Jodlaa anonyymejä viestejä

Jodel (suom. jodlaus) on viime aikoina huomiota herättänyt pikaviestinsovellus, joka perustuu käyttäjien anonyymiyteen ja sijaintiin. Perusidea on yksinkertainen: voit lähettää viestin eli “jodlauksen” ilman omaa nimeäsi, ja muut käyttäjät näkevät viestisi 10 kilometrin säteellä. Viestejä voi äänestää paremmaksi tai huonommaksi ja äänestystulos taas vaikuttaa viestin näkyvyyteen sovelluksen feedissä eli enemmän ääniä saanut viesti näkyy korkeammalla feedin “äänekkäimmät” -osiossa.

Jodel markkinoi itseään kampusviestimenä opiskelijoille. Sovellus vaikuttaakin toimivan kyseiseen tarkoitukseen hyvin, ja esimerkiksi Aalto-yliopistolle ja Helsingin yliopistolle löytyi sovelluksesta suhteellisen aktiiviset kanavat. Muitakin kanavia löytyy ja niitä voi seurata löytääkseen tiettyyn aihealueeseen liittyviä viestejä.

Sovellusta käyttämällä keräännytät myös karmapisteitä, joita voisi verrata esimerkiksi Snapchatin Score-toimintoon. Sovelluksen ohjeissa kerrotaan, että jotain hyvää tulee tapahtumaan pisteitä keräämällä, joten Karman hyöty selvinnee vain jodlaamalla! Testikäytössä karma näyttäytyi vielä pelkkänä numerona.

Aivan uniikki idea Jodelin anonyymi viestiminen ei ole, ja esimerkiksi sovellus nimeltään Yik Yak toimii samalla periaatteella. Myös Yik Yakilla oli aikanaan aktiivinen käyttäjäkuntansa, jonka kiinnostus kuitenki laantui kohtuullisen nopeasti. Aika näyttää olisiko Jodelista nousemaan esimerkiksi WhatsAppin rinnalle jokapäiväiseksi mobiiliviestimeksi. Ainakin muutaman päivän käyttökokemuksella sovelluksen seinällä on onnistunut käymään usean mielenkiintoisen keskustelun!

Jodel onnistuu erään käyttäjän mukaan yhdistämään hienolla tavalla anonymiteetin ja yhteisöllisyyden. Tämän myös huomasi: pienessä ajassa jodlaajista vaikuttaa olevan muodostunut tiivis yhteisö sovelluksen sisällä.

Lataa Jodel iOS:ille ja Androidille
 

Avainsanat:

sovellukset some

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!