Blogit

Nina Nissilä: Valtiolle blockchain on uusi tapa ajatella luottamusta

Suomen valtiolla on käynnissä useita kokeiluja, joissa tutkitaan lohkoketjuteknologian soveltuvuutta eri käyttötarkoituksiin. Valtiokonttorin digijohtajan Nina Nissilän mukaan Suomi on monella tapaa edelläkävijä lohkoketjujen hyödyntämisessä.

Valtio tutkii ja kokeilee parhaillaan, miten se voisi hyödyntää lohkoketjuteknologiaa omassa toiminnassaan. Valtiolla on oma lohkoketjuteknologiaverkosto, jonka tavoitteena on kasvattaa osaamista, jakaa tietoa ja kannustaa uusiin kokeiluihin. Verkostossa on mukana kymmeniä virastojen ja ministeriöiden edustajia.

”Olemme hyvin vakavissamme, vaikka emme vielä täysin ymmärräkään sen potentiaalia. Esimerkiksi Maanmittauslaitos, Verohallinto, OP ja Nordea tutkivat yhdessä yli sektorirajojen lohkoketjujen hyödyntämistä asunto-osakkeiden rekisteröinneissä”, Valtiokonttorin digijohtaja Nina Nissilä sanoo.

Nissilä haluaa painottaa, että valtio on lohkoketjuissa kiinnostunut erityisesti luottamusverkoston ominaisuudesta eikä esimerkiksi bitcoineista, vaikka nekin on huomioitava toiminnassa. Valtionhallinto valmistelee parhaillaan ohjeistusta, miten kryptovaluuttoihin pitäisi jatkossa suhtautua.

Nissilän mukaan on hienoa, miten rohkeasti valtio on lähtenyt tutkimaan lohkoketjujen mahdollisuuksia. Hän uskoo, että kaikki käyttötavat eivät ole vielä edes tiedossa. Käytännössä ensimmäisiä sovelluksia voisivat olla esimerkiksi erilaiset lupaprosessien, erilaisten todistusten oikeaksi todistamisen tai vaikkapa osakeyhtiön perustamisen automatisointi.

”Suomi on tässä asiassa hyvin edistyksellinen maa. Teemme aiheen tiimoilta aktiivisesti yhteistyötä niin yritysten kuin kansainvälisten sidosryhmien kanssa”, Nissilä sanoo.

Valtio päätti vuonna 2016 alkaa uudistaa valtion palveluita asiakaslähtöisemmiksi ja digitaalisemmiksi.

"Lohkoketjujen lisäksi valtiolla on käynnissä myös muutamia tekoälykokeiluja”, kertoo Nissilä.

Valtiovarainministeriö on varannut 10 miljoonaa euroa uuden älyteknologian investointeihin. Esimerkiksi Maahanmuuttoviraston tavoitteena on kehittää viranomaisasiointia ja asiakaspalvelua tekoälyyn, puheeseen ja pikaviestimiin perustuvaksi.

Miltä näyttää teknologiavuosi 2018?

Lue 15-kohtainen trendikatsaus tai lataa itsellesi koko raportti asiantuntijahaastatteluineen!

Lue katsaus Lataa koko raportti

Avainsanat:

Digitalisaatio Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.