Juokse jo, 5G saa kyllä kiinni!

5G:ltä odotetaan satakertaista tietoliikenteen välityskykyä, lyhyempää vasteaikaa ja antureihin vuosikausien akkukestoa nykyisiin mobiiliteknologioihin verrattuna. Mutta kannattaako jo innostua?

5G on kuin Länsimetro: hyvä siitä tulee, mutta vain tyhmä tuhlaa aikaansa asemalla odotteluun.

Viime kevään Mobile World Congressissa 5G oli isoin tähti: Sitä janoavat nanorobotiikan, itseajavien autojen ja muiden äärimmäistä tarkkuutta ja tiedonsiirtonopeutta vaativien teknologioiden kehittäjät.

Talviolympialaiset pidetään Pyeongchangissa vuonna 2018. Ne tulevat olemaan 5G-teknologian suurin demo, jossa nähdään miten kypsää se on. Itä-Aasiaa kannattaa muutenkin pitää silmällä, sillä siellä on vähiten ei-mobiilia painolastia, joka hidastaa uusien teknologioiden käyttöönottoa.

Toistaiseksi 5G on kuitenkin vain konsepti vailla varsinaista standardia.

Suurin osa yrityksistä hyödyntää jo nyt erilaisia sensoreita ja antureita tehtävissä, jotka eivät ole yhtä kriittisiä, kuin edellä mainitut esimerkit. Ne ominaisuudet, joita suurin osa IoT-ratkaisuista nyt tarvitsee, toimivat jo olemassa olevilla teknologioilla. Kaksisuuntaiset yhteydet ja riittävä osoiteavaruus ovat jo käytettävissä tänään.

Siksi ei kannata jäädä odottelemaan vuotta 2020, jolloin 5G:n ounastellaan saapuvan laajamittaiseen kaupalliseen käyttöön.

Tänään kannattaa keskittyä oman yrityksen perusasioihin ja toiminnan uudenlaiseen ajatteluun. Huoli verkoista, olivatpa ne sitten verkon ohjelmoitavuutta, NB-IoT:ta, LoRaa tai Sigfoxia koskevia kannattaa siirtää meille operaattoreille. Meillä on siihen omat asiantuntijat, se on meidän ydinosaamistamme.

Koneiden välistä kommunikaatiota tänään ja tulevaisuudessa pohdittaessa on hyvä olla lukittautumatta mihinkään liian tiiviisti. Kunhan tänään tehtävä valinta vain skaalautuu siten, että osana “tuotantoketjua” voi toimia joko kone tai ihminen.

Verkkoteknologioissa on jo nyt mistä valita, mutta onko sinulla hyvä idea, kuinka antureistasi kertynyttä dataa voidaan hyödyntää liiketoiminnassasi? Ja ennen kaikkea: onko koko konsepti mietitty loppuun saakka?

Teollisen tai esineiden internetin hedelmiä voi poimia jo nyt, 5G tulee kun on tullakseen.

 

Tämä blogikirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 19.10.2016.

Avainsanat:

5G Verkko Teknologia IoT

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 DNA Business

Toimiva palaveri ei ole osallistujan paikasta kiinni – vinkit hybridityöskentelyyn

Koronapandemian aikana totuimme etätyöhön, ja vaikka se alussa oli monella tavalla hankalaa, toimivat käytänteet ja yhteiset säännöt löytyivät nopeasti.
8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.
7/2022 DNA Business

Vikasietoisuutta vai joustavuutta tien päälle? Tehokkailla yritysratkaisuilla yhteydet toimivat siellä missä sinäkin

Vikasietoisuutta vai joustavuutta? Kolme yritysliittymää vertailussa: räätälöi omannäköisesi sopimus.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.