10 vinkkiä, joilla puhelimen akku kestää pitempään

Vanhaan kunnon Nokia 3310:een verrattuna nykypäivän puhelimissa riittää ominaisuuksia. Ilman virtaa niistä ei kuitenkaan ole iloa: suuri näyttö, nettiä ja sijaintia käyttävät sovellukset, suoratoistopalvelut sekä 3D-grafiikkaa hyödyntävät pelit saattavat imeä akun tyhjäksi tunneissa. 

Tässä kymmenen niksiä, joilla akku selviää ilman latausta vähän pitempään.

  1. Himmennä näyttöä. Yksi älypuhelimen suurimmista akkusyöpöistä on näyttö. Säätämällä näytön kirkkautta himmeämmäksi säästät huomattavan määrän virtaa.

  2. Ota värinä pois päältä. Värinäasetus kuluttaa akkua soittoääntä enemmän.

  3. Kytke GPS ja sijaintipalvelut pois päältä. Erityisesti karttasovelluksiin tarvittava GPS kuluttaa puhelimen akkua reippaasti. Myös monet muut sovellukset haluavat käyttää paikannusta, mutta toimivat mainiosti ilmankin.

  4. Sulje taustalla pyörivät sovellukset. Sovelluksen käyttämisen jälkeen se jää yleensä päälle taustalle. Sovellukset pitääkin muistaa sulkea erikseen, jotta ne eivät kuluta turhaan puhelimen akkua.

  5. Älä lataa puhelinta aina täyteen. Puhelinta ei kannata välttämättä ladata aina täyteen latinkiin, jotta akun kunto pysyisi mahdollisimman hyvänä. Olisi siis hyvä, jos vain mahdollista, suosia lyhyitä latauksia päivän aikana ja pitää puhelimen akkua näin koko ajan 40–80 % varauksessa.

  6. Ota automaattiset päivitykset pois päältä. Monet sovellukset, kuten sähköposti- ja pikaviestinsovellukset (esim. WhatsApp) päivittävät tietojaan jatkuvasti. Jos akkua haluaa säästää, kannattaa miettiä tarkkaan, tarvitseeko sähköpostilaatikon päivittyä reaaliajassa vai vain sovellusta käynnistettäessä.

  7. Minimoi ilmoitusten määrä. Lähes kaikki sovellukset Woltista TikTokiin ja mobiilipeleihin lähettävät jonkinlaisia push-ilmoituksia. Ilmoituksia on toki mukava saada, mutta ne myös kuluttavat huomattavan määrän virtaa. Kannattaa siis laittaa ilmoitukset pois päältä sovelluksista, joista niitä ei välttämättä tarvitse.

  8. Säädä näyttö menemään nopeammin lepotilaan. Käyttämätön puhelin ei näyttövaloa kaipaa. Säätämällä näytön menemään nopeammin lepotilaan säästää huomattavan määrän virtaa.

  9. Laita puhelin lentokonetilaan. Lentokonetilassa puhelimen kaikki verkkoyhteydet on katkaistu, joten se on usein paras keino säästää akkua jos puhelimen sammuttamista ei lasketa. Lentokonetilassa puhelin myös latautuu nopeammin.

  10. Käytä virransäästötilaa. Monista puhelimista löytyy nykyään erillinen virransäästötila, joka tekee useimmat aiemmin listalla mainituista toimenpiteistä kerralla käyttäjän puolesta. Näin puhelin maksimoi akunkeston. Virransäästötilan voi joissain puhelinmalleissa myös säätää kytkeytymään päälle automaattisesti, kun akun varaustila laskee tiettyyn pisteeseen, kuten esimerkiksi 20 prosenttiin.

Muista myös, että puhelimen akku tuppaa tyhjenemään nopeammin kylmissä olosuhteissa, kuten ulkona pakkassäillä. Täältä voit lukea vinkkimme puhelimen parempaan pakkaskestävyyteen.

Avainsanat:

puhelimet vinkit Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

3/2023 Artikkelien toimitus

Taloyhtiöissä on hyvä varautua energian hintaheilahteluun jatkossakin

2/2023 Artikkelien toimitus

Niinan kaksikulttuurinen perhe pitää ulkomaan sukulaiset lähellä

2/2023 Elina Syrjänen

Huolettavatko tietoturvauhat? Et ole yksin, joka kolmas on huolissaan henkilötietojen menetyksestä

1/2023 Artikkelien toimitus

Sannan perheessä on kolme ADHD-diagnoosia –”Ennen kesäreissut saattoivat venyä monella päivällä”