Näin pääset irti digiaddiktiosta

Personal trainer ja nettivalmennusten edelläkävijä Tomi Kokko teki täysremontin tavassaan käyttää digitaalisia laitteita ja sovelluksia.

Kun liiketoiminta perustuu asiakasvuorovaikutukseen somessa, ruutuaika ryöpsähtää helposti valtavaksi. Vuosi sitten liikunta-alan nettivalmennuksia järjestävä Tomi Kokko huomasi olevansa jatkuvasti reaktiivisessa moodissa, valmiina vastaamaan somen ja sähköpostin loppumattomaan vaatimusvirtaan.

”Toistuvat keskeytykset johtivat siihen, etten aina saanut hoidettua päivälle asettamiani työtavoitteita. Oli pakko löytää uusi työskentelytapa.”

Katso videolta Tomi Kokon haastattelu. (Artikkeli jatkuu videon alla)

Kokko ryhtyi etsimään tietoa siitä, miten muut kiireiset yrittäjät maailmalla olivat ratkaisseet ongelman, ja kehitti sen pohjalta uuden rytmin arkipäiväänsä. Suurimmat muutokset hän teki aamu- ja iltarutiineihin. Enää päivä ei käynnisty some-notifikaatioiden läpikäymisellä jo sängystä käsin. Sen sijaan älypuhelin on lentokonetilassa aamun ensimmäiset pari tuntia.

”Pyhitän tuon ajan treenille, meditoimiselle ja rauhalliselle kahvihetkelle. Kun työpäivä lähtee käyntiin, olen täysin valmis ottamaan vastaan, mitä päivä tuo mukanaan.”

Työpäivän aikana Kokko ei vilkuile sähköposteja alvariinsa, vaan varaa päivästä kaksi hetkeä meiliboksin läpikäyntiin. Tämä edellyttää sähköpostiohjelman ilmoitustoiminnon kiinni laittamista – ja itsekuria.

Digipaasto toistuu myös illalla: kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa Kokon puhelin sulkeutuu ja huomio on lataavissa asioissa, kuten ihmissuhteissa ja harrastuksissa.

Kun palautumiselle on riittävästi tilaa arjessa, työskentelylle jäävä aika on fokusoitunutta, luovaa ja tehokasta. Digitottumusten muutoksella on ollut erittäin positiivinen vaikutus myös Kokon elämänlaatuun.

”Merkittävintä on, että tunnen nyt itse hallitsevani ajankäyttöni. Voin keskittyä merkitykselliseen tekemiseen sen sijaan, että vain reagoisin erilaisiin ärsykkeisiin.”

Uusi toimintatapa voi kuulostaa vaativalta noudattaa, mutta siinä on Kokon mukaan helppo pysyä kun huomaa muutoksen työtehossaan. Jos kynnys tuntuu mahdottoman korkealta, voi sopia itsensä kanssa kahden viikon kokeilujaksosta, jonka ajaksi sitoutuu hallitsemaan omaa digikulutustaan sen sijaan, että se hallitsisi arkea.

Avainsanat:

Vinkit Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

Tietotyöläiset työskentelevät tulevaisuudessakin hybridisti – Millaiset yhteydet paikkariippumaton työnteko vaatii?

Hybridityöskentelyssä työpiste vaihtelee.
3/2023 DNA Yrityksille

Matter yhdistää eri valmistajien älylaitteet turvallisesti

Matter-standardi edistää sitä, että erimerkkiset älylaitteet toimisivat yhteen luotettavasti.
3/2023 DNA Yrityksille

Työmatka odottaa – muista ainakin nämä asiat puhelimen käytöstä

EU:n ulkopuolella mobiilidatan käytön hinta voi päästä yllättämään.
3/2023 DNA Yrityksille

DNA ja Noccela rakentavat suomalaisyrityksille seuraavan sukupolven IoT:ta

Näin pienten liikkeiden seurannan mahdollistaa Ultra Wideband eli UWB-teknologia.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.