erittäin kovaa, ja Iivo pysyi siinäkin kelkassa mukana.

Isometsä on Mertarannan kanssa samoilla linjoilla. Jos rekyyliä löytyy ja Niskanen pystyy tekemään eroja kärkijoukon välille perinteisellä, hänellä on mahdollisuus nousta olympialaisissa mitalitaisteluun.

– Hän on varmasti olympialaisissa vieläkin aktiivisempi, koska hänen mitalisaumansa on siinä, että perinteisen osuuden jälkeen jäljellä on mahdollisimman vähän miehiä. Uskon, että hän halusi olympialaisiakin silmällä pitäen kokeilla, että minkä verran porukkaa tässä tippuu, Isometsä arvioi.

Miehet hiihtävät Davosissa lauantain sprintin lisäksi sunnuntaina 15 kilometrin vapaan kilpailun.

Parhaat varusteet talven tuleviin kisoihin saat DNA SportMix -paketista. Tilaa ja avaa ruuduillesi talviurheilun kattavin tarjonta.

Avainsanat:

urheilu alppi

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit