Juokse jo, 5G saa kyllä kiinni!

5G:ltä odotetaan satakertaista tietoliikenteen välityskykyä, lyhyempää vasteaikaa ja antureihin vuosikausien akkukestoa nykyisiin mobiiliteknologioihin verrattuna. Mutta kannattaako jo innostua?

5G on kuin Länsimetro: hyvä siitä tulee, mutta vain tyhmä tuhlaa aikaansa asemalla odotteluun.

Viime kevään Mobile World Congressissa 5G oli isoin tähti: Sitä janoavat nanorobotiikan, itseajavien autojen ja muiden äärimmäistä tarkkuutta ja tiedonsiirtonopeutta vaativien teknologioiden kehittäjät.

Talviolympialaiset pidetään Pyeongchangissa vuonna 2018. Ne tulevat olemaan 5G-teknologian suurin demo, jossa nähdään miten kypsää se on. Itä-Aasiaa kannattaa muutenkin pitää silmällä, sillä siellä on vähiten ei-mobiilia painolastia, joka hidastaa uusien teknologioiden käyttöönottoa.

Toistaiseksi 5G on kuitenkin vain konsepti vailla varsinaista standardia.

Suurin osa yrityksistä hyödyntää jo nyt erilaisia sensoreita ja antureita tehtävissä, jotka eivät ole yhtä kriittisiä, kuin edellä mainitut esimerkit. Ne ominaisuudet, joita suurin osa IoT-ratkaisuista nyt tarvitsee, toimivat jo olemassa olevilla teknologioilla. Kaksisuuntaiset yhteydet ja riittävä osoiteavaruus ovat jo käytettävissä tänään.

Siksi ei kannata jäädä odottelemaan vuotta 2020, jolloin 5G:n ounastellaan saapuvan laajamittaiseen kaupalliseen käyttöön.

Tänään kannattaa keskittyä oman yrityksen perusasioihin ja toiminnan uudenlaiseen ajatteluun. Huoli verkoista, olivatpa ne sitten verkon ohjelmoitavuutta, NB-IoT:ta, LoRaa tai Sigfoxia koskevia kannattaa siirtää meille operaattoreille. Meillä on siihen omat asiantuntijat, se on meidän ydinosaamistamme.

Koneiden välistä kommunikaatiota tänään ja tulevaisuudessa pohdittaessa on hyvä olla lukittautumatta mihinkään liian tiiviisti. Kunhan tänään tehtävä valinta vain skaalautuu siten, että osana “tuotantoketjua” voi toimia joko kone tai ihminen.

Verkkoteknologioissa on jo nyt mistä valita, mutta onko sinulla hyvä idea, kuinka antureistasi kertynyttä dataa voidaan hyödyntää liiketoiminnassasi? Ja ennen kaikkea: onko koko konsepti mietitty loppuun saakka?

Teollisen tai esineiden internetin hedelmiä voi poimia jo nyt, 5G tulee kun on tullakseen.

 

Tämä blogikirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 19.10.2016.

Avainsanat:

5G Verkko Teknologia IoT

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.