Tietoturva on alati muuttuva sekä vaikeasti hahmotettava runsaudensarvi, ja yrittäjien suojaus voi helposti jäädä riittämättömälle tasolle

Miksi ja miten laitteet, yksityisyys ja verkkoasiointi tulisi suojata?

Tietoturvasta paukutetaan yhtä soittoa uutisissa, sosiaalisessa mediassa, kolumneissa, ja asiaa puidaan jopa kahvipöytäkeskusteluissa. Kaikilla ei ole selkeää kuvaa kattavasta laitteiden suojauksesta tai siitä, miten turvata oma yksityisyys ja välttää tietomurron kohteeksi joutuminen. Tämä on ymmärrettävää, sillä teknologia, tietoturva ja uhkat ovat kehittyneet kovaa vauhtia.

”Miksi minä muka joutuisin hyökkäyksen kohteeksi? En minä omista mitään valtionsalaisuuksia”, moni tuntuu ajattelevan

Kattavan tietoturvan hahmottaminen voi olla hankalaa sellaisille pienille yrityksille ja yrittäjille, joilla ei ole IT-tukea. Hyökkäysten ajatellaan kohdistuvan pitkälti isoihin organisaatioihin sekä uskotaan, että tietojenkalastelun voi välttää pelkän maalaisjärjen avulla. Tosiasiassa kuka tai mikä yritys tahansa voi joutua tietomurron kohteeksi. Myös huijauksia tehtaillaan vakuuttavasti monien luotettavien yritysten, organisaatioiden ja toimijoiden nimissä.

Hyökkäykset ovat usein laaja-alaisia, kuin jättimäisiä mereen heitettyjä verkkoja, joihin jää aina jotain tai joku kiinni. Erityisen helppoja kohteita ovat heikosti suojatut palvelut, joista voidaan päästä käsiksi esimerkiksi käyttäjätunnuksiin ja salasanoihin.

Menetettävää on paljon, sillä onnistuneen tietomurron tuloksena esimerkiksi pienen yrityksen maine voi kokea kolauksen tai liiketoiminta pysähtyä kokonaan.

Millä tavoin päätelaitteet, yksityisyys ja verkkoasiointi voidaan turvata?

Tietoturva jää harmittavan monilla vajavaiseksi tai se on jäänyt kokonaan miettimättä. Erityisesti matkapuhelimet jäävät usein huomiotta, vaikka hoidamme niillä monenlaisia askareita, aina pankkiasioista somepäivityksiin. Listasimme alle muutamia esimerkkejä palveluista, joilla turvaat laitteesi ja yksityisyytesi sekä verkkoasioinnin: 

Virustorjunta: tämä monille tuttu ominaisuus suojaa laitteita tarkistamalla tiedostot erilaisten haittaohjelmien ja viruksien varalta, ennen kuin ne tavoittavat tietokoneesi. Virustorjunta on syytä asentaa myös puhelimeen ja tablettiin, sillä niiden kautta käsitellään mm. rahaa ja suuria määriä henkilö- ja kirjautumistietoja.

VPN: suojaa yksityisyyttäsi salaamalla yhteytesi ja piilottamalla oikean IP-osoitteesi käyttämiltäsi verkkosivuilta ja palveluilta. Julkinen Wi-Fi on hakkerille helppo väylä kalastella tietoja, sillä kuka tahansa voi nähdä mitä sivustoja käytät sekä ne tiedostot, jotka oletusarvoisesti lähtevät salaamattomana eteenpäin. Hyökkääjä voi myös asettua sinun ja internetin väliin, pyrkimyksenään varastaa pankkitunnuksesi haitallisen sivun kautta. VPN-yhteys estää kolmansien osapuolten seurantasivustot sekä muut haitalliset sivustot ja suojaa yksityisyyttäsi myös mainostajilta ja muilta seuraajilta.

Selaus- ja verkkopankkisuojaus: tarjoaa huoletonta verkkoasiointia mm. pankkiasioiden hoitamiseen ja nettisivujen selailuun. Selaussuojaus estää pääsyn haitalliseksi tunnetuille sivuille. Verkkopankkisuojauksella voit käyttää verkkopankkiasi turvallisesti laitteillasi. Palvelu katkaisee kaikki verkkoyhteydet, joita se ei ole varmistanut turvallisiksi, kun kirjaudut pankkipalveluihin. 

Salasanat: luo vahvoja salasanoja, eli enemmän kuin 12 merkkiä, käytä isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita ja erikoismerkkejä, jos vain mahdollista. Lisäksi voit tallentaa salasanat ja tärkeät koodit salasanapankkisovellukseen, jota ei ole kytketty verkkoon. Vain sinä pääset salasanoihin käsiksi ja voit käyttää niitä salasanapankin kautta kätevästi ilman, että sinun tarvitse muistaa kaikkia salasanoja ulkoa. Näin voit luoda helposti käyttämiisi palveluihin erilaisia vahvoja salasanoja, nostaen tietoturvasi tasoa.

Kiristysohjelmilta suojautuminen: kiristysohjelmat pääsevät laitteisiin mm. saastuneilta verkkosivuilta, sähköpostin liitetiedoston tai haitallisen linkin kautta. Ne pyrkivät usein kryptaamaan laitteen sisällön käyttökelvottomaksi. Kryptaus voi johtaa kiristysyritykseen, jossa sinua yritetään pakottaa siirtämään kryptaajalle rahaa salauksenpurkuavainta vastaan. Suojaus pitää kutsumattomat vieraat loitolla.

Tietoturvapalvelut ovat kuin hammaslääkärikäynnit: niiden tarve ja tärkeys tiedostetaan, mutta jäävät silti herkästi hoitamatta

Tietoturvaan panostaminen sekä sen ajoittainen päivittäminen ovat verrattavissa hammaslääkärikäynteihin: tiedetään, että ne ovat tarpeellisia ja tulisi hankkia, mutta silti asia jää herkästi roikkumaan. Kustannukset nousevat sitä mukaa, mitä vähemmän ennaltaehkäisevää työtä on tehty. Loppusumma ja korjauksen kesto riippuukin lopulta siitä, kuinka paljon vaurioita on päässyt tapahtumaan.

Työelämässä käytetään puhelimia, tabletteja ja tietokoneita aktiivisesti, ja kukapa ei käyttäisi näitä laitteita sekä yrityksen että henkilökohtaisten asioiden hoitamiseen, kuten pankkiasioihin ja kirjanpitoon, asiakasrekistereiden ja sähköpostien läpikäymiseen tai sosiaalisen median selaamiseen ja päivittämiseen. Omia laitteita annetaan myös lapsille viihdykkeeksi, joka kasvattaa tietomurron riskiä.

Tietoturvapalveluihin olisi hyvä suhtautua sujuvan arjen sijoituksena. Sekä sinä että yrityksesi vältytte pahimmilta haitoilta ja kolhuilta, kun tietoturvasi on hyvällä tasolla ja ajan tasalla.

 

Yrittäjä! Nyt voit suojata kätevästi laitteet, yksityisyyden ja netinkäytön yhdellä sovelluksella. Tutustu DNA Digiturvaan.

Katso myös: Tietoturvapalvelut yrityksille.

 

Lue lisää: 
Kerroksia ja läpinäkyvyyttä, tietoturvan uusi muoto

Oletko sinä hakkerin seuraava kohde?

Haikuja tietoturvasta kylmenevään kyberkevääseen: laaja-alaisuus ja skaalautuvuus avainasemassa

Avainsanat:

Tietoturva

Lue lisää uudesta työstä

6/2023 DNA Yrityksille

Valkohattuhakkeri Laura Kankaala: "Hakkerointi on kaukana Hollywoodista"

”Kaikki on pienestä kiinni, kun puhutaan tietoturvasta”, valkohattuhakkeri Laura Kankaala pohtii. Kuvaaja: Ilkka Vuorinen.
Energiatehokkuuden parantaminen on pienillekin yrityksille taloudellisesti kannattavaa
6/2023 DNA Yrityksille

"Energiatehokkuuden parantaminen on pienillekin yrityksille taloudellisesti kannattavaa"

Valtion kestävän kehityksen yhtiön Motiva Oy:n johtava asiantuntija Tomi Kiuru vastaa kysymykseen: miten yrityksen energiatehokkuutta voi parantaa?
6/2023 DNA Yrityksille

Dual SIM, e-SIM ja Multi-SIM – mikä SIM-kortti vastaa sinun tai yrityksesi tarpeisiin?

Dual SIM, Multi-SIM ja eSIM – uudet ratkaisut tarjoavat monipuolisuutta, tehokkuutta ja käyttömukavuutta.
6/2023 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Kuulokkeet korville! DNA:n huippupodcastit ovat oivaa kesäkuunneltavaa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.