10 vinkkiä parempaan etätyöhön

Etätyöhön liittyy paljon plussia. Ensinnäkin työmatkojen vähentyessä säästät rahaa, aikaa ja maapalloa. Toiseksi työaika on joustavampi – voit vaikkapa aloittaa päivän vähän myöhemmin jos aamulla nukuttaa. Kolmanneksi: työnteko on tehokkaampaa, kun voit tehdä hommia juuri sinulle luontevalla tavalla.

1. Kokeile erilaisia ympäristöjä

Löydä sinulle sopiva tila. Eri ihmisille sopivat erilaiset ympäristöt: toinen keskittyy parhaiten pienessä hälinässä ja toinen tarvitsee täyden hiljaisuuden. Kokeile tehdä töitä kotona eri huoneissa tai vaikkapa lähikahvilassa.

2. Johda itseäsi

Suunnittele etukäteen, mitä aiot saada päivän aikana tehtyä ja luo itsellesi aikataulu. Vältä sosiaalisessa mediassa roikkumista!

3. Pidä taukoja

Älä yritä tehdä kaikkea valmiiksi yhdellä rykäisyllä. Ajatus virtaa paremmin, kun maltat välillä hengähtää. Pidä siis kunnon lounastauko ja lyhyempiä pausseja pitkin päivää.

4. Noudata pelisääntöjä

Työpaikoilla on usein etätyöhön liittyviä käytäntöjä, kuten esimerkiksi etäpäivästä etukäteen ilmoittaminen. Pelaa yhteisten sääntöjen mukaan, niin työskentelypaikkasi ei vaikuta kollegoiden työhön.

5. Ole tavoitettavissa

Ole tavoitettavissa puhelimitse, sähköpostitse ja mahdollisissa työpaikan pikaviestipalveluissa. On ihan ok myös sulkea välillä sähköposti ja pikaviestimet, jos tarvitsee keskittyä. Kerro työkavereille, että kyseisenä ajankohtana sinut tavoittaa vain soittamalla.

6. Osallistu kokouksiin

Kokoustaa voi mainiosti myös etänä. Kokeile esimerkiksi Skypeä tai Google Hangoutsia.

7. Käytä pilvipalveluita

Kun tallennat tiedostot pilveen, ne ovat saatavilla laitteesta riippumatta. Voit halutessasi käyttää vaikkapa eri koneita kotona ja töissä. Mainioita palveluita ovat esimerkiksi Dropbox ja Drive.

8. Suosi kannettavia laitteita

Kevyt läppäri on helppo ottaa mukaan paikkaan kuin paikkaan! Pitkä akunkesto on myös plussaa, niin ei haittaa vaikkei pistorasiaa olisi heti lähettyvillä.

9. Irrottaudu töistä

Jos teet töitä kotona, niin vapaa-ajan ja työajan erottaminen toisistaan voi olla vaikeaa. Rutiinit auttavat: käy nollaamassa ajatukset vaikka lenkillä aina työpäivän jälkeen.

10. Ole sosiaalinen

Usein työpaikalla on hyvää seuraa ja parhaassa tapauksessa jopa ystäviä, ja siksi etätyön tekeminen tuntuu helposti yksinäiseltä. Perusta työporukalla höpöttelyryhmä vaikkapa WhatsAppiin, niin voitte käydä kahvipöytäkeskustelujakin virtuaalisesti.

 

Jos etätyöskentely ei ole teidän työpaikalla vielä mahdollista, tee rohkeasti aloite ja ehdota sitä! Jos etätyö on mahdollista, mikset kokeilisi sopiiko se sinulle?

Avainsanat:

mutkaton työ vinkit Töitä ja oppimista

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!