Oma 5G-tukiasema selättää pian pientaloasujan verkkohaasteet

Porin torin laidalla voi tällä viikolla kokea, millainen on tämän päivän edistyksellinen älykoti, joka hyödyntää 5G-verkkoa. Televisio on käytännössä tietokone, ilmalämpöpumppu aavistelee itsenäisesti toivotun lämpötilan ja jääkaappi välittää tiedon sisällöstään kaupassa kävijän kännykkään.

Mitä useampi kodin toiminto hoituu tietokoneen avustuksella, sitä enemmän tarvitaan dataa.

Esikaupunkialueella asuva pientaloasuja on viime vuosina saattanut törmätä harmillisiin dataongelmiin. Milloin nykii Netflix, milloin kännykästä katoavat palkit. Tiiviisti rakennetussa kaupungissa mobiilidata liikkuu liukkaasti. Samoin maaseudulla, jossa yhteisverkon mastot ulottuvat kauas ja käyttäjiä on harvassa. Nykyisen 4G-verkon kapasiteetti on kuitenkin koetuksella isojen takapihojen ja puistojen täplittämissä taajamissa, joissa verkko laulaa.

Tällä hetkellä rivi- tai omakotitalossa asuvat pähkäilevät usein kiinteän ja langattoman verkkoyhteyden välillä. Monet unelmoivat valokuidusta, mutta sen vetäminen voi tulla kalliiksi. 4G puolestaan on mutkaton ottaa käyttöön, muttei aina riitä, jos kodissa on paljon dataa käyttäviä laitteita ja asukkaita.

5G:n myötä verkkopalvelut mullistuvat etenkin taajamissa – kaista riittää ja vauhti kasvaa.

”Ensimmäiset 5G-verkon toimiluvat jaetaan loppuvuoden aikana. Pian siis kuluttajat voivat ostaa oman talonsa kylkeen vastaanottimen ja nauttia huippunopeasta langattomasta netistä. Vastaanottimen asennus on sen verran helppoa, että kutsumme sitä toisinaan leikkisästi seinämokkulaksi”, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo.

5G esittelyssä Porin SuomiAreenassa

Porin torin laidalle on jazz-viikolla noussut tyylikäs puurakenteinen älykoti. Älykodin ulkoseinässä vaatimaton laatikko taikoo asuntoon testitaajuuksilla toimivan langattoman 5G-verkon, jonka avulla kodin älylaitteet pystyvät kommunikoimaan saumattomasti.

”Kotien älykkyys vain kasvaa. Jatkossa esimerkiksi seniorit voivat asua pidempään kotioloissa, kun esineiden internetin laitteet avustavat ja turvaavat. Silloin verkon on toimittava viiveettä. Suomessa 4G-verkko palvelee mobiilikäyttäjiä luotettavasti jo nyt, mutta 5G:n myötä kodeissa todella päästään hyödyntämään mobiiliverkon mahdollisuuksia”, DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen kertoo.

Porissa esiteltävän DNA Älykodin 5G-yhteys on Ericssonin toimittama. DNA ja Ericsson ovat testanneet 5G-verkkoa Kirkkonummella jo alkuvuodesta 2018. Testissä saavutettiin 3,5 GHZ:n taajuusalueen huippulukemat: radioyhteyden 1,5 Gbps:n siirtonopeus ja jopa alle 3 ms:n viive.

Ericssonin tuoreen selvityksen mukaan mobiilidatan käytön ennustetaan kahdeksankertaistuvan viidessä vuodessa. Ensi vuonna tarjolle tulevien 5G-liittymien määrän ennakoidaan ohittavan yhden miljardin merkkipaalun vuoden 2023 mennessä.

DNA:n älykodissa voi vierailla Porin torilla SuomiAreenan aikaan 16.-20.7.

Lue myös kootut tärpit SuomiAreenan ohjelmasta.

Avainsanat:

5G Tekoäly Verkko Yhteydet

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.