10 vinkkiä, joilla puhelimen akku kestää pitempään

Vanhaan kunnon Nokia 3310:een verrattuna älypuhelimissa riittää ominaisuuksia. Ilman virtaa niistä ei kuitenkaan ole iloa: suuri näyttö, nettiä ja sijaintia käyttävät sovellukset sekä 3D-grafiikkaa hyödyntävät pelit saattavat imeä akun tyhjäksi tunneissa. 

Tässä kymmenen niksiä, joilla akku selviää ilman latausta vähän pitempään.

  1. Himmennä näyttöä. Yksi älypuhelimen suurimmista akkusyöpöistä on näyttö. Säätämällä näytön kirkkautta himmeämmäksi säästät huomattavan määrän virtaa.

  2. Ota värinä pois päältä. Värinäasetus kuluttaa akkua soittoääntä enemmän.

  3. Kytke puhelin 3G-verkkoon. Jos tarvitset puhelinta vain puheluihin ja tekstiviesteihin, kannattaa se kytkeä 3G-verkkoon enemmän akkua syövien 4G- ja 5G-verkkojen sijaan. Tämä onnistuu useimpien mallien kohdalla helposti puhelimien asetuksista. Jos haluat päästä nettiin, vie wlan-yhteys vähemmän akkua kuin mobiilidataverkot.

  4. Kytke GPS ja sijaintipalvelut pois päältä. Erityisesti karttasovelluksiin tarvittava GPS kuluttaa puhelimen akkua reippaasti. Myös monet muut sovellukset haluavat käyttää paikannusta, mutta toimivat mainiosti ilmankin.

  5. Sulje taustalla pyörivät sovellukset. Sovelluksen käyttämisen jälkeen se jää yleensä päälle taustalle. Sovellukset pitääkin muistaa sulkea erikseen, jotta ne eivät kuluta turhaan puhelimen akkua.

  6. Älä lataa puhelinta aina täyteen. Puhelinta ei kannata välttämättä ladata aina täyteen, jotta akun kunto pysyisi mahdollisimman hyvänä. Olisi siis hyvä, jos vain mahdollista, suosia lyhyitä latauksia päivän aikana ja pitää puhelimen akkua näin koko ajan 40–80 % varauksessa.

  7. Ota automaattiset päivitykset pois päältä. Monet sovellukset, kuten sähköposti- ja pikaviestinsovellukset (esim. Whatsapp) päivittävät tietojaan jatkuvasti. Jos akkua haluaa säästää, kannattaa miettiä tarkkaan, tarvitseeko sähköpostilaatikon päivittyä reaaliajassa vai vain sovellusta käynnistettäessä.

  8. Minimoi ilmoitusten määrä. Lähes kaikki sovellukset Facebookista Angry Birdsiin lähettävät jonkinlaisia push-ilmoituksia. Ilmoituksia on toki mukava saada, mutta ne myös kuluttavat huomattavan määrän virtaa. Kannattaa siis laittaa ne pois päältä sovelluksista, joista niitä ei välttämättä tarvitse.

  9. Säädä näyttö menemään nopeammin lepotilaan. Käyttämätön puhelin ei näyttövaloa kaipaa. Säätämällä näytön menemään nopeammin lepotilaan säästää huomattavan määrän virtaa.

  10. Laita puhelin lentokonetilaan. Lentokonetila on usein paras keino säästää akkua jos puhelimen sammuttamista ei lasketa. Lentokonetilassa puhelin myös latautuu nopeammin.

Muista myös, että puhelimen akku tuppaa tyhjenemään nopeammin kylmissä olosuhteissa, kuten ulkona pakkassäillä. Täältä voit lukea vinkkimme puhelimen parempaan pakkaskestävyyteen.

Avainsanat:

puhelimet vinkit Teknologiaa ja tekoälyä

Kommentit (5)

vinkkaaja
03.08.2019 09:45
5. Sulje taustalla pyörivät sovellukset. Sovelluksen käyttämisen jälkeen se jää yleensä päälle taustalle. Sovellukset pitääkin muistaa sulkea erikseen, jotta ne eivät ku...
5. Sulje taustalla pyörivät sovellukset. Sovelluksen käyttämisen jälkeen se jää yleensä päälle taustalle. Sovellukset pitääkin muistaa sulkea erikseen, jotta ne eivät kuluta turhaan puhelimen akkua. Väärin koska ainakin ios järjestelmässä ohjelmat ovat taustalla valmiustilassa ja käynnistyvät tarpeen tullen uudelleen käyttäen vähemmän virtaa ja tietoturva ohjelmistoa ei kannata sammuttaa akun säästämiseksi
Näytä kokonaan
Tuma58
21.01.2021 14:48
Mistähän ne push ilmoitukset saa pois päältä🤭🧐
Tommy72
21.02.2021 12:28
Mitä jos vaan valmistettais parempia akkuja puhelimiin...
Jyri
07.05.2021 23:07
Sen puhelimen voi laittaa myös kiinni niin ei mene akkua.
Huoh
17.05.2021 07:59
Kohta kolme on huuhaata. Wifi syö enemmän.

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2021 Samu Malmelin

Helpot niksit – näin teet kotinetistäsi tietoturvallisemman

9/2021 Samu Malmelin

Ekoteko, josta saa rahallista korvausta ­­­– tuo vaihtolaite DNA Kauppaan

Monen lipaston laatikosta saattaa löytyä ylimääräinen puhelin.
9/2021 Helena Vartiainen

Digivinkkejä aloittelijoille ja harrastuneille

Whatsappista tietosuojaan ja videopiknikeihin!
9/2021 Samu Malmelin

Kodissani on DNA taloyhtiönetti – näin se toimii

Taloyhtiölaajakaista on erikseen räätälöity ratkaisu, jossa jokainen asukas voi valita itselleen sopivimman netin.