Blogit

Ikäihmisen oikeus internettiin

Internet voi parantaa ikäihmisten elämänlaatua merkittävästi. Tämä asia on tullut minua erityisen lähelle tänä vuonna, kun olen ollut mukana pilotoimassa Vie Vanhus nettiin-hanketta Padasjoen koulussa. Hankkeessa nuoret opastavat ikäihmisiä kädestä pitäen puhelimien, tablettien ja internetliittymien kanssa ja tutkivat yhdessä yleisimpiä netin palveluita.

Nuoret opettajamme saivat paljon kehuja kärsivällisyydestään. Ikäihmiset kokivat, että he olivat nyt uskaltautuneet astumaan omalle epämukavuusalueelleen, josta lopulta tuli oleellinen osa heidän viikoittaista, jopa päivittäistä arkeaan. Iso osa koulutuksiin osallistuvista henkilöistä ei omannut lainkaan aiempia käyttökokemuksia älylaitteista tai internetistä.

Nykyisin puhutaan paljon sähköisten palveluiden lisääntymisestä vähän jokaisella toimialla. Tilastokeskus julkaisee vuosittain internetin käyttöön liittyviä tilastoja, joiden pohjalta voi päätellä, että digitalisoitumisen onnistuminen vaatii vielä paljon työtä. Nuoret ja nuoret aikuiset ovat kasvaneet internetin ympäröimässä maailmassa ja heillä on vahva digitaalinen lukutaito. Tätä osaamista voisimme käyttää paljon enemmän hyödyksemme saadaksemme internetin sukupolvien välistä kuilua pienemmäksi.

Oppilaitospilotoinnista kerättyjen kokemusten perusteella tämän kaltaiselle toiminnalle on kysyntää. Seniorihankkeita internetin ympärillä on toki olemassa, mutta tässä pilotissa onnistuimme aidosti yhdistämään myös sukupolvet. Nuoret pääsivät vastuulliseen rooliin hoitaessaan koulutukset alusta alkaen itse. Myös he saivat arvokkaita onnistumisen tunteita.

Vie vanhus nettiin-hanke on yksityishenkilöiden pyörittämä, täysin vapaaehtoisuuteen perustuva hanke – tekijöilleen sydämen asia. Konsepti tarjoaa oppilaitoksille valmiin, kokoajan kehittyvän konseptin, sekä sähköiset materiaalit koulutuksiin. Opettajina toimivat lukiolaiset ja opetus tapahtuu osana koulun omaa opintosuunnitelmaa. Uudet oppilaitokset ympäri Suomen voivat lähteä mukaan yhteisen määränpäämme tavoittelemiseen!

Oletko Sinä, tuleva vapaaehtoinen, kasvavassa joukossamme? Ota yhteyttä Facebook-sivumme kautta tai sähköpostilla vievanhusnettiin@gmail.com tai www.vievanhusnettiin.fi

----------

DNA toimi sponsorina alkuvuodesta 2016 Vie vanhus nettiin-hankkeen oppilaitospilotissa Padasjoen yhtenäiskoulussa ja lukiossa järjestetyissä koulutuksissa.

Avainsanat:

palvelut yhteiskunta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut

5/2024 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen tietoturvapalvelu  

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Kellopuhelimista on kehkeytymässä ilmiö pienten koululaisten keskuudessa

5/2024 Artikkelien toimitus

Sirkun vanhan mökin tilalle nousi kaunis kakkoskoti – yhden tärkeän ratkaisun ansiosta arki pyörii terassilta käsin