Helsingin Ullanlinnanmäellä torvisoitto raikaa, ja vappua juhlivan lakkipään suurimmat huolet liittyvät säähän, nautintoaineiden määrään ja vessajonon pituuteen. Tarvehierarkiassa seuraavana tulee kuitenkin mobiilikaistan riittävyys ja tavaroiden ollessa levällään jokisen eväiden tapaan, myös turvallisuus.
Jos olet töissä tietohallinnossa, nämä kaksi viimeisintä kannattaa ottaa agendalle tänä keväänä myös vapun jälkeen töissä. Radioverkkoon ja tietoturvaan liittyviä asioita, kun ei kannata jättää retuperälle vaan soittaa ihan nuotilleen.
Kaistaa ja vauhtia tulossa!
Ullanlinnanmäellä selkein tarve radioverkolle on ollut aina kapasiteetin riittävyys. Kovinkaan moni vapun juhlija ei kaipaa matalaa latenssia, mutta uudet taajuusalueet ja uusi antenniteknologia tuovat mukanaan kauan kaivattua kapasiteettia ruuhkatilanteisiin. Upein ajatus olisi tietenkin saada oman vappuseurueen käyttöön viipaloitu privaatti radioverkko. Tämäkin on teoriassa mahdollista tulevaisuudessa!
Viivekriittisten sovellusten käyttäjät ovat takuulla yksi eniten uuden sukupolven radioverkoista hyötyviä. Monessa yrityksessä on käytössä suoraan esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmään kirjoittavia sovelluksia, joiden etäyhteydet on jouduttu rakentamaan erikseen, jotta yhteys järjestelmään ei katkeaisi mobiiliverkon latenssin kasvaessa hetkittäin liian suureksi.
Tyypillinen tietokantaohjelmiston maksimilatenssi pyörii 10-20 ms luokassa, ja 5G-verkkojen myötä latenssi pystytään laskemaan muutamaan millisekuntiin. Uuden sukupolven radioverkkoja hyödyntämällä yritys voi yksinkertaistaa IT-infraansa huomattavasti rakentaessaan etäyhteyksiä.
Tietoturva on iso asia!
Samoin kuin huoleton vappujuhlija, joka levittelee tavaroitaan piknik-alustalleen, myös yritysten kannattaisi kiinnittää huomiota mobiililaitteidensa tietoturvaan. Harva voisi kuvitella työntekijöidensä käyttävän firman tietokonetta ilman virustorjuntaohjelmaa, mutta puhelimen tietoturvasta huolehtiminen on vielä monelle vierasta. Puhelimella kuitenkin tehdään nykyään samoja työasioita kuin tietokoneella, joten työpuhelimen suojaukseen on syytä perehtyä viimeistään nyt.
Päätelaitteiden suojaus miellettiin jossain vaiheessa vastaukseksi, kun puhe kääntyi tietoturvaan. Tuosta onnellisesta ajasta ollaan valitettavasti kaukana. Nykyään tekninen tietoturva on ajateltava kerroksittain koostuvana kokonaisuutena. Oman sisäverkon suojaaminen ei ole riittänyt enää pitkään aikaan käyttäjien ja varsinkin itse työn tekemisen mobilisoiduttua.
Teknisen tietoturvan lisäksi edelleen vähintään yhtä suurta roolia näyttelee toiminnallinen tietoturva. Yrityksen datan hallinta turvaluokituksineen, identiteetin- ja pääsynhallintoineen, käyttäjien koulutus ja ohjeistus, joskus myös suorat kiellot ja määräykset siitä mitä yrityksen käyttäjä saa tehdä ja mitä ei, näistä kaikista on pidettävä huolta, mikäli tietoturva halutaan rakentaa kokonaisuudeksi.
Mutta nyt lasillinen kuohuvaa keväälle, tästä on hyvä lähteä kohti kesää!
Mitä pitää tietää 5G:stä tai tietoturvauhkista juuri nyt? Kuuntele tuore podcast!