Kuka pelkää Periscopea?

Striimauspalvelu Periscope on nyt pinnalla ja herättää paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Sovelluksen avulla kuka tahansa voi kuvata suoran lähetyksen, jota pääsee seuraamaan rajattu yleisö tai jopa koko maailma. Tuhannet seuraajat tuntuvat tietenkin hyvältä, mutta mahdolliset riskit on hyvä tiedostaa etukäteen. Siksi halusimme oikoa joitakin Periscopeen liittyviä harhaluuloja:

Harhaluulo 1: “Kukaan ei näe lähetystäni sen katoamisen jälkeen”

Tiedät varmasti, että mikään netissä julkaistu ei välttämättä katoa koskaan. Sama koskee Periscopea. Kuka tahansa voi videoida lähetyksen ja ottaa siitä kuvakaappauksia.

Kultainen muistisääntö netissä julkaisemiseen: älä julkaise mitään, mitä esimerkiksi mummon silmät eivät kestä nähdä. Tällöin ei ainakaan tarvitse hävetä, jos vanhaa Periscope-lähetystäsi katsellaan yllättäen seuraavilla sukujuhlilla.

Harhaluulo 2: “Lähetykseni poistuu Periscopesta lopullisesti”

Kyllä, Periscope-lähetys on suora lähetys, joka katoaa palvelusta valintasi mukaan heti tai 24 tunnin kuluttua. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sisältö katoaisi kokonaan. Periscopella on käyttöehtojen mukaan oikeus muun muassa kopioida, muokata ja julkaista edelleen kaikkea palvelussa julkaistua sisältöä.

Harhaluulo 3: “Saan kuvata mitä haluan”

Kuvattavilta ihmisiltä on pyydettävä kuvaus- ja julkaisulupa. Skooppaajien on erityisen tärkeää muistaa tämä, sillä suoran lähetyksen julkaisulupaa ei voi pyytää jälkikäteen. Et varmaan itsekään tahtoisi, että kaveri kuvaa ilman lupaa sinua tekemässä jotain noloa?

Toiseksi, varmista aina saako tietyssä paikassa tai tapahtumassa kuvata. Esimerkiksi monilla keikoilla tai useimmissa kouluissa ei saa kuvata. Julkisella paikalla saa kuvata, mikäli sitä ei ole erikseen kielletty. Lähikuvissa esiintyviltä henkilöiltä tulisi kuitenkin aina pyytää lupa, paikasta riippumatta.  

Harhaluulo 4: “Voin huoletta jakaa sijaintini julkisessa lähetyksessä”

Jos lähetyksesi on julkinen, kuka tahansa voi seurata sitä ja nähdä sijaintisi. Pahimmassa tapauksessa pienen porukan pyjamabileet saattavat riistäytyä käsistä, kun lähetyksen fanijoukko päättää yllättäen saapua paikan päälle. Oletko miettinyt, miksi lähetyksesi pitää olla julkinen? Ihan yhtä hauskaa voi olla lähetyksen tekeminen vain omalle kaveriporukalle.

Periscopen käyttöä ei kuitenkaan kannata pelätä. Se on uudenlainen ja kiva sosiaalisen median palvelu, jota kannattaa kokeilla - kunhan pitää järjen mukana.

 

Lataa Periscope: iOS:lleAndroidille

Avainsanat:

sovellukset some

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!