Lasten älykellot, kellopuhelimet ja laitteet

Tärkeimmät laitteet ja lisätarvikkeet pysyvät liikkuvan lapsen mukana ja tukevat arjessa. Tsekkaa älykellot, lisätarvikkeet ja kellopuhelimet lapselle!

Lasten älykello vai sittenkin kellopuhelin?

Kellopuhelin on erinomainen valita ensimmäiseksi puhelimeksi lapselle. Älykello tuo turvaa sekä aikuiselle että lapselle ja helpottavat lapsen maailman laajentamista. Mikä erottaa lapsen älykellon muista älykelloista? Lasten älykellot eivät vaadi seurakseen älypuhelinta vaan ovat itsessään SIM-kortilla ja puhelinnumerolla varustettuja matkapuhelimia. Lapsen kellopuhelin kulkeekin lapsella kätevästi ranteessa mukana. Jos kuitenkin etsit lapselle ensimmäistä älypuhelinta tai liittymää, löydät ne myös DNA:lta.

Lapsen älykello myös mahdollistaa puhelimien maailmaan tutustumisen ilman, että lapsella on suora pääsy kaikkiin verkkopalveluihin. Vanhemmat määrittävät kuka lapselle voi soittaa ja kenelle hän pystyy soittamaan. Kellopuhelin onkin mainio ensimmäinen puhelin lapselle ja se tuo turvaa niin vanhemmille kuin myös lapselle. Kellopuhelimissa on myös GPS-paikannus, joten vanhempi tietää, missä lapsi on. Helppoa ja ennen kaikkea turvallista.

Kellopuhelimissa on vaihtoehtoja runsaasti, mutta valinta on helpompaa, jos mietit ensin, mitä asioita kellolta odotat. Suosituimmat ominaisuudet ovat:

  • Puhelut ja netti
  • Askeleet ja aktiivisuuden seuranta
  • GPS-paikannus

Psst! Kellopuhelimen mukana tulee SIM-kortti, johon saat tilattua liittymän hintaan 9,99 €/kk kahdeksi vuodeksi osoitteessa https://www.dna.fi/kelloliittyma. Lisäksi kaikki liittymän maksut hoituvat helposti Oma DNA -sovelluksessa. 

Xploran kellopuhelimella turvaa arkeen

Xploran kellopuhelin on helppokäyttöinen ja turvallinen puhelin lapselle. Kellopuhelin kulkee aina lapsen mukana ja laiteesta löytyvät kaikki tavallisen kännykän perustoiminnot. Puheluiden ja viestien lisäksi kellopuhelimesta löytyy GPS, jonka avulla tiedät aina missä lapsi kulkee. Kellopuhelin on mainio ensimmäinen puhelin lapselle ja se tuo turvaa niin vanhemmille kuin myös lapselle. Xploran kellopuhelimet ovat yksinkertaisia käyttää ja niistä löytyvät sopivat toiminnot lapsen ensimmäiseks puhelimeksi. Lapsen ensimmäinen puhelin pysyy menossa mukana eikä häviä helposti.

Xplora-kellopuhelimen käyttöönotto on helppoa ja mutkatonta: liittymän sim-kortti löytyy paketista, aktivoiminen onnistuu sivulla dna.fi/kelloliittyma ja aktivoimisen jälkeen sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin ladata Xplora-sovellus puhelimeesi ja yhdistää sovellus kellopuhelimeen. Tämän jälkeen Xplora-kellopuhelin onkin jo valmis käytettäväksi!

Lapsen kuulokkeet, popsocket, peliohjain ja mitä vielä?

Lapsen tarpeet kasvavat lasten kasvaessa. Pienelle lapselle riittää usein puhelin suojakuorilla ja popsocketilla, isompi lapsi kaipaa jo kuulokkeita ja pelaamisesta innostunut lapsi haluaa pelinäppäimistön tai mobiilipeliohjaimen. Mitä tahansa lapsesi kaipaakin, löydät tarpeellisen DNA:lta.

Älykellot ja aktiivisuusrannekkeet lapselle

Kun puhumisen sijasta odotetaan muita toimintoja ja lapsella on jo älypuhelin, älykello tai aktiivisuusranneke seuraa usein perästä. 

Älukellosta riippuen, suosituimpiin ominaisuuksiin kuuluu:

  • Pitkä akunkesto
  • Askeleet ja aktiivisuuden seuranta
  • Sykkeen ja stressitason mittaus
  • Urheilulajit ja treeniohjelmat
  • Unen ja aktiivisuuden mittaus
  • GPS-paikannus
  • Lähimaksaminen

Sopivasti rajoja ja lisäturvaa

Ole huoleton, ota laiteturva lapsen puhelimeen!

Laiteturva turvaa mobiililaitteet arkielämän vahingoilta.

Squaretrade-laiteturva 0 € ensimmäinen kuukausi
Jatkossa alk. 6,90 €/kk laitteesta riippuen. Ei määräaikaa.

Lapsi selaamassa nettiä turvallisesti

Tietoturva lapsen laitteisiin

DNA Digiturvan avulla torjut kattavasti tietoturvauhkat ja suojaat laitteet, henkilötiedot ja netinkäytön, helposti yhdellä palvelulla.

DNA Digiturva 1 kk 0 €,
jatkossa alk. 6,90 €/kk. Ei määräaikaa.

Kumpi on oikeassa – lapsi vai vanhempi?

Monessa perheessä käydään keskusteluja siitä, minkä ikäisenä lapsen pitäisi saada ensimmäinen oma puhelin, paljonko sen pitäisi maksaa, miten sitä käytetään ja millaisista pelisäännöistä sovitaan. DNA:n jokakeväinen koululaistutkimus avaa vanhempien ja lasten ajatuksia tutun kuuloisten digivääntöjen taustalla. 

DNA Vinkki tarjoaa tutkimuksen tuloksiin pohjautuvan näkökulman pian seitsemän vuotta täyttävän Venlan ja hänen isänsä keskusteluun.

Lue isän ja tyttären keskustelu ja DNA Vinkit

Venla: ”Hei iskä! Mulla on muuten kohta synttärit ja pitäis vihdoinkin saada oma puhelin.”
Isä: ”Ai 7-vuotiaalle puhelin? Höpö höpö, ei noin pienellä lapsella vielä tarvitse olla omaa. Saat käyttää meidän pädiä ja tehdä koneella omia juttuja. Puhelimesta tulee vain ongelmia.”

DNA Vinkki: ”Itse asiassa suurimmalla osalla Venlan ikäisistä on jo kännykkä. Puhelin omistetaan vuosi vuodelta nuorempana: ensimmäinen hankitaan viimeistään lapsen mennessä kouluun. Käytännössä kaikilla 8-vuotiailla on jo puhelin, joten nyt on oikeastaan ihan sopiva aika miettiä Venlalle omaa luuria.”

Isä: ”Mitä noin nuori puhelimella tekee, paitsi katselee videoita ja pelaa?”
Venla: ”No vaikka mitä! Esimerkiks viestitellään kavereiden kanssa läksyistä ja koulumatkoista.”
DNA Vinkki: ”Suurin osa vanhemmista suhtautuu puhelimen hankintaan myönteisesti, sillä laite tuo lapsen elämään iloa ja hyötyä. Hyvinä puolina pidetään muun muassa digi- ja tiedonhakutaitojen oppimista. 13 vuotta täyttäneiden kohdalla oma puhelin kehittää myös sosiaalisuutta.” 

Venla: ”Tehän saatte äidin kanssa mut paremmin kiinni, kun mulla on oma puhelin.”
Isä: ”Olisihan se kiva. Mutta taitaa käydä niin, että vaikka puhelin on yleensä aina kädessä, siihen ei vastata.”
DNA Vinkki: ”Puhelin lisää lapsen turvaa, sillä hänet tavoittaa helpommin. Sille ei tietenkään mahda mitään, että välillä puhelin voi unohtua äänettömälle tai repun pohjalle. Toki laitteesta voi koitua myös huolta, mutta onneksi puhelin katoaa tai varastetaan vain harvoin. Yli puolet vanhemmista on ottanut käyttöön toiminnon, josta näkee lapsen puhelimen sijainnin.”

Venla: ”Sitä paitsi mitä ongelmia puhelimesta muka tulee? Mä osaan käyttää sitä jo paremmin kuin aikuiset.”
Isä: ”Onhan niitä kaikenlaisia riskejä. Netissä voi törmätä haitallisiin sivustoihin ja voi tulla huijatuksi. Soitat johonkin numeroon ja yhtäkkiä meille napsahtaa yllätyslasku.”
DNA Vinkki: ”Lapsille haitallisia sivustoja sekä tuntemattomien yhteydenottoja pelätään paljon, mutta todellisuudessa vain pieni osa (5 %) on törmännyt näihin ongelmiin. Sellaisia voidaan estää erilaisilla rajoitustoiminnoilla. Yllätyslaskujakin pelätään usein turhaan. Useimmissa puhelinliittymissä kuukausimaksuun sisältyvät rajaton määrä puheluja, viestejä ja mobiilidataa. Maksullisiin palveluihin saa eston. Lasta on helpompaa auttaa puhelin kanssa, kun se on vanhemman puhelimen kanssa saman merkkinen (Android tai iOS). Myös rajoitus- ja seurantaominaisuuksien hallinta suoraan vanhemman omasta puhelimesta onnistuu paremmin, kun käytössä on saman ekosysteemin laite.”

Isä: ”Jos puhelin hankitaan, niin halvempi saa riittää. Ei kännykässä tarvitse olla heti kaikkia hienouksia.”
Venla: ”Mä en halua käytettyä puhelinta enkä mitään halpaa lelua. Kaikilla mun kavereilla on tonnin puhelin.”
DNA Vinkki: ”Ensimmäinen puhelin hankitaan yhtä usein uutena kuin käytettynä. Nuorempien lasten laitteisiin käytetään alle 200 euroa ja ne ovat useimmiten Samsungeja, kun taas isommilla on kalliimpia kuten Apple iPhoneja. Kun Venlalle valitaan puhelinta, perusteena pitäisi olla hinta, helppokäyttöisyys ja yhteydenpito. Myös kestävyydellä on merkitystä. Tätä saa parannettua, kun puhelimeen hankitaan heti kättelyssä suojakuori ja näytönsuoja.”

Venla: ”Mä sitten tarvitsen puhelimeen ainakin WhatsAppin ja YouTuben. TikTok ja Snapchat olisivat myös kivoja.”
Isä: ”Enpä noista kaikista tiedä. Täytyy vähän selvittää, mitkä sovellukset tuon ikäiselle sopivat. Facebookissa et ainakaan rupea roikkumaan, siellähän on 13 vuoden ikärajakin.”
DNA Vinkki: ”WhatsApp (ikäraja 16) ja YouTube ovat kaiken ikäisten lasten yleisimmät sovellukset, joilla moni pääsee alkuun. Pienten lasten silmille sopivaa sisältöä tarjoaa YouTube Kids, jossa ei pyöri myöskään lainkaan mainoksia. Snapchat, TikTok, Instagram, Spotify sekä maksulliset tv-palvelut kiinnostavat vanhempia lapsia. Facebookia käyttää vain viidennes yli 13-vuotiaista nuorista. Heidän joukossaan juuri TikTok nostaa suosiotaan.”

Isä: ”Heti alkuun sovitaan, että saat käyttää puhelinta maksimissaan kaksi tuntia päivässä.”
Venla: ”Kaksi tuntia? Eihän se riitä yhtään mihinkään!”
DNA Vinkki: ”Vanhempien mielestä korkeintaan kaksi tuntia on sopiva päivittäinen käyttöaika, mutta todellisuudessa se vaihtelee 5–12-vuotiaiden kohdalla yhden ja neljän tunnin välillä. Yli 13-vuotiaiden lasten vanhempien mielestä käytön pitäisi jäädä neljään tuntiin, mutta kolmanneksella nuorista se on sitäkin enemmän. Pienempien puhelimenkäyttöä rajoitetaan useammilla tavoilla kuin vanhempien, heidän puhelimiaan myös tarkistetaan silloin tällöin.”

Venla: ”Mä lupaan kautta kiven ja kannon, ettei tule mitään hankaluuksia.”
Isä: ”Okei. Mietitään äidin kanssa pelisääntöjä ja jutellaan vähän sun kavereiden vanhempienkin kanssa.” 
DNA Vinkki: ”Perheeseen kuuluvien aikuisten on tosiaan hyvä pohtia pelisääntöjä ja keskustella niistä yhdessä lasten kanssa. Tärkeimmät liittyvät puhelimesta huolehtimiseen, vastaamiseen ja tavoitettavuuteen sekä henkilötietojen yksityisyyteen. Usein myös sovitaan, missä paikoissa tai tilanteissa puhelinta ei käytetä. Eiköhän Venla opi hienosti kantamaan vastuuta puhelimestaan!”


Teksti: Tuomas Marjamäki
Lähde: Lähde: DNA:n koululaistutkimus 2021. Tiedonkeruu toteutettiin helmikuussa 2021 ja siihen osallistui kaiken kaikkiaan 1004 ikäryhmässä 5–16 vuotiaiden lasten vanhempaa/huoltajaa. Tutkimuksen toteutti DNA:n kanssa yhteistyössä Nepa Insight Oy.