5G tulee kotiin ja tuo helpotuksen tökkivään nettiin

Aiemmin kodeissa on tuskailtu nettiyhteyden riittämättömyyttä, mutta kiinteä 5G ratkaisee monen suomalaisen nettihaasteet.

Viipyileekö kissavideo tiedon valtatiellä? Tökkiikö etätyö huonon verkkoyhteyden takia?

Moni pientaloasuja tuskailee hidasta nettiä. Kuituyhteys on vedetty jo moneen kotiin, mutta saatavuuden vuoksi se ei sovi ratkaisuksi läheskään kaikille suomalaisille.

Kiinteä 5G tulee ratkaisemaan monen kodin nettiongelmat. Kyse on mobiiliteitse kotiin toimitettavasta laajakaistasta,  jonka huippunopeus on jopa 1000M ja joka on jo myynnissä DNA:n 5G-verkon alueella. Lue lisää DNA Koti 5G -yhteydestä 

5G:n suuren nopeuden ja pienen viiveen ansiosta pelaaminen ja suoratoistopalveluiden katselu onnistuvat ilman ärsyttävää pätkimistä. Erityisesti interaktiivisissa nettipeleissä on tärkeää, että pelin tapahtumat näkyvät pelaajalle reaaliaikaisesti, ja tämä edellyttää nettiyhteydeltä mahdollisimman pientä viivettä.

Saat kotiisi oman 5G-kaistan, jota muut eivät pääse käyttämään

Monet hyödyntävät 4G-nettiä kotonaan jo nyt, mutta erityisesti tiheään asutuilla alueilla yhteys voi välillä ruuhkautua. 5G tuo helpotuksen tähän, sillä se toimii omalla taajuusalueellaan, jossa ei ole muuta liikennettä. Tulevaisuudessa kotien 5G-yhteydet toteutetaan niin sanotulla verkon viipaloinnilla, eli slicing-tekniikalla, jolla operaattori pystyy takaamaan käyttäjälle oman kaistan. Sitä ennen oma kaista taataan kapasiteetinhallinnalla.

Kiinteän 5G:n eli Fixed Wireless Access -tekniikan testaus on ollut osa DNA:n palvelukehitystä. Sen tuloksena nopeat laajakaistayhteydet tuodaan tarjolle myös koteihin, joihin valokuitua tai muuta kiinteää yhteyttä, kuten kaapeliyhteyttä, ei saa.

”Tälle on selvästi kysyntää. Kaupunkien keskustojen ulkopuolella on satojatuhansia omakoti-, pari- ja rivitaloja, joiden verkkoyhteydet eivät vastaa nykypäivän käyttöä. Moni heistä on varmasti tyytymätön nettiyhteyksiinsä”, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo.

Keskeisimmillä alueilla moni koti pääsee valokuitukelkkaan. Jos alueelle ei olla vetämässä valokuitua, voi sen hinta nousta yksittäiselle kotitaloudelle korkeaksi, sillä valokuitu kulkee maan alla ja kaivuutyöt ovat kallis investointi yksittäiselle kodille.

Nykyaikainen koti tarvitsee nopean netin

Suomalaisten arki muuttuu nyt nopeammin kuin aikoihin. Yhä useammassa kodissa on älykaiutinjärjestelmä, hälytysjärjestelmän välittämää kuvaa voi kurkata puhelimesta rantalomallakin, ja fiksut järjestelmät hälyttävät poikkeamista esimerkiksi lämmityksessä tai vedenkulutuksessa.

Aiempaa useampi esine ympärillämme onkin kytkeytynyt nettiin. Moni suomalainen pääsee hyötymään 5G:stä lähivuosina.

”5G:n hyödyt näkyvät jo vuosia ennen itse 5G-verkon ilmaantumista puhelimen yläpalkkiin. 5G rakentuu nykyisen 4G-verkon päälle, jonka parannustöistä DNA:n asiakkaat pääsevät nauttimaan jo aiemmin”, DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari sanoo.

Tulevaisuudessa erilaiset älypalvelut voivat mahdollistaa myös esimerkiksi vanhusten asumisen kotona pidempään. Vaikkapa vanhusten turvarannekkeet, älydosetit ja videopuhelut tarvitsevat vakaan nettiyhteyden, jollaisen 5G voi tarjota.

”Uskon, että 5G lisää valinnanvapautta myös asumiseen monelle suomalaiselle”, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo.
 

Lue lisää DNA Koti 5G:stä dna.fi/koti5G
Lue lisää 5G:stä osoitteessa dna.fi/5G
 

Avainsanat:

valokuitu nopea verkko kattava verkko teknologia palvelut tulevaisuus Teknologiaa ja tekoälyä

Kommentit (14)

Ane
17.07.2019 19:43
Jaahas, ja koska se 5G sitten tulee toimimaan ja saataville????Turussa asun ja Paraisilla kesäkoti!
Vesku
17.07.2019 22:12
Kunhan saataisiin ensin edes 3G:kin toimimaan täällä maaseudulla
Passe
14.11.2019 10:13
Niinpä... keskellä KantaHämettä ei vaan Janakkalaankaan haja-alueelle saa toim...
Niinpä... keskellä KantaHämettä ei vaan Janakkalaankaan haja-alueelle saa toimivaa.. yks päivä toimii, huomen ole dataa lainkaan. On tämä yhtä sirkusta. Tolppa kuulemma ruuhkautuu pahoin. Voi sattanna.. lisää tolppia olis kai sitten tehtävä. Tä?? Kuituyhteys onneksi tulossa vuoden lopulla. Antennit lähtee heti ....

Näytä kokonaan

5g on
18.07.2019 21:58
Meillä netti on valokuitua ja lopussa puhelinjohtoa ja joku päätekone. Päätekoneen teho heikkenee jo 3 m ja on varsi heikko 8 m. Laitoimme langattomasti 45 e hintaisen ...
Meillä netti on valokuitua ja lopussa puhelinjohtoa ja joku päätekone. Päätekoneen teho heikkenee jo 3 m ja on varsi heikko 8 m. Laitoimme langattomasti 45 e hintaisen TP-Link laajentimen, noin 3 m etäisyydelle pääkoneesta, siinä on 5g mahdollisuus. Ennen tuli 100 Mbps liittymästä 20-30 Mbps riippuen etäisyydestä, nyt yli 10 m etäisyydelläkin useimmiten 60-85 Mbps

Näytä kokonaan

Jaska
19.07.2019 08:34
Ei toimi 3 G eikä tolmi muukaan verkkoyhteys . Ei DNA EI SONERA EI ELISA
Sami
25.10.2019 16:24
Valokaapeli päihittää mennen tullen ja terveyskriteerit. WHO luikitellut EMF.n 2.luokan karsinogeeniksi jo ajat sitten! 5GCrisis informatiivisin sivusto näistä.
5g on parasta mitä on keksitty
27.01.2020 20:43
Saminhan pitää ruveta käyttämään sitten lankapuhelinta, kun alkaa puhumaan terv...
Saminhan pitää ruveta käyttämään sitten lankapuhelinta, kun alkaa puhumaan terveyskrittereistä, kännykkäkin säteilee koko ajan kun on päällä ja etenkin kun sitä käytetään puhumiseen. Minulla on ulkoanteeni ja reitittimestä suora piuha tietokoneeseen ilman wlania, niin väitän ettei säteie yhtään enempää kuin valokaapelikaan. Netti on nopeampi kuin valokaapelilla joka minulla aiemmin oli ja olen enemmin kuin tyytyväinen.

Näytä kokonaan

Dodii
31.03.2020 15:57
Ai että nopeampi kuin kuidulla? Sun vanha 4g? Haha. Ja sama nauru vaikka olisi ...
Ai että nopeampi kuin kuidulla? Sun vanha 4g? Haha. Ja sama nauru vaikka olisi ollut 5g. Taisi tosiasiassa syynä kuitusi hitauteen olla tyhjä lompakko tai kelvottomat laitteet. 5g:n hinnalla saa melko rivakan kuituliittymän mitä ei tarvi jakaa parin tuhannen muun kanssa.

Näytä kokonaan

Jännä juttu
10.02.2020 14:31
4G netti ei oo IKINÄ tuottanut ongelmia ja nyt isot määrät ihmisiä valittaa että netti tökkii. Hidastellaanko tahallaan että saadaan 5G asiakkaita.
Dusty
01.07.2020 23:12
Juuri näin, hidastellaan...
lopettakaa
14.04.2020 19:27
hyvin valittu otsikko :D nimenomaan tuo helpotusta tökkivään nettiin, ku ensin ootte vähän hidastanu yhteyksiä. mulla netti toiminu moitteettomasti viime viikkoon asti, ...
hyvin valittu otsikko :D nimenomaan tuo helpotusta tökkivään nettiin, ku ensin ootte vähän hidastanu yhteyksiä. mulla netti toiminu moitteettomasti viime viikkoon asti, kiirastorstaina alko tökkimään ja lauantaina telkkarista tuli mainos dna 5g yhteydestä.. sattumaako? en usko. mulla ollu sama liittymä kymmenen vuotta ja ikin ei mitää ongelmii ni miten nyt yhtäkkii sit netti ei toimi? maksoin siitä kuitenki ni pitäs toimii... kusetuslafka

Näytä kokonaan

Niksu
01.07.2020 22:27
Voisko olla, että korona-aikaan käyttäjiä on ihan hemmetikseen enemmän ja hitau...
Voisko olla, että korona-aikaan käyttäjiä on ihan hemmetikseen enemmän ja hitaus johtui siitä?

Näytä kokonaan

Niksu
01.07.2020 22:25
5G ei tule helpottamaan syrjäseutuja, vaan parantamaan ruuhkia 4G verkon alueilla. 5G:n kantavuus on heikko, joten jos et asu maston vieressä ei apua ole luvassa
Jep jep
28.01.2021 00:17
24/7 valvonta ja kuuntelu koteihin mahdollistuu. Mutta mitäs pienistä, kissavideo toimii.

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Tuuli Nummelin

Digimaailma ei kohtele meitä kaikkia reilusti – älä jää digikelkan kyydistä

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.