Blogit

Aloitin DNA:lla ja yllätyin telealan päästömääristä – mutta töitä niiden vähentämiseksi tehdään hartiavoimin

Aloitin DNA:n vastuullisuuspäällikkönä viime vuoden lokakuussa. Nyt aikaa on ehtinyt kulua jo sen verran, että kehtaa myöntää asioita, jotka yllättivät minut aloittaessani, kirjoittaa Tuuli Nummelin blogissaan.

Jokaisella alalla on omat kimurantit tulokulmat siihen, miten ne vaikuttavat kestävän maailman muodostumiseen, ja näiden tulokulmien oppiminen vie aikansa. Nyt keräsin sinulle tärkeimmät oppini ylös. Tervetuloa siis 5 minuutin pikakurssille telealan ympäristövaikutuksiin! 

Taisto ilmastonmuutosta vastaan

Ennen DNA:lle tuloa en ollut osannut kyseenalaistaa digielämän päästöjä. Eihän YouTube-videon katsominen tai viestin laittaminen mitään kuluta? No, kuluttaa se – nimittäin sähköä. Me DNA:lla rakennamme yhteyksiä, jotka edistävät ihmisten sosiaalista kanssakäymistä, palveluiden tavoittamista sekä innovaatioiden kehittämistä niin ilmaston kuin rauhankin rakentamiseksi. Samaan aikaan kuitenkin laitetiloissamme ruksuttaa sähkö- ja materiaalisyöppöjä laitteita, joiden kaapeleita ja johtoja pitkin virtaa energiaa. DNA:lla teemme päivittäin työtä, jotta saisit yhteydet käyttöösi mahdollisimman mutkattomasti. Päivitämme verkkoa uuden sukupolven radiotekniikkaan, joka tarjoaa myös parhaan mahdollisen energiatehokkuuden. Ei nimittäin ole yhdentekevää kuinka paljon energiaa vaaditaan yhden WhatsApp viestin kuljettamiseen.

Oppi 1: ICT-alan osuus maailman sähkönkulutuksesta on noin 4–10 prosenttia ja alan kasvihuonekaasupäästöt ovat noin 3–5 prosenttia. DNA pyrkii varmistamaan myös sinun puhelimesi ja nettisi mahdollisimman ilmastoystävällisen käytön. 

DNA on onnistunut pienentämään päästöjänsä vuodesta 2015 jo yli 50 prosenttia.

Kultaa taskussasi

Kotonani lojui syksyllä kolme käyttämätöntä puhelinta ja yksi tabletti. Olen nyt palauttanut ne kaikki DNA:n Kauppaan. Älypuhelinten ja tietokoneiden akuissa ja näytöissä nimittäin käytetään harvinaisia metalleja. Tiesitkö että sinunkin taskussasi on tällä hetkellä noin 0,034 grammaa kultaa, 16 grammaa kuparia ja 0,3 grammaa hopeaa, jopa vähän platinaa?

Puhelinten kierrättäminen on fiksua niin ympäristön kuin ihmisoikeuksien kannalta. Valitettavasti puhelimien raakamateriaalien kerääminen toimii monessa maassa osittain lapsityöllä. Suhtaudumme DNA:lla vakavuudella toimitusketjun valvontaan ja teemme töitä takaksemme vastuulliset toimintatavat.

Oppi 2: Kierrätä kaikki vanhat puhelimet, tabletit ja tietokoneen asianmukaisesti – se on ympäristön ja yhteiskunnan kannalta kestävä teko.

Muutos on mahdollinen – ja jo osittain tapahtunut

Positiivisesti minut yllätti DNA:n vahva tahto tehdä toimintansa ilmastoystävälliseksi. DNA on sitoutunut tavoittamaan aidosti hiilineutraalin toiminnan vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2020 onnistuimme melko hyvin pitämään päästömme kurissa huolimatta siitä, että investoimme voimakkaasti 5G-verkon rakentamiseen. Vuodesta 2015 olemme jo onnistuneet laskemaan päästöjämme yli 50 prosenttia. 

Toukokuussa pääsimme lisäksi kertomaan kahdet hyvät uutiset DNA:n ilmastotyön etenemisestä. Vaikutusvaltainen useiden ilmastotoimijoiden globaali liitto Science Based Targets Initiative on hyväksynyt päästövähennystavoitteemme, ja lisäksi DNA kompensoi 440 tonnia hiilidioksiidipäästöjä, joka vastaa noin 2330 yhden hengen lentokuluja Helsingistä Müncheniin. Tuellamme autetaan nyt Compensate -säätiön kautta uudelleenmetsittämisprojekteja ja koskemattomien metsäalueiden suojelua eri puolilla maailmaa. 

Kompensoiminen on vasta pieni apu vakavaan haasteeseen vastaamisessa ja siksi keskitymme ennen kaikkea omien päästöjemme vähentämiseen. Ilmasto muuttuu kuitenkin jo nyt ja tarvitsemme liikkeitä mahdollisimman nopeasti, joten kompensoiminen on askel oikeaan suuntaan. 

Oppi 3: DNA on onnistunut pienentämään päästöjänsä vuodesta 2015 jo yli 50 prosenttia. Jatkamme tiukkaa matkaamme kohti hiilineutraalia toimintaa. 

Ilolla jatkan työtämme ilmastoystävällisen liiketoiminnan mahdollistamiseksi ja toivottavasti sinäkin opit jotain uutta. Pidetään ympäristöstämme yhdessä huolta.

Lue lisää: Ilmastoystävällinen liiketoiminta

Avainsanat:

Vastuullisuutta ja huolenpitoa Töitä ja oppimista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä