Miten suurperheen arjen saa pyörimään syrjäseudulla? Muistilapuilla ja huumorilla.

Emilialla, 30, ja hänen puolisollaan on viisi lasta. Kuudes syntyy keväällä. Perhe asuu Reisjärven kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla pienessä kylässä, josta matkat palvelujen äärelle ovat vähintään toistakymmentä kilometriä.

Toisin kuin voisi luulla, tässä perheessä ei kuitenkaan ole koti-isää – eikä kotiäitiä. Emilia vastaa omana työnään pariskunnan yhteisen Café Maalaisunelma -nimisen yrityksen pyörittämisestä. Puoliso on päivätöissä muualla. Yritystoiminta tarkoittaa oman kahvilan pyörittämistä, juhlatarvikkeiden vuokrauspalvelun vetämistä – ja kesäisin kahvilavaunulla ajelua pitkin pieniä paikallisia kyliä.

Perheen arkea Emilia kutsuu nauraen ”sirkukseksi”. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä hän oli kotona lasten kanssa enemmän tai vähemmän melkein kymmenen vuotta. ”Nyt teen kuutena päivänä viikossa vähintään 12-tuntisia työpäiviä.” Perheessä on nelosluokkalainen, kakkosluokkalainen, eskarilainen, kaksivuotias ja kolmevuotias. Kuudennen lapsen laskettu aika on keväällä. 

”Arki on kuskaamista ja aikataulutusta. Kolme vanhinta kulkevat taksilla eskariin ja kouluun. Heidän matkansa kestää vähintään tunnin, kun taksi kiertelee eri kyliä. Pitää muistaa, koska taksi on tulossa. Päiväkotimatkoista tulee 30 kilometrin lenkki aamuin illoin.” 

”Välimatkoihin on tottunut. Olemme melkein aina asuneet pienillä paikkakunnilla. Asuessamme hetken aikaa Tampereella, tuntui oudolta viedä lapset kävellen päiväkotiin!” Perhe muutti takaisin pikkukylään, koska kaipasi omaa tilaa ja rauhaa. On helppoa, kun lapset voi päästää pihalle eikä tarvitse pelätä autoja. 

Arki pyörii post-it-lapuilla ja tiheällä viestittelyllä

Arjen langat pysyvät käsissä kolmen paperikalenterin ja post-it-lappukasan avulla, Emilia sanoo ja nauraa hersyvästi. Jääkaapin ovi on täynnä post-it-lappuja, joissa lukee, mitä pitää muistaa ja kuka lähtee minne ja milloin.

Digitaalisia jaettavia kalentereita perhe ei ole toistaiseksi hyödyntänyt. ”Voi kun meillä olisikin käytössä jokin sähköinen tehtävälista! Olen kauan ajatellut, että olisi kätevä jakaa sama sisältö koko perheelle.”

Viestejä sen sijaan vaihdellaan rutkasti päivän aikana. Emilia ja puoliso muistuttelevat viesteissä toisiaan siitä, mitä piti hoitaa, ja sopivat, mitä kumpikin ottaa hoitaakseen. Kumpi hakee saapuneen postipaketin tai varaa lapselle neuvolan? Emilia jakaa perheen arjesta palasia Instagramissa tilillään nimeltä @maalaisunelma_. On ihana keskustella somessa samanhenkisten ihmisten kanssa, Emilia sanoo.

Emilian kahvila sijaitsee Haapajärven keskustassa, noin 15 kilometrin päässä kotoa. Kahvilalle hän menee aamuisin noin yhdeksitoista, ja kotiin pääsee lähtemään iltakymmenen maissa. ”Lapsia näen viikolla lähinnä vain aamuisin. Haluan panostaa yhteisen ajan laatuun heidän kanssaan. Keskityn kuuntelemaan, vaikka aina olisi kodinhoitoakin.” 

”Lapset tykkäävät, kun on tilaa temmeltää, rakentaa majoja ja lampaita ja muita kotieläimiä, joita ei kaupungin vilske mahdollistanut. Meillä käy harvoin vieraita, kun emme oikein ehdi pitää yhteyttä tuttuihin.” Hyvät hermot on pakkokin olla, eikä välillä voi kuin nauraa, jos tulee mutkia matkaan. Monesti kahdessa paikassa pitäisi olla yhtä aikaa, kuten hakemassa lapsia ystäviltään ja vielä eri paikkakunnilta.

”Aina ollaan myöhässä, vaikka kuinka ajoissa lähdettäisiin. Talviaikaan kun saa viimeisenkin muksun puettuna turvavöihin, eiköhän pienen vaipassa ole yllärit. Huumorilla tästä selviää, ja sillä, että pelaamme niin hyvin yhteen perheenä.”

Sähköistä kalenteri ja varmista yhteydet luotettavalla netillä!

Esimerkiksi Googlelta löytyy ilmainen jaettava kalenteri.

Kaikki näkevät toistensa menot ja kalenteri on synkronoitavissa eri laitteiden, kuten puhelimien, tietokoneiden ja tablettien kesken. Hälytys pelastaa kiireisessä arjessa.

Luotettava ja tarpeisiin sopiva netti auttaa arjen pyörityksessä ja yhteyden pitämisessä sinulle tärkeisiin ihmisiin.

Avainsanat:

lapset hyvinvointi kattava verkko nopea verkko Lapsiperheen arkea

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2023 DNA Apuri

Toimintavarma netti kodin joka nurkkaan

9/2023 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen virustorjuntaohjelma  

Miksi maksaa virustorjuntaohjelmasta, kun niitä on maksuttomiakin?
9/2023 Ilkka Tuominen

Asiantuntija varoittaa: Huijaaminen on teollistunut

8/2023 Artikkelien toimitus

Identiteettivaras iskee yllättäen – ovatko tietosi turvassa? 

Identiteettivarkaudet ovat lisääntyneet ja monipuolistuneet huimaa vauhtia, eikä vahinko katso kelloa tai ihmistä.