Näin pääset irti digiaddiktiosta

Personal trainer ja nettivalmennusten edelläkävijä Tomi Kokko teki täysremontin tavassaan käyttää digitaalisia laitteita ja sovelluksia.

Kun liiketoiminta perustuu asiakasvuorovaikutukseen somessa, ruutuaika ryöpsähtää helposti valtavaksi. Vuosi sitten liikunta-alan nettivalmennuksia järjestävä Tomi Kokko huomasi olevansa jatkuvasti reaktiivisessa moodissa, valmiina vastaamaan somen ja sähköpostin loppumattomaan vaatimusvirtaan.

”Toistuvat keskeytykset johtivat siihen, etten aina saanut hoidettua päivälle asettamiani työtavoitteita. Oli pakko löytää uusi työskentelytapa.”

Katso videolta Tomi Kokon haastattelu. (Artikkeli jatkuu videon alla)

Kokko ryhtyi etsimään tietoa siitä, miten muut kiireiset yrittäjät maailmalla olivat ratkaisseet ongelman, ja kehitti sen pohjalta uuden rytmin arkipäiväänsä. Suurimmat muutokset hän teki aamu- ja iltarutiineihin. Enää päivä ei käynnisty some-notifikaatioiden läpikäymisellä jo sängystä käsin. Sen sijaan älypuhelin on lentokonetilassa aamun ensimmäiset pari tuntia.

”Pyhitän tuon ajan treenille, meditoimiselle ja rauhalliselle kahvihetkelle. Kun työpäivä lähtee käyntiin, olen täysin valmis ottamaan vastaan, mitä päivä tuo mukanaan.”

Työpäivän aikana Kokko ei vilkuile sähköposteja alvariinsa, vaan varaa päivästä kaksi hetkeä meiliboksin läpikäyntiin. Tämä edellyttää sähköpostiohjelman ilmoitustoiminnon kiinni laittamista – ja itsekuria.

Digipaasto toistuu myös illalla: kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa Kokon puhelin sulkeutuu ja huomio on lataavissa asioissa, kuten ihmissuhteissa ja harrastuksissa.

Kun palautumiselle on riittävästi tilaa arjessa, työskentelylle jäävä aika on fokusoitunutta, luovaa ja tehokasta. Digitottumusten muutoksella on ollut erittäin positiivinen vaikutus myös Kokon elämänlaatuun.

”Merkittävintä on, että tunnen nyt itse hallitsevani ajankäyttöni. Voin keskittyä merkitykselliseen tekemiseen sen sijaan, että vain reagoisin erilaisiin ärsykkeisiin.”

Uusi toimintatapa voi kuulostaa vaativalta noudattaa, mutta siinä on Kokon mukaan helppo pysyä kun huomaa muutoksen työtehossaan. Jos kynnys tuntuu mahdottoman korkealta, voi sopia itsensä kanssa kahden viikon kokeilujaksosta, jonka ajaksi sitoutuu hallitsemaan omaa digikulutustaan sen sijaan, että se hallitsisi arkea.

Avainsanat:

Vinkit Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

11/2023 DNA Yrityksille

NIS2-direktiivi on yrityksille mahdollisuus – Näin ennakoit ja rakennat kestävää liiketoimintaa

NIS2-direktiivi vahvistaa kyberuhkien torjuntaa.
11/2023 DNA Yrityksille

Ennakointi voi pelastaa liiketoimintasi jatkuvuuden – Miten yrityksesi on varautunut poikkeustilanteisiin?

Geopoliittisen tilanteen kiristyminen ja sen mukanaan tuomat ennalta arvaamattomat seuraukset vaikuttavat yritysten toimintaympäristöön.
Tiedätkö milloin kannattaa vaihtaa liittymää – 7 kysymystä yrittäjien yhteyksistä.
11/2023 DNA Yrityksille

Yrittäjä, tiedätkö milloin kannattaa vaihtaa liittymää?

Nämä 7 kysymystä mietityttävät yrittäjiä.
11/2023 DNA Yrityksille

DNA:n yritysliiketoiminnan uusi johtaja: "Suunnittelu on hyvä, toimintaan yhdistettynä parempi"

Anna-Mari Ylihurula aloitti DNA:n yritysliiketoiminnan johtajana elokuun 2023 alussa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.