Mihin tarvitaan aina vain nopeampaa nettiä?

Työpäivä on vihdoin pulkassa ja lapsetkin ovat löytäneet tiensä koulusta kotiin. Illallinen valmistuu sujuvasti tabletilta ohjeita seuraten samalla kun lapset tekevät vieressä läksyjä läppäriltä tietoa etsien. Täysien vatsojen kanssa on hyvä pötkötellä sohvalla suosikkisarjaa suoratoistopalvelusta katsoen. Jossain taustalla hurisee robotti-imuri, jonka puoliso on käynnistänyt puhelimellaan ennen äänikirjaan syventymistä. Läksyt on tältä päivää tehty, joten tiedonhaku vaihtuu hartaasti odotettuun pelihetkeen perheen tabletilla. Virtuaaliassistentti himmentää valaistuksen iltaan istuvaksi juuri oikealla kellonlyömällä.

Suomalaisissa kodeissa on ennätysmäärä älylaitteita auttamassa arjen askareissa ja helpottamassa elämää. Tulevaisuudessa nämä laitteet tulevat kuitenkin lisääntymään entisestään, ja niitä kaikkia palvelemaan tarvitaan aina vain nopeampia nettiyhteyksiä, joiden kapasiteetti riittää kaikille kodin laitteille pätkimättä.

Nopea netti ei yksin riitä, vaan tarvitaan myös kapasiteettia

Kodin suurimpia nettirohmuja ovat suoratoistopalvelut ja videopelit. Jos netti on hidas, terävä HD-kuva muuttuu helposti pikselimössöksi uudessakin telkkarissa. Kuvanlaadun lisäksi pelaajia vaivaa viive, jonka takia verkkopelit muuttuvat kankeaksi tervassa tarpomiseksi.

Tulevaisuudessa entistä useampi pelaa, nauttii elokuvista ja kokee uudenlaisia elämyksiä virtuaalisen todellisuuden kautta. Korkealaatuista grafiikkaa on silloin voitava toistaa viiveettä, jotta kokemus pysyy mahdollisimman realistisena ja reaaliaikaisena – tässä nopea ja kapasiteetiltaan riittävä netti on ehdottomasti avainasemassa.

Viihteen ja vapaa-ajan lisäksi nettiä käyttää iso tukku hyötysovelluksia ja laitteita niin kotona, työpaikoilla kuin kaupungillakin. Avaimen voi jatkossa unohtaa huoletta keittiön pöydälle, sillä tulevaisuudessa avaamme ovia puhelimen sovelluksella. Automatkat taittuvat 5G:n avulla turvallisemmin, kun reaaliaikaiset sää- ja liikennetiedotteet voi saada suoraan auton kojelaudalle.

Esineiden ja asioiden internet tekee elämästä entistä mukavampaa, sillä arjen rutiinitoimintoja on helppo hallita netin yli etänä. Miltä kuulostaisi pyykkiä työpäivän aikana pesevä pesukone? Puhelimen sovelluksella voit napsauttaa koneen käyntiin kun se sinulle parhaiten sopii. Jäikö kauppalista kiireessä tekemättä? Jääkaapista löytyvän kameran avulla tarkistat sen sisällön helposti puhelimestasi käsin.

Lue lisää DNA:n verkoista osoitteesta dna.fi/verkko

5G, 4G vai kiinteä nettiyhteys – mikä sopii minulle?

Kaikki nykyiset ja tulevat kodin älypalvelut kaipaavat toimiakseen nopeaa nettiä. Monista kodeista löytyy kiinteä laajakaistayhteys, joka riittää kattamaan nettitarpeet hyvin myös silloin, kun saman katon alta löytyy intohimoisia pelaajia, Netflix-hirmuja ja joku etätöiden ystävä.

Myös älypuhelimista ja tableteista tuttu 4G riittää hyvin koko kodin nopeaksi netiksi kiinteän yhteyden sijaan. 4G-yhteys mahdollistaa hyvälaatuiset videopuhelut ystävälle, vaikka toisessa huoneessa katsottaisiinkin suosikkitubettajan tuoreimpia kuulumisia samaan aikaan. Koska DNA:n 4G-verkon alueella asuu tällä hetkellä jo yli 99 % suomalaisista, jatkuu sen kuuluvuuden ja toimivuuden kehittäminen asiakastarpeen mukaan tulevaisuudessakin. 5G:tä valmistellaan jo kovaa vauhtia ja samalla myös 4G-tekniikkaa parannetaan entisestään. Tällöin 4G pysyy relevanttina vielä vuosia.

Oleellista nettiyhteyden valinnassa onkin punnita, että riittääkö se kattamaan myös tulevaisuuden tarpeet. Kaikkien näiden sovellusten ja laitteiden tarkoitus on tehdä elämästämme helpompaa, jolloin myös riittävän nopea netti sujuvoittaa arkeamme. Uusien teknologioiden käyttöönotto on helppoa ja hauskaa, kun hidas yhteys ei pääse turhia jarruttelemaan.

Lue lisää DNA:n verkoista osoitteesta dna.fi/verkko

Avainsanat:

valokuitu kattava verkko nopea verkko

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!