Blogit

Oletko ahkera ja kunnianhimoinen? Silloin voit vaikka menestyä

Suomalaisten yrittäjien kunnianhimo, taloudellinen menestys sekä kyky hyödyntää teknologiaa on Pohjoismaiden heikointa tasoa. Näin kirjoitti Kauppalehti 2.3.2017. Kuvittelemme suuria, mutta menestymme surkeasti. Tämä on kova väite. Voiko se pitää paikkaansa?

Suomessa olemme aina kuvitelleet, että olemme innovatiivisia ja teknisesti edistyksellisiä. Myynti- ja markkinointi on perinteisesti tuottanut suomalaisille ongelmia, mutta että meiltä puuttuisi teknologiaosaamista? Ei ikinä. Maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPO:n (World Intellectual Property Organization) tutkimuksen mukaan Suomi on jopa maailman viidenneksi innovatiivisin maa. Mikä siis mättää?

Olin juuri pari viikkoa Yhdysvalloissa ja mietin, mitä jenkeissä osataan paremmin. Ensimmäisenä tulee mieleen konseptointi. Starbucks, Taco Bell, KFC ovat hyviä esimerkkejä yrityksistä, jotka ovat kasvaneet nopeasti toimivan konseptin avulla. Erityisesti Starbucks on hyvä esimerkki liiketoimintaosaamisesta: liikeidean ei tarvitse olla kovin ainutlaatuinen tai perustua mihinkään huippukeksintöön. Starbucks on pikemminkin toimintatapa kuin kahvila.

Jos konsepti toimii, niin kasvatetaan, ja kasvatetaan nopeasti. Tämä osataan Amerikassa.

Toinen asia mikä Yhdysvalloissa pistää silmään on ansaintamahdollisuus. Riskinotto kannattaa, koska amerikkalainen unelma voi jopa toteutua.

No miksei sitten Suomessa?

Kauppalehden artikkelissa haastateltu yrittäjäkonkari ja pääomasijoittaja Pekka Roine toteaa, että Suomessa kasvuyrittäjyys ja elintapayrittäjyys ovat menneet sekaisin. Tuki valuu liian monelle yrittäjälle ja alirahoitettu firma ponnistaa todennäköiseen epäonnistumiseen. Kunnon kasvuvaiheeseen ei koskaan päästä.

Pääomasijoitustutkija Pasi Sorvisto taas sanoo, ettei Suomen haaste johdu innovaatioiden tai resurssien vähäisyydestä. Meillä ei yksinkertaisesti ole riittävästi osaamista.

Näkisin kuitenkin, että meillä Suomessa on omat vahvuutemme.

Suomessa on turvallista, ja Suomi on yksi maailman vähiten korruptoituneista maista. Verotuskaan ei aina ole kirosana, kuten totesi Suomessa yritystä pyörittävä italialainen yrittäjä. Hän arvosti sitä, että asiat pyritään hoitamaan kunnolla.

Startup-kulttuuri on kovassa nosteessa. Esimerkiksi Slush- ja Arctic15 -tapahtumat keräävät ennätysyleisöjä ympäri maailmaa Helsinkiin ja raha vaihtaa omistajaa.

Ja työtäkin meillä osataan tehdä.

Useat suomalaiset menestysyrittäjät korostavat, että menestys on vaatinut kovaa työtä ja peräänantamattomuutta.

”Ei me koskaan olla paljon mitään osattu. Olemme vain tehneet paljon töitä.” Näin sanoo Hesburgerin perustaja Heikki Salmelakin Taivas+Helvetti -kirjassa. Hesburger on kasvanut nakkikioskista Suomen suurimmaksi pikaruokaravintolaketjuksi.

Käytännön esimerkit osoittavat, että osaamista voi hankkia, kunhan on riittävän ahkera ja kunnianhimoinen. Kannattaa siis tehdä töitä ja tähdätä korkealle, silloin voi vaikka menestyä.


Tämä blogikirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 15.3.2017.

————————————————————————

Tutustu myös DNA:n uuteen lyhytdokumenttisarjaan Hyvä paha digitalisaatio. Siinä toimittajat Ivan Puopolo ja Kristiina Komulainen haastattelevat eri alojen asiantuntijoita tavoitteenaan tuoda digitalisaatio ja sen ilmiöt lähemmäs yritysten ja yksityisten ihmisten arkea.

Avainsanat:

Työkulttuuri Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Liningin vedenohjausjärjestelmä valvoo maailman puhtaimman veden kulkua IoT- ja APN-ratkaisujen avulla

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.