Blogit

Mitä 5G:stä pitää tietää tänä syksynä?

5G:stä on kirjoitettu tänä kesänä lehdissä tihenevään tahtiin. Taajuuksien aukeamista odotetaan kiihkeästi, ilmassa on lähtökuopissa sutivien renkaiden tuoksua. Mitä aiheesta nyt sitten tällä hetkellä pitäisi tietää? Minusta olennainen tiivistyy kolmeen seikkaan:

1. Yhä nopeampien ja laadukkaampien yhteyksien kysyntä kasvaa palveluiden ja päätelaitteiden kehityksen myötä. 5G mahdollistaa tällaiset yhteydet.

  • Videosisällön määrän kasvu ja yhä tarkempi kuvanlaatu edellyttävät nopeampia yhteyksiä ja enemmän kapasiteettia verkkoon (SD -> HD -> 4K -> 360VR/AR)
     
  • Yritykset ajavat tietoliikenne-, IT-infra-, ohjelmisto- ja reaaliaikaista analytiikkaa  enenevässä määrin pilvestä. Datan tulee olla nopeasti kaikkialta saatavilla, mikä kasvattaa edelleen laajakaistaliikennettä.
     
  • Uudet palvelut (kuten esimerkiksi reaaliaikainen 360-videostriimi, kaivinkoneen etäohjaus tai virtuaalinen tennisottelu) edellyttävät verkoilta entistä suurempia nopeuksia ja pienempiä viiveitä.


2. 5G-markkina tulee todennäköisesti jakautumaan ainakin neljään erilliseen alamarkkinaan, jotka kehittyvät eri aikataululla.

  • 5G:llä toteutettu kiinteä mobiililaajakaista, joka korvaa nykyisen kodin tai pienen yrityksen xDSL- tai 4G- pohjaisen nettiyhteyden. Kaupallisia toteutuksia on saatavilla todennäköisesti jo vuonna 2019. Relevantti etenkin alueilla, jossa nopea kiinteä laajakaista on huonosti saatavilla.
     
  • 3G- ja 4G-evoluution jatke, jossa 5G-liittymillä puhelimiin ja mokkuloihin saadaan entistä nopeampi ja parempilaatuinen yhteys. Tässä etenkin massamarkkinapäätelaitteiden saatavuus tulee ohjamaan kysyntää. Liittymiä tulee tarjolle vuonna 2019, mutta laajemmin niitä on käytössä todennäköisesti vuodesta 2020 alkaen, kun päätelaitteitakin enemmän saatavilla.
     
  • Turvalliset ja helposti hallittavat IoT-yhteydet mitä erilaisimpiin käyttötarkoituksiin teollisuudessa, palvelualalla, sote-sektorilla ja osana erilaisia kuluttajalaitteita, kuten turvarannekkeita.  4G-verkkoon tulevat IoT-teknologiat (NB-IoT ja LTE-M)on luokiteltu 5G:n LPWAN-IoT-ratkaisuiksi. Eli tämä on todellisuutta jo tänä päivänä, ja useita toteutuksia on olemassa.
     
  • Toimialakohtaiset ratkaisut, joissa hyödynnetään 5G:n seuraavan sukupolven uusia kyvykkyyksiä (network slicing, edge computing/ultra low latency, ultra high bandwidth). Näistä on useita kiinnostavia pilotteja menossa, mutta standardointi edelleen kesken (3GPP Release 16) ja liiketoimintamallit auki. Arvelisin, että kaupallisia toteutuksia aletaan näkemään laajemmin aikaisintaan vuonna 2022.


3. 5G:n takia ei kannata viivästyttää investointipäätöksiä.

  • Neljännen ja viidennen sukupolven yhteyksien välillä ei ole jyrkkää rajaa. Kyseessä on kehityspolku hyvästä teknologiasta vielä parempaan. Ensi alkuun 5G näyttäytyy 4G-verkon lisäkapasiteettikerroksena. 5G:n runkona toimii aluksi huippuunsa viritetty 4G-verkko.
     
  • Tällä hetkellä 4G ja sen tekniset kyvykkyydet (nopeus, siirtoviive ja virrankulutus, tietoturva, IP-osoitteet ) riittävät lähes kaikkiin vähänkään laajemmassa käytössä oleviin kuluttaja- ja yrityspalveluihin. Siispä virtualisointi- tai IoT-hankkeita ei ole oikeastaan mitään syytä viivästyttää 5G:n takia.

Avainsanat:

5G Verkko

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.