Instagram vs Snapchat - Kumpi kertoo paremmat tarinat?

Internet kohisi elokuussa, kun Instagram julkaisi blogissaan Snapchatin Snapstory-ominaisuutta lähes vastaavan Instagram Storiesin. Suuren suuri yllätys tämä ei tosin ollut, olihan Instagramia pyörittävä Facebook aikaisemmin yrittänyt epäonnistuneesti ostaa Snapchatin peräti kolmella miljardilla dollarilla. (forbes.com) Kysymys kuuluukin, onko Instagramin tarinoista haastamaan jo 150 miljoonan päivittäisen käyttäjän vakuuttamaa Snapchatia? Päätimme ottaa nämä kaksi tarinankertojaa vertailuun.

Luovuuden lähteillä

Perusidea molemmissa on täysin sama: voit lisätä kuvia ja videoita omaan tarinaasi, ja nämä otokset ovat näkyvissä seuraajillesi 24 tunnin ajan, jonka jälkeen ne katoavat bittiavaruuteen. Molemmissa on myös mahdollista piirtää ja kirjoittaa kuvan päälle. Instagramissa piirtäminen käy astetta monipuolisemmin hohtavilla neonväreillä.

Sekä Instan että Snäpin Storyissä on myös mahdollista lisätä filttereitä otetun kuvan tai videon päälle. Tosin Snapchatissa nämä ovat ainakin vielä monipuolisempia sijaintiin perustuvien geofilttereiden ja esimerkiksi lämpötilaa kuvaavan filtterin johdosta. Snapchatista löytyy kuitenkin sijaintiin perustuvat geofiltterit ja esimerkiksi lämpötilaa kuvaava filtteri, eli toistaiseksi Snäpissa nämä ovat hieman monipuolisempia. Lisäksi Instassa ei ainakaan toistaiseksi ole Snäpistä löytyviä tehosteita, joilla saa esimerkiksi vaihdettua naamoja kaverin kanssa.

Käyttökokemus näppituntumalta

Löydät seuraamiesi käyttäjien tarinat Instagramissa oman feedisi yläosasta ja tarinaan siirtyessäsi voit ohittaa Snapchatin tapaan toisen stooreja ruutua napauttamalla. Pyyhkäisemällä oikealta vasemmalle voit siirtyä eri käyttäjän tarinaan ja pyyhkäisemällä alas pääset takaisin Instagram-feediisi. Suurin ero Snapchatiin tarinoita katsellessa on, että Instagramissa niitä tarkastellessa näkee käyttäjien videoiden tai kuvien määrän ruudun yläreunassa olevasta palkista. Omia Instagram-storyja tarkastellessaan näkee Snapchatin tapaan kuinka moni on tarinasi nähnyt ja keitä he ovat.

Pääasiassa Instagramin Stories -toiminto toimii siis pitkälti samalla tavalla kuin Snapchatin vastaava. Yksi merkittävä ero Instagramissa on se, että seuraajia ovat automaattisesti kaikki, jotka seuraavat valmiiksi käyttäjän Insta-tiliä. Snapchatissa seuraajien haaliminen on hankalampaa, sillä seuraamaan alkavalla pitää joko olla seurattavan puhelinnumero tallennettuna tai tämän nimimerkki tiedossa. Uusia seurattavia on siis helpompi löytää Instagramin välityksellä. Instagramin palvelu tuntuu myös ensikertalaista ajatellen ehkä vähän helpommalta käyttää. Toisaalta osa Snapchatin viehätyksestä perustuu siihen, että käyttäjän pitää itse löytää osa toiminnoista.

Aika näyttää, pystyykö Instagram stories tosissaan haastamaan jo vankan käyttäjäkunnan omaavaa Snapchatia. Ainakin se on varmaa, että Snapchat on saanut merkittävän kilpailijan. Kiteytimme vielä plussat ja miinukset molemmista palveluista.

Snapchat:

+ Sijaintiin ja sääoloihin perustuvat filtterit

+ Tehosteet (linssit), joilla saa esimerkiksi tehtyä faceswapin

+ Uusien ominaisuuksien löytäminen

- Välillä hieman hankala käyttää

- Hankala hankkia seuraajia

Instagram:

+ Seuraajakunnan haaliminen helppoa

+ Monipuolinen piirtotyökalu

+ Helppokäyttöinen

- Filtterivalikoima heikko

- Sovelluksen hitaus

Avainsanat:

sovellukset some

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!