Nina Nissilä: Valtiolle blockchain on uusi tapa ajatella luottamusta

Suomen valtiolla on käynnissä useita kokeiluja, joissa tutkitaan lohkoketjuteknologian soveltuvuutta eri käyttötarkoituksiin. Valtiokonttorin digijohtajan Nina Nissilän mukaan Suomi on monella tapaa edelläkävijä lohkoketjujen hyödyntämisessä.

Valtio tutkii ja kokeilee parhaillaan, miten se voisi hyödyntää lohkoketjuteknologiaa omassa toiminnassaan. Valtiolla on oma lohkoketjuteknologiaverkosto, jonka tavoitteena on kasvattaa osaamista, jakaa tietoa ja kannustaa uusiin kokeiluihin. Verkostossa on mukana kymmeniä virastojen ja ministeriöiden edustajia.

”Olemme hyvin vakavissamme, vaikka emme vielä täysin ymmärräkään sen potentiaalia. Esimerkiksi Maanmittauslaitos, Verohallinto, OP ja Nordea tutkivat yhdessä yli sektorirajojen lohkoketjujen hyödyntämistä asunto-osakkeiden rekisteröinneissä”, Valtiokonttorin digijohtaja Nina Nissilä sanoo.

Nissilä haluaa painottaa, että valtio on lohkoketjuissa kiinnostunut erityisesti luottamusverkoston ominaisuudesta eikä esimerkiksi bitcoineista, vaikka nekin on huomioitava toiminnassa. Valtionhallinto valmistelee parhaillaan ohjeistusta, miten kryptovaluuttoihin pitäisi jatkossa suhtautua.

Nissilän mukaan on hienoa, miten rohkeasti valtio on lähtenyt tutkimaan lohkoketjujen mahdollisuuksia. Hän uskoo, että kaikki käyttötavat eivät ole vielä edes tiedossa. Käytännössä ensimmäisiä sovelluksia voisivat olla esimerkiksi erilaiset lupaprosessien, erilaisten todistusten oikeaksi todistamisen tai vaikkapa osakeyhtiön perustamisen automatisointi.

”Suomi on tässä asiassa hyvin edistyksellinen maa. Teemme aiheen tiimoilta aktiivisesti yhteistyötä niin yritysten kuin kansainvälisten sidosryhmien kanssa”, Nissilä sanoo.

Valtio päätti vuonna 2016 alkaa uudistaa valtion palveluita asiakaslähtöisemmiksi ja digitaalisemmiksi.

"Lohkoketjujen lisäksi valtiolla on käynnissä myös muutamia tekoälykokeiluja”, kertoo Nissilä.

Valtiovarainministeriö on varannut 10 miljoonaa euroa uuden älyteknologian investointeihin. Esimerkiksi Maahanmuuttoviraston tavoitteena on kehittää viranomaisasiointia ja asiakaspalvelua tekoälyyn, puheeseen ja pikaviestimiin perustuvaksi.

Miltä näyttää teknologiavuosi 2018?

Lue 15-kohtainen trendikatsaus tai lataa itsellesi koko raportti asiantuntijahaastatteluineen!

Lue katsaus Lataa koko raportti

Avainsanat:

Digitalisaatio Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

10/2023 DNA Yrityksille

Tavoitteena entistä toimivampi asiakaspalvelu? Helppokäyttöinen mobiilisovellus auttaa sekä yritystä että asiakasta

DNA Call on yrityksille suunnattu mobiilisovellus.
Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.