iPhone 7: seitsemän havaintoa uutuuspuhelimesta

Syksyn omenasato on kypsynyt ja kiivaan huhumyllyn jälkeen Apple-holvin ovet ovat viimein auki:  iPhone 7 ja iPhone 7 Plus julkaistiin aivan hetki sitten. Tässä heti tuoreeltaan tärkeimmät speksit odotetuista uutuusluureista ja pari näkemystä siitä, mihin toimiala on tämän julkaisun perusteella menossa.

1. Pientä päivitystä designiin

Uusi iPhone tulee kahdessa koossa. Perusmallissa on 4,7 tuuman ja Plus mallissa 5,5 tuuman näyttö. Ulkonäölliset muutokset eivät ole järisyttäviä. Applelle tuttu viimeistely on kuitenkin viety taas askeleen pidemmälle uuden päällysteen ja saumattoman rakenteen muodossa. Vuosien saatossa Apple on joutunut taipumaan kysynnän edessä ja laajentamaan myös luurien väripalettia. Näin tälläkin kertaa: iPhone 7 ilmestyy viiden värivaihtoehdon kera: hopea, kulta ja ruusukulta ovat jo vanhoja tuttuja, mutta nyt värikaartiin liittyy myös "jet black" ja vähemmän mielikuvituksellisesti nimetty "black".

2. Lisää tehoa, enemmän muistia ja lisää akunkestoa

Kauniin kuoren lisäksi myös konepellin alle on saatu lisäpotkua. Uuden sukupolven A10 Fusion prosessori on 40 % tehokkaampi kuin aiempi A9 malli. Apple kertookin sen olevan tämän hetken tehokkain älypuhelinprosessori. Tämä luo kokonaan uusia mahdollisuuksia sovelluksiin ja etenkin peleihin. Tehonlisäyksestä huolimatta Apple lupaa myös akunkeston olevan parasta, jota iPhone-käyttäjät ovat koskaan kokeneet. Tallennustilan osalta luureista tulee kolme vaihtoehtoa: 32, 128 ja 256 Gt versiot.

3. Hurjan kuuloinen kuulokeliitäntä

Totta se on, Apple piti sanansa ja poisti perinteisen 3,5 mm kuulokeliitännän. Sen sijaan kuulokkeet liitetään jatkossa Applen omaan Lightning-liitäntään. Aika näyttää mitä tämä tekee kuulokestandardeille; ovatko kuluttajat oikeasti valmiita luopumaan hyväksi havaitusta 3,5 mm tekniikasta? Myyntipakkauksissa toimitetaan tosin myös adapteri, eli omia lempparikuulokkeita ei tarvitse heittää pois, ei ainakaan heti.

Kuulokeliitännän poistosta syntynyt lisätila ei silti mene hukkaan: iPhone 7 on varustettu stereokaiuttimilla! Musafaneja varmasti kiinnostaa myös, että samassa tilaisuudessa Apple lanseerasi itse kehittämäänsä langatonta teknologiaa hyödyntävät AirPods-kuulokkeet. Niiden luvataan vievän musiikinkuuntelun kokonaan uudelle tasolle. AirPodsit tulevat myyntiin loppuvuodesta.

4. Kaksin kameroin kauniimpi?

Kameratekniikka on noussut älypuhelinten osalta kilpailluimmaksi kentäksi. Etenkin Samsung ja Huawei ovat viime aikoina panostaneet reippaasti uutuusluuriensa kuvausominaisuuksiin, ja nyt Applen on vastattava haasteeseen: iPhone 7:ssa on optinen kuvanvakaaja, moniosainen linssi, joka lisää valotehoa ja edistynyt kuvaprosessori. Etukamerassa puolestaan on automaattinen kuvavakaaja ja 7 megapikseliä.

iPhone 7 Plus panee kamerapuolella vielä paremmaksi. Siinä on takapuolella kaksi 12 megapikselin linssiä, joista toinen laajakuvaa varten, toinen telekuvaamiseen. Lisäksi kahden kameran järjestelmä mahdollistaa liki järjestelmäkameramaiset syväterävyysotokset, mutta tämä ominaisuus tulee vasta myöhemmän päivityksen mukana.

5. Painamatta paras kotinappula

Käytettävyyteen liittyvä suuri muutos ei ole ensi vilkaisulla ilmeinen. Uuden mallin myötä iPhone-puhelimien ikoninen kotinappula ei enää ole varsinaisesti nappula, vaan liikkumaton painoherkkä kytkin. Tottuneiden Apple-käyttäjien ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä painallusvaste on toteutettu värinämoottorilla. Tuntuman pitäisi siis pysyä suunnilleen samana ja nappulaan pystyy ohjelmoimaan omia komentoja.

6. Näyttää hyvältä

Uuden iPhonen HD Retina -näyttö on 25% kirkkaampi ja toistaa värejä entistä paremmin. Lisäksi näyttö tunnistaa 3D Touch -liikettä ja reagoi kosketukseen kevyellä värinällä.

7. Vedenpitäviä päivityksiä

Älypuhelimet ovat koko ajan tiiviimmin osa elämää. Niinpä niiden täytyy myös kestää tilanteessa kuin tilanteessa. Yleistyvää trendiä mukaillen iPhone 7 on ensimmäinen vesitiivis iPhone ja kestää upotuksen metrin syvyyteen jopa 30 minuutiksi.

Näiden selkeiden muutosten lisäksi uudet iPhone 7:t sisältävät lukuisia pieniä viilauksia. Kaiken kaikkiaan näyttäsi siltä, että Applen uutukaiset ovat vähän enemmän kuin etukäteen parjattu pikkupäivitys. Etenkin Plus mallin kameraominaisuudet tekevät siitä kovan luokan pelaajan puhelinmarkkinoilla. Osta iPhone 7 tai iPhone 7 Plus omaksesi DNA:n nettikaupasta.

 

Avainsanat:

puhelimet Apple

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!