Mobile World Congressia seurataan Suomessa nykyään hieman vähemmän kuin Nokian suuruuden päivinä, mutta maailmalla tapahtuman julkistukset nousevat yhä otsikoihin. DNA:n Ville Partanen vieraili Barcelonassa muutaman vuoden tauon jälkeen ja oli vaikuttunut demoista.
108 000 kävijää, 2 400 näytteilleasettajaa, 120 000 neliötä – MWC ei näytä niitä hiipumisen merkkejä, joiden vuoksi monet muut kuluttajaelektroniikan messut ovat joutuneet etsimään uusia yleisöjä. Mobiilialalla vauhti on yhä nopeaa ja uuden tuoksu houkuttaa.
Eniten julkisuutta keräsivät messuilla esitellyt uudet Samsungin taipuvalla näytöllä varustettujen älypuhelinten huippumallit. Yli kahden tuhannen euron hintalappu tarkoittaa, että kyse on vielä pienen piirin laitteesta, mutta sama teknologia on aikanaan tulossa myös keskihintaisiin puhelimiin.
”Muutaman vuoden päästä taipuvia näyttöjä näkyy varmasti jo paljon, sillä se oli vaikuttava ja mieleenpainuva uutuus”, DNA:n tuotekehityksen johtaja Ville Partanen ennustaa.
Partanen vieraili helmikuussa MWC:ssä parin vuoden tauon jälkeen. Operattoreille kuumin peruna ovat 5G-laitteet ja -verkot, joita Barcelonassa demosivat lähes kaikki valmistajat.
”5G oli todella vahvasti esillä ja rakennetut demot olivat todella makeita. Siellä sai ajaa oikeaa rekkaa etäyhteydellä tai katsella 4k-tasoista livevideota. Toinen 5G:n pienen viiveen mahdollistama sovellus on pelien pelaaminen verkossa siten, että päätelaitteen ei tarvitse olla kovin tehokas. Näin vaikka puhelimella voi pelata samoja pelejä verkon yli kuin PC:llä”, Partanen kertoo.
Ville Partanen kuitenkin muistuttaa, että demoista on vielä matkaa jäljellä käytännön sovellutuksiin. Ensimmäiset 5G-valmiit puhelimet tulevat myyntiin jo tänä vuonna, mutta Partanen uskoo 5G:n laajamittaisen käyttöönoton alkavan vasta ensi vuoden puolella.
Yksi hidastava tekijä on laitekanta. Esimerkiksi 5G-taajuudet tulevat aluksi lähinnä laajentamaan nykyisiä taajuuksia, kun käytössä olevat verkkolaitteet ovat vielä kuitenkin pääasiassa 4G:hen perustuvia.
”Kaiken hypen keskellä yritysten on hyvä muistaa, että nykyteknologia ei vanhene käsiin vaikka 5G on tulossa. Laiteinvestointeja ei kannata sen takia alkaa siirtämään”, Ville Partanen muistuttaa.
Lue myös: Kumpi sopii yritysverkoksi, valokuitu vai 5G?