Blogit

Irrota itsesi etätöistä lähilomalle – kolme kovaa vinkkiä onnistumiseen!

Kevään työarkea on leimannut digitalisaation, teknologian ja uusien työtapojen lopullinen läpilyönti. Alkavaa kesälomaa on odotettu kuin kuuta nousevaa, mutta näyttää pahasti siltä, että lomakaan ei ole kuin ennen, kirjoittaa DNA:n liityntäverkkojen ja laitetilojen johtaja Mikko Kannisto blogissaan.

Poikkeustilanteen myötä digitalisaatio on noussut ilmiselväksi osaksi työntekoa, mutta jopa huomaamattamme se on kietoutunut myös isoksi osaksi vapaa-aikaamme. Teknologia on tehnyt esimerkiksi matkailusta stressittömämpää. On mukava matkailla, kun tietää, että ratkaisu ongelmiin löytyy taskusta. Missä nukun ensi yön? Miten sinne pääsen? Mistä vuokraan soutuveneen? Kalastusluvankin ostaminen onnistuu verkosta. Rohkaisen katsomaan netistä vinkkejä lähialueen ja miksei pidemmällekin suuntautuvista kotimaan matkakohteista, voit löytää itsesi aivan muualta kuin mihin olit ajatellut mennä.

Kun lentoja on peruttu, on kotimaanmatkailu todella hyvä vaihtoehto. Suomessa on kosolti kauniita paikkoja ja näissä paikoissa yrittäjiä, jotka janoavat hiljaisen kevään jälkeen asiakkaita. Jos hotelli tai mökkimatkailu ei kiinnosta, on sosiaalisessa mediassa trendiksi noussut erilaiset luontoliikkujaryhmät. Näissä ryhmissä jaetaan tietoa kauniista kohteista lähelläsi. Sellaisille on helppo vaeltaa ja niihin voi tehdä päiväretkiä tai vaikkapa telttailla.

Suomi on siinäkin mielessä poikkeuksellinen maa, että mobiiliverkkomme toimivat niin hyvin, että Kolin kansallismaisemastakin voi ladata videon Instagramiin yhdessä hujauksessa. Harvassa maassa voi tehdä saman! Nopeiden ja luotettavien verkkojen mahdollistamat palvelut ovat tulleet niin lähelle arkea, että niiden olemassaoloa ei oikein edes huomaa. On helppoa katsoa parhaat matkailuvinkit verkosta, suunnitella ajoreitti tai hankkia juna- ja bussimatkat sekä varata majoitukset hetkessä verkosta. Tähän kaikkeen ei tarvitse meillä etsiä lähintä Wi-Fi-verkkoa. Suomalaiset käyttävätkin Euroopan eniten mobiilidataa.

Työ- ja vapaa-ajan hämärtynyt raja

Digitalisaatio on siis iso osa sekä työ- että vapaa-aikaamme. Tämän vuoksi työn ja vapaa-ajan rajakin voi entistä helpommin hämärtyä, ja etätöistä lomalle jäänti tuntua vaikealta. Laitankin alle muutaman vinkin, jotka toivottavasti helpottavat lomasta nauttimista:

  1. Vaihda kännykänkin vaatteet. Työstä irtautuu tutkitusti helpommin, kun vaihtaa työpäivän päätteeksi vaatteet. Tee siis sama kännykälle: poista työmeilin synkkaus, siirrä työ-appit vaikkapa omalle ruudulle kauemmas ja hanki lomakuoret puhelimeen.
  2. Älä käytä työkaluja lomalla. Surffaa omalla tietokoneella, älä työkoneella. Isket kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Parannat tietoturvaa ja samalla kiusaus tsekata intra tai sähköpostit vähenee merkittävästi. Laita se työkone vaikka vaatekaapin perälle.
  3. Sovi perheen kanssa pelisäännöt ruutuajasta, tämä koskee myös aikuisia. Säännöt ovat yhteiset ja loma on yhteinen. Tämän sopimuksen voi tehdä myös itsensä kanssa.

Ja futisfanina on pakko vielä mainita, että Valioliiga alkaa sopivasti lomakaudeksi! Eli futista on onneksi tarjolla, vaikka EM-kisat siirrettiinkin.

Avainsanat:

Töitä ja oppimista Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

7/2024 Artikkelien toimitus

Mihin kahden gigan kaapelikaistaa tarvitaan? Yli 100 000 kotitaloutta voi jo nauttia DNA:n huippunopeasta netistä

Artikkeli
6/2024 Julia Arko

DNA:laiset saivat suunnitella oman toimistonsa: ”Mielipiteitämme kysyttiin alusta asti”

6/2024 Samu Malmelin

Kodissani on DNA taloyhtiönetti – näin se toimii

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut