Blogit

Usko pois, on pienten IoT-askelten aika

“Teollinen internet tuo hyötyä vasta, kun se pystytään hyödyntämään arjessa”, toteaa Tivian toimitusjohtaja Mika Helenius uusimmassa Hyvä, Paha Digiarki -podcastissa. Osuvasti sanottu.

Tämän vuosisatamme toistaiseksi kuumin hypeaihe alkaa olla vaiheessa, jossa moni kiemurtelee turhautuneena. Suuria hankkeita käynnistetään ja puhetta riittää, mutta odotamme yhä arjen hyötyjä, joita IoT-juhlapuheissa luvataan.

Vahvana elää käsitys, että vaikuttavien kehityshankkeiden pitää olla massaltaan ja tavoitteiltaan mahtipontisia sekä tuloksiltaan mullistavia. Johtajiltakin odotetaan vähintään IoT Awardin -arvoista päräyttävää innovaatiota yrityksen tulevaisuuden varmistamiseksi teollisen internetin aikakautena.

Joskus toki isot hankkeet onnistuvat, mutta liian usein ne ovat vain hidasta kypsyttelyä tilanteessa, jossa pitäisi saada nopeammin aikaan kokemuksia ja tuloksia. Organisaatiot turhaan väheksyvät pieniä kehityshankkeita suurten muutostarpeiden äärellä.

Viisi tehovinkkiä teollisen internetin vauhdittamiseen organisaatioissa:

  • Luo kulttuuri, jossa otetaan pieniä kehitysaskeleita jatkuvasti oikeaan suuntaan. Kun askeleita tulee paljon alkaa niiden merkitys näkyä toiminnassa. Pienikin askel oikeaan suuntaan on riittävä. Ihmiset jatkavat mielellään samaan suuntaan, johon ovat jo menossa.
     
  • Mene katsomaan paikan päälle. Ihmisillä on luontainen taipumus päätellä ongelmien aiheuttaja liian nopeasti. Älä luota pelkästään raportteihin tai konsultteihin. Tässä vanha kunnon Lean-kävely auttaa ymmärtämään toimintaa. Jos et ole koskaan kulkenut asiakkaan polkua samassa järjestyksessä kun tilaukset ja työpyynnöt etenevät, on vaikeaa parantaa laatua ja tehokkuutta. Tyypilliset tulosmittarit yrityksessä eivät pysty parantamaan suoritusta, koska ne ovat vain seurausta toiminnasta.
     
  • Hyväksy, että kaikki tulevaisuuden isot ongelmat ovat jo nyt prosesseissasi. Ne kannattaa ratkaista yksitellen ja nopeasti. Älä anna niiden kasautua valtaviksi pinoiksi ja lopulta suuriksi ongelmiksi.
     
  • Keskity toiminnan pullonkauloihin. Näin et priorisoi vahingossakaan väärää hanketta. Asiantuntijaorganisaatioissa toiminnan kehittäjiä ja ideoita löytyy usein paikasta, jossa on luppoaikaa.
     
  • Laske. Investoinnin takaisinmaksuaika (ROI) on pienillä kehitysaskeleilla yleensä parempi. Liian usein organisaatiot yrittävät etsiä valtavia parannuksia ja mahdollisimman suurta ROI:ta suurilla hankkeilla. Tämä usein johtaa myös suuriin kustannuksiin ja riskit kasvavat saada panostusta vastaavaa hyöty.

Väitän, että pienillä kehityshankkeilla pääsemme nopeammin eteenpäin teollisen internetin tuomisessa arkeen. Pienet kehityspyrähdykset myös auttavat tunnistamaan missä ja miten IoT:lla ja digitalisaatiolla luodaan uutta arvoa ja tuodaan konkreettisia hyötyjä arkeen. Pienille askelille on tilaus – kannattaa siis toimittaa niitä!


Tämä blogikirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 5.4.2017.

Avainsanat:

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.