Kun mobiilipelistä tuli elokuva: Angry Birds

Vihaiset linnut lehahtivat ensi kerran lentoon joulukuussa 2009 ja viisi kuukautta myöhemmin ne olivat jo ilmiö. Sen jälkeen Angry Birds -brändi on poikinut parvittain oheistuotteita ja jatko-osia, joista tuorein on latausennätyksiä rikkonut, mutta mielipiteitä jakanut Angry Birds 2. Nyt vuorossa on Rovion ensimmäinen täyspitkä AB-elokuva, jonka tiimoilta haastattelimme Rovion viestintäjohtajaa Kaisu Karvalaa.

Ei ole liioittelua sanoa, että Rovio Entertainment on muuttunut pelistudiosta viihdetaloksi. “Pelithän ovat viihdettä ja kilpailevat samasta ajasta television, sosiaalisen median ja musiikin kanssa. Ja nukkuakin pitäisi”, Karvala hymähtää. Kisa kuluttajien ajasta on kovaa, mutta Rovion vahvuutena ovat sen mobiilit juuret. Viihde kulkee aina mukana taskussa, olipa kyseessä mobiilipeli tai sen ympärille rakennettu animaatio.

Linnuntietä valkokankaille

Pelien lisäksi Rovio panostaa koko ajan enemmän muuhun sisältöön ja tavoitteena on rakentaa animaatiosta toinen vahva liiketoiminta-alue. Uusi Angry Birds elokuva on iso harppaus kohti tätä päämäärää. Leffaa on työstetty nelisen vuotta, ja kehitysvaiheet ovat heijastuneet myös peleihin. Pikselisiivekkäät ovat tarkoituksella pitäneet nokkansa supussa peleissä, koska tiedossa oli, että elokuvassa ne tulisivat vielä puhumaan.

Lähtokohtaisesti Angry Birds on suurin suomalainen elokuva koskaan. Vaikka maailmanlaajuisesta jakelusta vastaakin Sony, leffa on kokonaan Rovion omaa käsialaa ja ideat ovat lähtöisin alkuperäisten tekijöiden sulkakynistä. “Tästä leffasta ollaan ylpeitä, koska pelintekijät ovat itse saaneet olla tekemässä tätä tarinaa. Siellä on sydän mukana, eli tätä ei ole ulkoistettu”, Karvala myhäilee.

Koko kansan Angry Birds

Koska Suomesta ei löytynyt sopivia puitteita näin suurelle projektille, tuotanto toteutettiin pääosin Vancouverissa ja Los Angelesissa. Suomalaisia tekijöitä on kuitenkin lennätetty Atlantin taakse, ja onpa osa kohtauksista tehty Espoossakin. Omien tekijöiden vaikutus näkyy, sillä elokuva jatkaa pelien viitoittamalla linnuntiellä niin visuaalisesti kuin juonellisestikin. “Kyllähän on nähnyt paljon videopeleistä tehtyjä leffoja, jotka eivät olet kantaneet, mutta tässä ollaan itse pidetty luova prosessi käsissä. Se on meidän näköinen leffa”, Karvala toteaa.

Elokuva on suunnattu kaikenlaiselle yleisölle, ei pelkästään Angry Birds faneille. Viihdykettä ja oivalluksia löytyy niin lapsille kuin aikuisillekin. Samaa mieltä on myös Karvala. “Kyllä mun tytöt ainakin nauroi eri kohdissa kuin minä. On saatu hirvittävästi palautetta sellaisilta, jotka ei oo ikinä pelannut, mutta rakastunut näihin hahmoihin.” Omaksi suosikikseen Karvala paljastaa keltaisen hurjapään Chuckin, eli suomalaisittain Saken. “Se on niin nopea, hullu ja viehättävä”, Karvala naurahtaa.

Uusia tuulia siipien alle

Vaikka uudet viihdemuodot valtaavat alaa, pelit eivät kuitenkaan ole katoamassa Rovion valikoimasta ja uusia on jatkuvasti työn alla. Karvalan mukaan pelialan tulevaisuus on valoisa, mutta yllätyksiä täynnä: kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin. Pelaaminen muuttuu koko ajan sosiaalisemmaksi ja kilpailu uusien peli- ja maksumallien ympärillä on kova. “Markkinapaikka on tavattoman lukossa, päivittäin tulee 180 peliä plus sitten ne 2000 muuta applikaatiota. Näillä markkinoille pääsy on hirmu vaikeaa niille, jotka eivät jo ole ulkona”, Karvala tiivistää. “Monet meidän pelipuolen tyypit puhuvat, että tämä on tällainen uusi kultakuume Piilaaksossa.”

Jatkossa alaa valtaavat AR ja VR, eli Augmented Reality ja Virtual Reality. Näistä ensimmäinen on jo Roviollakin käytössä, eli uuden leffan myötä Angry Birds -minipelit tulevat mobiililaitteiden kautta osaksi todellista elämää. Tämä pätee lähes kaikkeen muuhun Angry Birdsin ympärillä pyörivään. Rajat hämärtyvät niin pelien ja animaation, kuin virtuaalisen ja todellisenkin välillä.

Angry Birds elokuva on jo saanut innostuneen vastaanoton Briteissä. Myös kriitikoiden arviot ovat olleet pääsääntöisesti positiivisia. Aika näyttää, miten pitkälle siivet kantavat lähempänä kotipesää.

Avainsanat:

pelit

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!