Nina Nissilä: Valtiolle blockchain on uusi tapa ajatella luottamusta

Suomen valtiolla on käynnissä useita kokeiluja, joissa tutkitaan lohkoketjuteknologian soveltuvuutta eri käyttötarkoituksiin. Valtiokonttorin digijohtajan Nina Nissilän mukaan Suomi on monella tapaa edelläkävijä lohkoketjujen hyödyntämisessä.

Valtio tutkii ja kokeilee parhaillaan, miten se voisi hyödyntää lohkoketjuteknologiaa omassa toiminnassaan. Valtiolla on oma lohkoketjuteknologiaverkosto, jonka tavoitteena on kasvattaa osaamista, jakaa tietoa ja kannustaa uusiin kokeiluihin. Verkostossa on mukana kymmeniä virastojen ja ministeriöiden edustajia.

”Olemme hyvin vakavissamme, vaikka emme vielä täysin ymmärräkään sen potentiaalia. Esimerkiksi Maanmittauslaitos, Verohallinto, OP ja Nordea tutkivat yhdessä yli sektorirajojen lohkoketjujen hyödyntämistä asunto-osakkeiden rekisteröinneissä”, Valtiokonttorin digijohtaja Nina Nissilä sanoo.

Nissilä haluaa painottaa, että valtio on lohkoketjuissa kiinnostunut erityisesti luottamusverkoston ominaisuudesta eikä esimerkiksi bitcoineista, vaikka nekin on huomioitava toiminnassa. Valtionhallinto valmistelee parhaillaan ohjeistusta, miten kryptovaluuttoihin pitäisi jatkossa suhtautua.

Nissilän mukaan on hienoa, miten rohkeasti valtio on lähtenyt tutkimaan lohkoketjujen mahdollisuuksia. Hän uskoo, että kaikki käyttötavat eivät ole vielä edes tiedossa. Käytännössä ensimmäisiä sovelluksia voisivat olla esimerkiksi erilaiset lupaprosessien, erilaisten todistusten oikeaksi todistamisen tai vaikkapa osakeyhtiön perustamisen automatisointi.

”Suomi on tässä asiassa hyvin edistyksellinen maa. Teemme aiheen tiimoilta aktiivisesti yhteistyötä niin yritysten kuin kansainvälisten sidosryhmien kanssa”, Nissilä sanoo.

Valtio päätti vuonna 2016 alkaa uudistaa valtion palveluita asiakaslähtöisemmiksi ja digitaalisemmiksi.

"Lohkoketjujen lisäksi valtiolla on käynnissä myös muutamia tekoälykokeiluja”, kertoo Nissilä.

Valtiovarainministeriö on varannut 10 miljoonaa euroa uuden älyteknologian investointeihin. Esimerkiksi Maahanmuuttoviraston tavoitteena on kehittää viranomaisasiointia ja asiakaspalvelua tekoälyyn, puheeseen ja pikaviestimiin perustuvaksi.

Miltä näyttää teknologiavuosi 2018?

Lue 15-kohtainen trendikatsaus tai lataa itsellesi koko raportti asiantuntijahaastatteluineen!

Lue katsaus Lataa koko raportti

Avainsanat:

Digitalisaatio Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.
7/2022 DNA Business

Vikasietoisuutta vai joustavuutta tien päälle? Tehokkailla yritysratkaisuilla yhteydet toimivat siellä missä sinäkin

Vikasietoisuutta vai joustavuutta? Kolme yritysliittymää vertailussa: räätälöi omannäköisesi sopimus.
7/2022 DNA Business

Kahdeksan älykkäiden kaupunkien IoT-sovellusta – näin yritykset hyödyntävät IoT:tä

Älykaupunkiteknologiat tarjoavat toimivia keinoja kaupungistumisen aiheuttamiin haasteisiin.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.