Miten DNA:lla valmistaudutaan myrskyihin?

Syksy ja talvi eivät tarkoita ainoastaan pimeneviä iltoja ja kauniita lumikinoksia. Toisinaan luvassa on myös rajuja syys- ja talvimyrskyjä, joiden seurauksena puhelut saattavat hetkellisesti katkeilla ja kuuluvuus heikentyä. Myrskyn armoille ei kuitenkaan onneksi tarvitse jättäytyä, vaan varaudumme poikkeuksellisiin sääoloihin jo etukäteen.

Saamme tiedon ennakoitavista sääolosuhteista Ilmatieteenlaitokselta esimerkiksi voimakkaisiin lumisateisiin ja tulviin liittyen. Lisäksi Ilmatieteenlaitos varoittaa niin meitä kuin muitakin operaattoreita silloin, kun myrskytuuli yltää 25 m/s nopeuteen. Tällöin annamme myös omille asiakkaillemme myrskyvaroituksen nettisivuillamme.

Pyrimme korjaamaan sääolosuhteiden aiheuttamat häiriöt palveluissamme mahdollisimman rivakasti tehokkaan vianhallintajärjestelmämme avulla. Seuraamme verkkojamme läpi vuorokauden ja pystymme lähettämään huoltohenkilöstön paikalle hyvin nopeasti. Useimmiten myös suurin osa verkkoliikenteestä pystytään käsittelemään, vaikka yksi tukiasema olisikin väliaikaisesti pois toiminnasta.

Toisinaan myrskyt ja lumikuormat kuitenkin katkovat sähkölinjoja, mikä saattaa keskeyttää myös tukiasemien sähkönsyötön. Kaikissa taajamien ulkopuolisissa tukiasemissamme on vähintään kolmen tunnin akkuvarmennus, ja merkittävässä osassa tukiasemia akkuvarmennus on pidennetty vähintään neljään tuntiin.

Tukiasemien muutamien tuntien akunkeston ja muiden varotoimien ansiosta suurin osa sähköverkon katkoksista ei onneksi häiritse matkaviestinverkkomme toimivuutta. Jos sähkökatkokset kuitenkin jatkuvat pitkään, voimme tuoda tukiasemille siirrettäviä aggregaatteja, joiden varavoiman avulla tukiasemien sähkönsyöttö saadaan palautettua.

Hyödynnämme sähkökatkosten aikana myös kiinteää varavoimaa tietyissä kriittisissä paikoissa kuten suuremmissa laitetiloissamme. Olemme luokitelleet laitetilamme Viestintäviraston ohjeistuksen mukaisesti varmistaaksemme sen, että nämä kriittiset kohteet toimivat myös sähkökatkosten aikana.

Myös sujuvan yhteistyön tärkeys korostuu poikkeuksellisten sääolojen vallitessa. Teemme silloin erittäin tiivistä yhteistyötä sähköyhtiöiden ja muiden operaattoreiden kanssa. Kaikkien yhteisenä tavoitteena on saada matkaviestinpalvelut kuntoon niin nopeasti, kuin mahdollista.

Avainsanat:

ympäristö

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!