Blogit

Juokse jo, 5G saa kyllä kiinni!

5G:ltä odotetaan satakertaista tietoliikenteen välityskykyä, lyhyempää vasteaikaa ja antureihin vuosikausien akkukestoa nykyisiin mobiiliteknologioihin verrattuna. Mutta kannattaako jo innostua?

5G on kuin Länsimetro: hyvä siitä tulee, mutta vain tyhmä tuhlaa aikaansa asemalla odotteluun.

Viime kevään Mobile World Congressissa 5G oli isoin tähti: Sitä janoavat nanorobotiikan, itseajavien autojen ja muiden äärimmäistä tarkkuutta ja tiedonsiirtonopeutta vaativien teknologioiden kehittäjät.

Talviolympialaiset pidetään Pyeongchangissa vuonna 2018. Ne tulevat olemaan 5G-teknologian suurin demo, jossa nähdään miten kypsää se on. Itä-Aasiaa kannattaa muutenkin pitää silmällä, sillä siellä on vähiten ei-mobiilia painolastia, joka hidastaa uusien teknologioiden käyttöönottoa.

Toistaiseksi 5G on kuitenkin vain konsepti vailla varsinaista standardia.

Suurin osa yrityksistä hyödyntää jo nyt erilaisia sensoreita ja antureita tehtävissä, jotka eivät ole yhtä kriittisiä, kuin edellä mainitut esimerkit. Ne ominaisuudet, joita suurin osa IoT-ratkaisuista nyt tarvitsee, toimivat jo olemassa olevilla teknologioilla. Kaksisuuntaiset yhteydet ja riittävä osoiteavaruus ovat jo käytettävissä tänään.

Siksi ei kannata jäädä odottelemaan vuotta 2020, jolloin 5G:n ounastellaan saapuvan laajamittaiseen kaupalliseen käyttöön.

Tänään kannattaa keskittyä oman yrityksen perusasioihin ja toiminnan uudenlaiseen ajatteluun. Huoli verkoista, olivatpa ne sitten verkon ohjelmoitavuutta, NB-IoT:ta, LoRaa tai Sigfoxia koskevia kannattaa siirtää meille operaattoreille. Meillä on siihen omat asiantuntijat, se on meidän ydinosaamistamme.

Koneiden välistä kommunikaatiota tänään ja tulevaisuudessa pohdittaessa on hyvä olla lukittautumatta mihinkään liian tiiviisti. Kunhan tänään tehtävä valinta vain skaalautuu siten, että osana “tuotantoketjua” voi toimia joko kone tai ihminen.

Verkkoteknologioissa on jo nyt mistä valita, mutta onko sinulla hyvä idea, kuinka antureistasi kertynyttä dataa voidaan hyödyntää liiketoiminnassasi? Ja ennen kaikkea: onko koko konsepti mietitty loppuun saakka?

Teollisen tai esineiden internetin hedelmiä voi poimia jo nyt, 5G tulee kun on tullakseen.

 

Tämä blogikirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 19.10.2016.

Avainsanat:

5G Verkko Teknologia IoT

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Keskitä yrityksesi mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Blogi
11/2024 Anna-Mari Ylihurula

Hallittu kokeilukulttuuri valjastaa tekoälyn hyödyksi – johtajan tärkein tehtävä on kysyä entä jos?

Artikkeli
Merikaapeli
11/2024 DNA Yrityksille

Miten DNA huolehtii yhteyksiensä toimivuudesta kriittisen merikaapelin vaurioituessa?

Artikkeli
11/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly on sitä mitä teemme siitä – ja samaan aikaan sekä uhka että mahdollisuus

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.