5G tulee kotiin ja tuo helpotuksen tökkivään nettiin

Aiemmin kodeissa on tuskailtu nettiyhteyden riittämättömyyttä, mutta tulevaisuudessa 5G ratkaisee monen suomalaisen nettihaasteet.

Viipyileekö kissavideo tiedon valtatiellä? Tökkiikö etätyö huonon verkkoyhteyden takia?

Moni pientaloasuja tuskailee hidasta nettiä. Kuituyhteys on vedetty jo moneen kotiin, mutta saatavuuden vuoksi se ei sovi ratkaisuksi läheskään kaikille suomalaisille.

Tulevaisuudessa 5G tulee ratkaisemaan monen kodin nettiongelmat. Kyse on mobiiliteitse kotiin toimitettavasta valokuitutasoisesta laajakaistasta, jonka testaus on jo pitkällä.

5G:n suuren nopeuden ja pienen viiveen ansiosta pelaaminen ja suoratoistopalveluiden katselu onnistuvat ilman ärsyttävää pätkimistä. Erityisesti interaktiivisissa nettipeleissä on tärkeää, että pelin tapahtumat näkyvät pelaajalle reaaliaikaisesti, ja tämä edellyttää nettiyhteydeltä mahdollisimman pientä viivettä.

Saat kotiisi oman 5G-kaistan, jota muut eivät pääse käyttämään

Monet hyödyntävät 4G-nettiä kotonaan jo nyt, mutta erityisesti tiheään asutuilla alueilla yhteys voi välillä ruuhkautua. 5G tuo helpotuksen tähän, sillä se toimii omalla taajuusalueellaan, jossa ei ole muuta liikennettä. Käytännössä kotien 5G-yhteydet toteutetaan niin sanotulla verkon viipaloinnilla, eli slicing-tekniikalla, jolla operaattori pystyy takaamaan käyttäjälle oman kaistan.

Kiinteän 5G:n eli Fixed Wireless Access -tekniikan testi on osa DNA:n palvelukehitystä. Sen tuloksena nopeat laajakaistayhteydet tuodaan tarjolle myös koteihin, joihin valokuitua tai muuta yhteyttä, kuten kaapeliyhteyttä, ei saa.

Tällä hetkellä 5G:tä testataan esimerkiksi vantaalaisella pientaloalueella, jossa asukkaat ovat saaneet mahdollisuuden ilmoittautua mukaan DNA:n kiinteän 5G:n tekniseen testiryhmään.

”Tälle on selvästi kysyntää. Kaupunkien keskustojen ulkopuolella on satojatuhansia omakoti- ja rivitaloja, joiden verkkoyhteydet eivät vastaa nykypäivän käyttöä. Moni heistä on varmasti tyytymätön nettiyhteyksiinsä”, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo.

Keskeisimmillä alueilla moni koti pääsee valokuitukelkkaan. Jos alueelle ei olla vetämässä valokuitua, voi sen hinta nousta yksittäiselle kotitaloudelle korkeaksi, sillä valokuitu kulkee maan alla ja kaivuutyöt ovat kallis investointi yksittäiselle kodille.

Nykyaikainen koti tarvitsee nopean netin

Suomalaisten arki muuttuu nyt nopeammin kuin aikoihin. Yhä useammassa kodissa on älykaiutinjärjestelmä, hälytysjärjestelmän välittämää kuvaa voi kurkata puhelimesta rantalomallakin, ja fiksut järjestelmät hälyttävät poikkeamista esimerkiksi lämmityksessä tai vedenkulutuksessa.

Aiempaa useampi esine ympärillämme onkin kytkeytynyt nettiin. Moni suomalainen pääsee hyötymään 5G:stä lähivuosina.

”5G:n hyödyt näkyvät jo vuosia ennen itse 5G-verkon ilmaantumista puhelimen yläpalkkiin. 5G rakentuu nykyisen 4G-verkon päälle, jonka parannustöistä DNA:n asiakkaat pääsevät nauttimaan jo aiemmin”, DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari sanoo.

Tulevaisuudessa erilaiset älypalvelut voivat mahdollistaa myös esimerkiksi vanhusten asumisen kotona pidempään. Vaikkapa vanhusten turvarannekkeet, älydosetit ja videopuhelut tarvitsevat vakaan nettiyhteyden, jollaisen 5G voi tarjota.

”Uskon, että 5G lisää valinnanvapautta myös asumiseen monelle suomalaiselle”, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo.

Lue lisää 5G:stä osoitteessa dna.fi/5G

Avainsanat:

palvelut valokuitu tulevaisuus teknologia kattava verkko nopea verkko

Kommentit (4)

Ane
17.07.2019 19:43
Jaahas, ja koska se 5G sitten tulee toimimaan ja saataville????Turussa asun ja Paraisilla kesäkoti!
Vesku
17.07.2019 22:12
Kunhan saataisiin ensin edes 3G:kin toimimaan täällä maaseudulla
5g on
18.07.2019 21:58
Meillä netti on valokuitua ja lopussa puhelinjohtoa ja joku päätekone. Päätekoneen teho heikkenee jo 3 m ja on varsi heikko 8 m. Laitoimme langattomasti 45 e hintaisen ...
Meillä netti on valokuitua ja lopussa puhelinjohtoa ja joku päätekone. Päätekoneen teho heikkenee jo 3 m ja on varsi heikko 8 m. Laitoimme langattomasti 45 e hintaisen TP-Link laajentimen, noin 3 m etäisyydelle pääkoneesta, siinä on 5g mahdollisuus. Ennen tuli 100 Mbps liittymästä 20-30 Mbps riippuen etäisyydestä, nyt yli 10 m etäisyydelläkin useimmiten 60-85 Mbps
Näytä kokonaan
Jaska
19.07.2019 08:34
Ei toimi 3 G eikä tolmi muukaan verkkoyhteys . Ei DNA EI SONERA EI ELISA