Oma 5G-tukiasema selättää pian pientaloasujan verkkohaasteet

Porin torin laidalla voi tällä viikolla kokea, millainen on tämän päivän edistyksellinen älykoti, joka hyödyntää 5G-verkkoa. Televisio on käytännössä tietokone, ilmalämpöpumppu aavistelee itsenäisesti toivotun lämpötilan ja jääkaappi välittää tiedon sisällöstään kaupassa kävijän kännykkään.

Mitä useampi kodin toiminto hoituu tietokoneen avustuksella, sitä enemmän tarvitaan dataa.

Esikaupunkialueella asuva pientaloasuja on viime vuosina saattanut törmätä harmillisiin dataongelmiin. Milloin nykii Netflix, milloin kännykästä katoavat palkit. Tiiviisti rakennetussa kaupungissa mobiilidata liikkuu liukkaasti. Samoin maaseudulla, jossa yhteisverkon mastot ulottuvat kauas ja käyttäjiä on harvassa. Nykyisen 4G-verkon kapasiteetti on kuitenkin koetuksella isojen takapihojen ja puistojen täplittämissä taajamissa, joissa verkko laulaa.

Tällä hetkellä rivi- tai omakotitalossa asuvat pähkäilevät usein kiinteän ja langattoman verkkoyhteyden välillä. Monet unelmoivat valokuidusta, mutta sen vetäminen voi tulla kalliiksi. 4G puolestaan on mutkaton ottaa käyttöön, muttei aina riitä, jos kodissa on paljon dataa käyttäviä laitteita ja asukkaita.

5G:n myötä verkkopalvelut mullistuvat etenkin taajamissa – kaista riittää ja vauhti kasvaa.

”Ensimmäiset 5G-verkon toimiluvat jaetaan loppuvuoden aikana. Pian siis kuluttajat voivat ostaa oman talonsa kylkeen vastaanottimen ja nauttia huippunopeasta langattomasta netistä. Vastaanottimen asennus on sen verran helppoa, että kutsumme sitä toisinaan leikkisästi seinämokkulaksi”, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo.

5G esittelyssä Porin SuomiAreenassa

Porin torin laidalle on jazz-viikolla noussut tyylikäs puurakenteinen älykoti. Älykodin ulkoseinässä vaatimaton laatikko taikoo asuntoon testitaajuuksilla toimivan langattoman 5G-verkon, jonka avulla kodin älylaitteet pystyvät kommunikoimaan saumattomasti.

”Kotien älykkyys vain kasvaa. Jatkossa esimerkiksi seniorit voivat asua pidempään kotioloissa, kun esineiden internetin laitteet avustavat ja turvaavat. Silloin verkon on toimittava viiveettä. Suomessa 4G-verkko palvelee mobiilikäyttäjiä luotettavasti jo nyt, mutta 5G:n myötä kodeissa todella päästään hyödyntämään mobiiliverkon mahdollisuuksia”, DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen kertoo.

Porissa esiteltävän DNA Älykodin 5G-yhteys on Ericssonin toimittama. DNA ja Ericsson ovat testanneet 5G-verkkoa Kirkkonummella jo alkuvuodesta 2018. Testissä saavutettiin 3,5 GHZ:n taajuusalueen huippulukemat: radioyhteyden 1,5 Gbps:n siirtonopeus ja jopa alle 3 ms:n viive.

Ericssonin tuoreen selvityksen mukaan mobiilidatan käytön ennustetaan kahdeksankertaistuvan viidessä vuodessa. Ensi vuonna tarjolle tulevien 5G-liittymien määrän ennakoidaan ohittavan yhden miljardin merkkipaalun vuoden 2023 mennessä.

DNA:n älykodissa voi vierailla Porin torilla SuomiAreenan aikaan 16.-20.7.

Lue myös kootut tärpit SuomiAreenan ohjelmasta.

Avainsanat:

5G Tekoäly Verkko Yhteydet
 

Lue lisää uudesta työstä

6/2022 Jaana-Liisa Malin

Palveluntarjoaja vai aito kumppani? Yritysten väliset suhteet vaativat työtä, mutta palkitsevat onnistuessaan

Yritysten välinen vuorovaikutus on vahvaa suhdetoimintaa – omine ylä- ja alamäkineen.
Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa.
6/2022 DNA Business

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa

Kyberrikolliset manipuloivat vastaanottajaa mielellään pelolla.
6/2022 DNA Business

Kuinka helpottaa asiakaspalvelijan arkea, kun viestitulvaan tahtoo hukkua? DNA:n ratkaisu on Genesys

Genesys-pilvipalvelu helpottaa asiakaspalvelijoiden arkea, tehostaa työskentelyä ja helpottaa tasalaatuisen monikanavaisen asiakaspalvelun toteuttamista. Yhteydenottoihin vastaaminen onnistuu yhdessä kanavassa eikä asiakaspalvelu ole enää ohjelmien välillä poukkoilua.
6/2022 DNA Business

Kesällä voi taas keskittyä – mitä kaikkea johtajan tulisi tietää tekkimaailman menosta?

Johtajat ovat taas saaneet paahtaa täysillä koko kevään ja lähestyvä kesäloma lupailee hetken helpotusta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.