20 Gbps vauhdilla kohti 5G:tä

Testasimme ja demosimme laitetoimittajamme Ericssonin kanssa tulevan 5G-radiotekniikan kyvykkyyksiä Kirkkonummen Jorvaksessa. Testeissä saavutettiin parhaimmillaan 20 Gbps nopeus ja 3 ms vasteaika. Tilaisuus oli mielenkiintoinen katsaus tulevaisuuden radioteknologian kyvykkyyksiin  ja taisimme samalla tehdä 5G-demojen nopeusennätyksen Suomessa. Kiitos kaikille läsnä olleille!

5G-hype onkin taas kiivaimmillaan, kun Barcelonassa vuosittain pidettävät mobiilitekniikan messut nostavat mobiilitekniikan median ja yleisön mielenkiinnon kohteeksi. Uuden tekniikan kehitystyön tavoitteeksi on asetettu kolme selkeää kokonaisuutta: tehostaa mobiililaajakaistatekniikkaa entisestään, mahdollistaa massiivinen esineiden internet mobiiliverkkoyhteyksillä ja toteuttaa viivekriittiset korkean luotettavuuden yhteydet mobiilisti. Tiukkoja vaatimuksia yhdelle teknologialle.

Aluksi 5G-teknologia parantaa mobiililaajakaistatekniikkaa nykyisestään.  Tämä on myös 5G-standardoinnin (3GPP release 15) ensivaiheen fokuksessa, joka on valmistumassa vuoden 2018 aikana. Amerikkalaiset ja aasialaiset kilpailevat kuitenkin jo keskenään kuka saa ensimmäisenä julkistettua konkreettisen 5G-laajakaistasovelluksen. Korealaiset ovat luvanneet 5G-tekniikan olevan esillä 2018 talvi-olympialaisissa ja japanilaiset ovat luvanneet vuoden 2020 Tokion olympialaisten olevan 5G-juhlaa. Näistä jälkimmäinen on realistinen ajankohta mukana kulkeville 5G-kuluttajalaitteille. Edellisistä on kuitenkin viemässä voiton yksi maailman suurimmista 4G-operaattoreista, yhdysvaltalainen Verizon, joka kehittää omaa, esistandardin mukaista 5G-tekniikkaa ja lupaa pilotoida sen jo tämän vuoden aikana. Sovelluskohteena on kiinteän laajakaistayhteyden korvaaminen 5G-radioyhteydellä. Nykyisellään 4G kilpailee mobiilikäytön ohella lähinnä xDSL-tekniikan kanssa kotien internet-yhteyksistä, mutta  5G näyttäisi nostavan kilpailun tilaajakuituluokkaan. Suomessa onkin lukuisia pientalo- ja haja-asutusalueita, missä 5G saattaa osoittautua hyvinkin kiinnostavaksi ratkaisuksi päivittää yhteydet ”kuituluokkaan” muutaman vuoden kuluttua. Tämä tietysti vaatii, että teknologia lunastaa lupauksensa huikeista nopeuksista kustannustehokkaasti ja sen tarvitsemat laajat taajuusalueet saadaan myös Suomessa sujuvasti käyttöön.

Kriittisen kommunikaation mahdollistava 5G-tekniikka näyttäisi kypsyvän markkinoille 5G:n seuraavassa aallossa 2020-luvun alkupuolella. Esineiden internetin osalta päästään hyvään vauhtiin 4G-evoluution kautta jo tänä vuonna, ja 5G-standardi mahdollistaa sovellusten kehittymisen edelleen niin ikään ensi vuosikymmenellä.

5G lupaa ja varmasti lunastaakin tulevaisuudessa paljon, mutta samalla on hyvä muistaa että loppuasiakkaiden kannalta 4G-teknologia tulee olemaan keskeisessä roolissa pitkälle 2020-luvulle. Varsinainen kansallisesti merkittävä 5G-verkkojen rakentaminen näyttäisi alkavan aikaisintaan vuonna 2019 ja suuremmassa mittakaavassa vasta vuonna 2020. Cisco ennusti juuri 5G-teknologian välittävän 1,5 % mobiilidataliiketeestä vuonna 2021. Toisaalta 4G-teknologia kehittyy edelleen vahvasti ja monet 5G-ominaisuudet tulevat tarjolle jo nykyverkoissa. Tästä osoituksena olemme seuraavaksi nostamassa Suomen nopeimman 4G-kylän eli Siuntion Karubyn teoreettisen mobiilidatanopeuden gigabitti-luokkaan, tarkemmin sanoen 1,2 Gbps -nopeuteen. Aloitamme pian myös esineiden internetin yhteyksiä tehostavan NB-IoT 4G-tekniikan testaamisen ja pilotoinnin valikoitujen loppuasiakkaiden kanssa. Tähän kun lisätään 5G:ssä keskeisten pilviratkaisujen pilotointi tämän vuoden aikana 4G-verkossa, voidaan todeta DNA:n olevan hyvässä vauhdissa kohti 5G:tä.

Avainsanat:

teknologia palvelut

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

6/2023 Artikkelien toimitus

Lomalle lomps – ja hups? 5 vinkkiä tietoturvalliseen kesään

5/2023 Julia Arko

Yhdessä yhdenvertaisemman työelämän puolesta

Yrityksillä on vaikutusta ja vastuuta yhteiskunnallisesti – ja tärkeän asian puolesta myös kilpailijat voivat tehdä yhteistyötä vaikuttaakseen mahdollisimman paljon positiiviseen muutokseen.
5/2023 Samu Malmelin

Asiantuntijoiden vinkit vanhempien yleisimpiin huolenaiheisiin koskien lasten puhelimen käyttöä

Asiantuntijat antavat vinkkejä, miten rajoittaa ruutuaikaa ja varmistaa puhelimen turvallinen käyttö.
5/2023 Samu Malmelin

Digilaitteeton aika on hyväksi lapsen kehitykselle ja kasvulle – huomiota tulee kiinnittää lapsen oikeanlaiseen digilaitteiden käyttöön

Vanhempien tehtävä on varmistaa lapselle turvallinen kasvuympäristö – myös digimaailmassa.