Sosiaaliseen mediaan liittyy paljon erilaisia, usein vierasperäisiä termejä. Jos sanasto on vierasta, tuntuu itse asiakin vaikeammalta kuin se onkaan. Käydään seuraavaksi läpi yleisimpiä termejä, joihin saatat sosiaalisen median markkinointiin ja analytiikkaan perehtyessäsi törmätä.
Algoritmit
Algoritmit ovat käytännössä toimintaohjeita tai käskyjä jonkun asian toteuttamiseksi. Esimerkiksi Facebookissa algoritmit ovat vastuussa siitä, että sisältövirtaasi poimitaan vain sinulle kiinnostavia sisältöjä. Algoritmien avulla voidaan myös esimerkiksi suodattaa sähköpostin roskaposteja näkymättömiin.
Hashtag
Hashtageja eli aihetunnisteita käytetään etenkin Twitterissä ja Instagramissa. Niiden avulla on helppo seurata keskusteluja ja löytää juuri tiettyyn aiheeseen liittyvää sisältöä. Kannattaa harkita yrityksellesi tai tuotteellesi omaa brändättyä hashtagia.
CPC
CPC:llä tarkoitetaan cost per clickiä eli yhden linkkiklikkauksen hintaa. Tämä kannattaa valita kampanjan keskeiseksi mittariksi silloin, kun haluat ohjata liikennettä verkkosivuillesi. Sinua laskutetaan linkkiklikkausten perusteella ja mainoksia optimoidaan algoritmien toimesta, jotta niistä saataisiin mahdollisimman paljon irti.
CPM
CPM:llä tarkoitetaan cost per milleä eli tuhannen näyttökerran hintaa. Tätä mittaria voit käyttää silloin, kun haluat, että mahdollisimman moni näkee mainoksesi.
Business Manager
Business Manager on Facebookin yrityssivujen hallintatyökalu. Sen yksi osa on Ad Manager, jolla hallinnoit Facebookin sekä Instagramin mainoksia. Ad Managerin avulla näet syvällisempää analytiikkatietoa ja kohdennat mainoksia tarkemmin kuin Facebookin perusnäkymässä. Linkedinillä ja Twitterillä on myös omat mainostyökalut.
SEO
SEO eli search engine optimization tarkoittaa suomeksi hakukoneoptimointia. Asiakkaat etsivät palveluistasi tietoa tietyillä hakusanoilla, jolloin kannattaa pitää huoli, että ne löytyvät myös verkkosivujesi tekstin lomasta. Hakukoneet nostavat tällöin sivustoasi hakutuloksien kärkeen.
SEM
SEM eli search engine marketing tarkoittaa hakukonemarkkinointia. Käytännössä se on näkyvyyden ostamista tietyille avainsanoille, jolloin hakukone nostaa sivustosi hakutulosten kärkeen maksettuna mainoksena.
Henkilöbrändi
Henkilöbrändi on mielikuva, jonka annat – ja luot – netissä itsestäsi. Maineesi ja imagosi ovat osa tätä. Muista siis jakaa osaamistasi, osallistua keskusteluihin ja auttaa muita – hyvä henkilöbrändi kiinnostaa potentiaalisia asiakkaita ja kumppaneita.
Haluatko oppia lisää somesta ja sen keskeisistä hyödyistä yrittäjälle?
Tutustu Yrittäjän digiakatemiaan ja osallistu maksuttomalle verkkokurssille!