5G-verkkojen rakentaminen etenee täyttä höyryä ja hype on kuumimmillaan. Vaikuttaa siltä, että moni lähti alkuun hahmottelemaan teknologialähtöisesti sitä, mitä ihmiset ja yritykset voisivat tehdä selvästi suuremmilla yhteysnopeuksilla ja pienemmällä verkon viiveellä. Vastaukseksi sitten keksittiin repäiseviä esimerkkejä: Etäkirurgia! Robottiautojen valtaamat älykaupungit!
Tämä on nähty monen teknologiamurroksen yhteydessä: Teknologiaa markkinoidaan hyvinkin spekulatiivisilla teknologialähtöisillä palveluesimerkeillä. 5G:ssä moni sortuu nyt samaan.
Vaikka 5G:n lupaamat erittäin korkeat tiedonsiirtonopeudet ja pieni viive ovatkin kriittisiä elementtejä sekä etäkirurgialle että autonomisille autoille, tulee kestämään vielä vuosia, ennen kuin ne ovat arkea. Ottaa aikansa, että 5G-verkot kattavat koko maan ja teknologia kehittyy niin, että se mahdollistaa takuuvarmasti minimaalisen viiveen minkä tahansa kahden pisteen välillä.
Suurempi este sille, että etäkirurgia leviäisi nopeasti koteihin tai esimerkiksi laskettelukeskuksiin on se, että leikkausrobotit maksavat miljoonia ja niiden asennus sekä käyttö vaativat erityisosaamista, jota todella harvalla on.
Myöskään robottiautojen yleistymisen esteenä ei ole 5G-verkon saatavuus. Suljetuilla alueilla, kuten lentokentillä tai teollisuusalueilla kuskittomat ajoneuvot ovat liikkuneet jo muutamia vuosia. Ne toimivat ihan hyvin 4G-yhteyksilläkin.
Tulee kuitenkin kestämään vuosikausia, ennen kuin saamme nähdä tieliikenteen seassa täysin kuskittomia autoja. Autojen tekoälyn on vielä kehityttävä sekä lainsäädännön, vakuutusten ja monen muun asian muututtava. Itse arvelisin, että tähän menee vähintään kymmenen vuotta, mutta todennäköisesti selvästi kauemmin.
Miksi 5G-intoilu on kuitenkin jo ajankohtaista ja ihan sallittua?
Todellisuudessa 5G tuo jo nopealla aikataululla erittäin paljon lisäarvoa asioihin, joita ihmiset, yritykset ja yhteiskunta tarvitsevat, jotta työ ja elämä olisi sujuvampaa, tehokkaampaa ja antoisampaa.
- Halvoilla sensoreilla voidaan tänä päivänä mitata ja ohjata jo lähes mitä tahansa. Tiedon saa välitettyä saman tien ja tietoturvallisesti myös erittäin haastavista kohteista, kuten maan alla olla olevista pannuhuoneista. Tämän tiedon avulla rakennustyömaiden, etäterveydenhoidon, teollisuuslaitosten, logistiikan, maatalouden, vesi- ja sähkölaitosten, kauppojen, kaupunkien arvonluontia ja energiatehokkuutta voi isosti parantaa. Tämän mahdollistavat 5G-standardin mukaiset verkkoteknologiat NB-IoT ja LTE-M, jotka ovat jo saatavilla lähes koko Suomessa.
- 5G tuo lähiaikoina nopeat ja korkealaatuiset tietoliikenneyhteydet sellaisiin koteihin ja yrityksiin, joille ei aiemmin ole ollut tarjolla muuta vaihtoehtoa kuin vanhan lankapuhelinverkon päällä toteutetut, elinkaaren loppuvaiheessa olevat DSL-yhteydet.
- Ensi vuonna markkinoille tulee myös selvästi paremmin toimivia ja halvempia 5G-älypuhelimia. Myös 5G-verkkojen peitto alkaa olla muuta kuin yksittäisiä tukiasemia muutamassa kaupungissa, jolloin 5G-puhelimesta alkaa olla todellista hyötyä esimerkiksi sujuvia videokokouksia, korkealaatuista videokuvaa tai pilvessä pelattavia verkkopelejä arvostaville ihmisille.
- Siirtymä 5G-palveluihin vähentää myös ruuhkaa 4G-verkoissa, ja näin ollen myös 4G-verkkojen palvelunlaatu tulee parantumaan entisestään. Tästä hyötyvät kaikki.
Eli 5G on todellisuutta jo nyt ja isosti ensi vuonna. Itse olen siis varsin innoissani, vaikka nämä robottiautojen kaltaiset hype-esimerkit, joista eniten kirjoitetaan, vielä antavat odottaa itseään vuosikausia.
Lue myös: 5G vapauttaa raskassarjalaisetkin kenttätyöhön